Industri Energi

Unngikk tur til Riksmekler - Enighet i lønnsforhandlingene for kjemisk teknisk industri

Del

IE&FLT og Norsk Industri unngikk mekling og kom til enighet under et møte 21. mai i de sentrale tarifforhandlingene for kjemisk teknisk overenskomst. Resultatet er en økning på 12,50 kroner i minstelønnssatsen og en positiv utvikling av overenskomsten.

Foto: Egil Brandsøy.

– Vi er svært fornøyde. Dette er et historisk godt oppgjør og resultat for kjemisk teknisk overenskomst. Vi hadde et klart mål om å utvikle denne overenskomsten i riktig retning, og nå har vi klart å oppnå et betydelig løft, sier forhandlingsleder Cay Nordhaug.

Oppgjøret skulle gå til mekling etter at IE&FLT brøt forhandlingene forrige uke. I stedet ba Norsk Industri om et møte med IE&FLT for å prøve komme til en enighet.

– Forrige uke møtte vi et lite representativt forhandlingsutvalg fra arbeidsgivers side, noe som preget forhandlingene. Dette, sammen med økonomiske faktorer, førte til at vi valgte å bryte forhandlingene, forklarer Nordhaug.

– Norsk Industri tok kontakt for å høre om vi kunne avholde et møte for å se om vi kunne klare å bli enige, noe jeg måtte diskutere med forhandlingsutvalget, der ble vi enige om å gjennomføre et slikt møte, sier han.

– Derfor var det fint at vi igjen kunne møtes og bli enige om et forhandlingsresultat som begge parter kunne akseptere, legger Nordhaug til.

Løfter ansiennitetstillegget

Nordhaug understreker at de har fått løftet ansiennitetstilleggene på overenskomsten, noe som ikke har blitt regulert siden 1996.

– Vi har fått mer enn en dobling på ansiennitetstilleggene, noe vi vet treffer bredt og godt hos alle sammen, sier han.

– Og vi har fått en økning på fagbrevstillegget fra 12 til 15 kroner, altså 3 kroner ekstra der, legger han til.

Økning i minstelønn

Minstelønnen økes med 12,50 kroner.

– Vi vet at det er mange på denne overenskomsten som dessverre enda er på minstelønnssats. Så hvis du har fagbrev i dag og har syv års ansiennitet, men går på minstelønn, så vil du faktisk få et oppgjør som er over 40 000 kroner for den enkelte, noe som er veldig bra, sier Nordhaug.

Herving av skifttillegg

Skifttillegget har blitt regulert med 5,4 prosent.

– Vi er fornøyde med den økonomiske rammen. Dette er en minstelønnsavtale, så tilleggene som står i overenskomsten er noe bedriftene må forholde seg til, men de tillitsvalgte har også mulighet til å forhandle dette lokalt, konstaterer Nordhaug.

De nye skiftsatsene:

  • Ettermiddag økes til 21,14 kroner
  • Natt økes til 35,14 kroner
  • Ordinært søndagsskift økes til 90,05 kroner
  • Store høytider og helligdager økes til 201,13 kroner

Utvikling av overenskomsten

Nordhaug er glad for at det er en økning i forskjøvet arbeidstid ved overgang fra 1000 kroner til 1500 kroner.

– Vi mener at denne ordningen bør være mye dyrere for arbeidsgiver og brukere, men å øke den med 50 prosent er veldig bra, sier forhandlingslederen.

I tillegg er han fornøyd med at de har greid å få byttet ut og forsterket teksten når det kommer til lokale lønnsforhandlinger.

– Det å få inn helt ny tekst som forplikter begge parter om hvordan lokale forhandlinger skal være reelle – det håper vi kan medføre at det blir en lettere oppgave å ha lokale forhandlinger, sier han.

Nordhaug sier at han er stolt av forhandlingsutvalget.

– Vi tar ikke lett på å gå i et brudd, men akkurat i årets oppgjør var det rett og slett uunngåelig. Vi er glade for samarbeidet vi har med Norsk Industri, og at vi klarte å ta et møte med dem og komme fram til et så bra resultat som utvikler overenskomsten i en positiv retning, erklærer Nordhaug.

Kjemisk teknisk overenskomst er en minstelønnsavtale, som betyr at lønnsforhandlingene fortsetter lokalt i de ulike bedriftene.

Oppgjøret vil gjelde for over 3200 IE&FLT-medlemmer fra mer enn 160 bedrifter som Jotun, Kronos Titan, Heidelberg Materials, Norgips, Chemring Nobel, Unger og Denofa.

Kontakter

Bilder

Om IE&FLT

IE&FLT organiserer 80.000 medlemmer innen olje, gass, landindustri, ledelse, teknikk og arbeidsinkludering. Bransjer som står for 80 prosent av den norske eksportverdien. Vi er LOs fjerde største forbund. Forbundet har kontorer i Stavanger, Oslo og Brussel.

Følg pressemeldinger fra Industri Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Industri Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Industri Energi

Ledere i fremtidens arbeidsliv?- AVLYST19.6.2024 11:42:01 CEST | Pressemelding

Vi setter ledere, ingeniører og og funksjonærers rolle i fremtidens arbeidsliv på agendaen under Kongsberg Agenda. – Kongsberg Agenda er Norges viktigste teknologifestival og vi er stolte av å delta. For første gang er vi tilstede med et eget arrangement. Utviklingen av industrien tilsier at det trengs flere av disse yrkesgrupene på fremtidens arbeidsplasser, men digitalisering og robotisering endrer kompetansebehovet og rollene. Det inviterer vi til debatt om, sier forbundsleder Frode Alfheim. NB! Arrangementet er avlyst

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye