Landbruksdirektoratet

Markerer en ny hverdag for reindriftsnæringen

Del

Landbruksdirektoratet lanserer i dag nye digitale løsninger, ReinDig, for reindriften i Sámi Siida i Alta.

Nils Henrik Sara markerer lanseringen av ReinDig, en ny digital løsning for søknader og skjema som benyttes for rapportering i reindriftsnæringen. Foto: Landbruksdirektoratet.
Nils Henrik Sara markerer lanseringen av ReinDig, en ny digital løsning for søknader og skjema som benyttes for rapportering i reindriftsnæringen. Foto: Landbruksdirektoratet.

Landbruksdirektoratet, reindriftsnæringen og Statsforvalterne har samarbeidet om å utvikle nye digitale løsninger, ReinDig, for søknader og skjema som benyttes for rapportering i reindriftsnæringen. Onsdag 22. mai ble nye digitale løsninger for reindriftsnæringen lansert under en seremoni i Sámi Siida i Alta, der statssekretær Wenche Westberg i Landbruks- og matdepartementet deltok. I 2022 ble reinmerkeappen Mearka lansert, som var første milepæl i digitaliseringen.

- Det er en merkedag for reindriften at melding om reindrift og søknad om tilskudd nå er digitalisert. I tillegg er store deler av saksbehandlingen automatisert. Dette forenkler hverdagen for både næringen og forvaltningen, sier Jørn Rolfsen som er administrerende direktør i Landbruksdirektoratet.

Raskere og mer brukervennlig

Med dagens lansering får hele næringen, fra reindriftsutøvere på vidda via slakterier til myndighetene, et nytt verktøy som vil forenkle og effektivisere hverdagen. Gjennom den nye digitale løsningen kan siidaandelsleder endre i siidaandelens medlemsliste, fylle ut og sende inn meldingen og søke om tilskudd på en enkel og sikker måte. I tillegg vil slakterier levere rapporter om slakt direkte, slik at arbeidet med søknader om frakttilskudd og utbetalinger forenkles.

Enklere å søke

Den nye tjenesten vil forenkle søknadsprosessene for tilskudd.

- Mye informasjon vil være forhåndsutfylt. Tjenesten vil automatisk sjekke at de viktigste vilkårene for de ulike søknadene er oppfylt og beregne tilskudd. Saksbehandlere hos statsforvalter og landbruksmyndigheter vil dermed kunne behandle søknadene raskere, sier Rolfsen.

Brukerne kan velge mellom norsk, nord-samisk og sør-samisk. Tjenesten er også tilpasset mobil, slik at det er lett å legge inn data, enten man er hjemme eller ute på vidda. Miljødirektoratet har utviklet en digital løsning der siidaandelsleder kan søke om erstatning for tap av tamrein tatt av rovvilt. Her har også Landbruksdirektoratet vært involvert.

Søknadsfristen for å levere Melding om reindrift og søknad om tilskudd til siidaandeler og reinlag er 31. mai 2024.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.

Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye