Hafslund

Hafslund kjøper Tonstad Vindpark

Del

Hafslund kjøper Tonstad Vindpark i kommunene Sirdal og Flekkefjord fra et fond som forvaltes av det sveitsiske investeringsselskapet SUSI Partners. Kjøpet er en betydelig styrking av Hafslunds eksisterende vindkraftportefølje.

Tonstad Vindpark
Tonstad Vindpark

Det er Hafslund Kraft som kjøper Tonstad Vindpark. Hafslund Kraft er Norges nest største kraftprodusent med eierandel i 80 vannkraftverk og to vindkraftverk. Selskapet eies av Hafslund og Eidsiva Energi, som igjen er heleid av kommuner og fylkeskommunen på Innlandet og Oslo kommune.

Tonstad Vindpark er blant Norges største landbaserte vindkraftverk med en installert effekt på 208 MW og en årlig produksjon på rundt 670 GWh, som tilsvarer strømforbruket til nesten 100 000 personer. Kjøpet er en betydelig styrking av Hafslunds vindkraftportefølje som i dag består av en eierandel på 20 prosent i vindkraftverkene Raskiftet og Kjølberget. I tillegg får Hafslund en større spredning i kraftporteføljen med produksjon i prisområde NO2.

– Tonstad Vindpark er et godt og lønnsomt vindkraftverk som i tillegg sikrer norske industriarbeidsplasser strøm til forutsigbare priser. Med eierskap i over 80 kraftverk vet vi hva det innebærer å være en synlig og ansvarlig aktør i våre lokalsamfunn. Vi er stolte over å ha gode relasjoner til alle våre vertskommuner, og gleder oss til å bli bedre kjent med Sirdal og Flekkefjord, sier administrerende direktør Kristin Lian i Hafslund Kraft.

Strømproduksjonen fra Tonstad Vindpark er solgt til Hydro Energi gjennom en langsiktig kraftkjøpsavtale med en varighet på 25 år.

Gir verdifull erfaring

Potensialet for utbygging av ny vannkraft er begrenset. For å møte et økende kraftbehov ser Hafslund derfor også på muligheter innen vind- og solkraft. Erfaringer fra Tonstad Vindpark vil gjøre Hafslund bedre rustet til å utvikle, drifte og eie nye vindkraftprosjekter.

– Ingen i Norge har bygget ut mer ny vannkraft enn Hafslund de siste ti årene. Tonstad Vindpark representerer imidlertid en annen type investering. For oss handler det om å få bedre innsikt i de unike utfordringene, løsningene og teknologiene til et vindkraftverk. Vi ønsker å utvikle gode vindkraftprosjekter med hensyn til kraftbehov, natur og lokalsamfunn, og den erfaringen vi får fra Tonstad Vindpark vil være et viktig bidrag på veien dit, sier Lian.

Hafslund Kraft vil endre navnet på selskapet fra Tonstad Vindpark AS til Tonstad Vindkraftverk AS. Gjennomføringen av transaksjonen forutsetter godkjennelse fra Konkurransetilsynet og NVE.

Kontakter

Bilder

Kristin Lian, administrerende direktør i Hafslund Kraft
Kristin Lian, administrerende direktør i Hafslund Kraft
Last ned bilde
Kristin Lian, administrerende direktør i Hafslund Kraft
Kristin Lian, administrerende direktør i Hafslund Kraft
Last ned bilde
Tonstad Vindpark
Tonstad Vindpark
Last ned bilde
Tonstad Vindpark
Tonstad Vindpark
Last ned bilde
Tonstad Vindpark
Tonstad Vindpark
Last ned bilde

Om Hafslund

Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"

I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har 900 000 nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.

Følg pressemeldinger fra Hafslund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund

Martin S. Lundby blir ny administrerende direktør i Hafslund Celsio og Knut Inderhaug blir ny administrerende direktør i Hafslund Vekst28.6.2024 08:59:41 CEST | Pressemelding

Hafslund Celsio har vært igjennom en omfattende reise de siste to årene med å etablere selskapet og prosesser på nytt i Hafslund samtidig som den økonomiske situasjonen har vært krevende på grunn av krevende rammevilkår. Hafslund Celsio står nå overfor en ny fase hvor et viktig fokus blir mulig investeringsbeslutning og påfølgende bygging av Norges første karbonfangstanlegg på et avfallsanlegg. Hafslund Vekst ble etablert i 2022 og har blitt bygget opp under Lundby sin ledelse til å bli et virksomhetsområde med over 60 ansatte og en solid eierskapsportefølje. For å styrke potensialet i å tydeliggjøre Hafslunds strategi knyttet til kundemarkedet går Knut Inderhaug inn som ny administrerende direktør i Hafslund Vekst, mens Martin S. Lundby, som i dag er administrerende direktør i Hafslund Vekst, blir ny administrerende direktør i Hafslund Celsio. Lundby kjenner fjernvarmevirksomheten godt etter kjøpsprosessen som han ledet fra Hafslunds side i 2022. – Med denne endringen får både fjernva

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye