Norske helseforskere i front for klima
Helsesektoren er ansvarlig for store klimagassutslipp. To ledende forskningsmiljøer i Norge tar nå internasjonalt initiativ til å beregne klimaavtrykk i forkant av medisinske behandlinger. Målet er å tilby helsetjenester til beste for både pasienten og planeten. Disse ambisjonene er nylig publisert i det høyest rangerte medisinske tidsskriftet internasjonalt, The New England Journal of Medicine[1].
[1] The New England Journal of Medicine (NEJM) er det mest siterte vitenskapelige tidsskriftet i verden, uansett fag, med en impact factor på 158.5.
I dag kjenner vi ikke karbonavtrykket til ulike behandlingsalternativer, og hvordan dette står i forhold til nytten pasientene har av behandlingene.
– Før nye behandlinger tas i bruk, gjør vi kliniske studier[1] for å vurdere fordeler og ulemper ved ulike behandlingsalternativer. Med vår plan bringer vi analyser av karbonavtrykk av medisinske behandlinger inn i kliniske studier. Dette vil gi ny kunnskap som kan bidra til mer bærekraftige helsetjenester, sier forsker og lege Lena Bugge Nordberg ved Diakonhjemmet sykehus, som leder arbeidet.
Ledende forskningsmiljøer i partnerskap for klima
Oppfordringene er et samarbeid mellom REMEDY Senteret på Diakonhjemmet sykehus og Klinisk Effektforskning ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo, to ledende miljøer innen klinisk behandlingsforskning i Norge. Til sammen leder REMEDY og Klinisk Effektforskning en rekke store kliniske studier med flere hundre tusen pasienter innen blant annet revmatologi, ortopedi og kreft i Norge og Europa.
Helsesektorens klimaavtrykk i dag
Klimaforandringene er den største trusselen mot menneskers liv og helse. Paradoksalt nok står helsevesenet for en betydelig andel av klimagassutslippene. Med en andel på 4-5 % av de globale utslippene, har helsesektoren dobbelt så store utslipp som verdens flytrafikk. FN har de siste årene oppfordret helsesektoren til å gjøre store utslippskutt.
Behov for informerte beslutninger
Ved å inkludere analyser av karbonavtrykk i behandlingsstudier vil man kunne velge den mest klimavennlige av ellers likeverdige behandlinger. Det forklarer forskerne i den nye artikkelen i The New England Journal of Medicine.
Som et eksempel nevner Nordberg de to bedøvelsesgassene sevofluran og desfluran, som har vært sammenliknet i flere studier. Studiene viste at begge gassene er effektive og trygge for pasientene, og begge gassene er derfor tatt i bruk i hele verden. Karbonavtrykk har aldri vært målt i slike behandlingsstudier.
– Utslipp av 1 kg sevofluran tilsvarer utslipp av 130 kg CO2, mens utslipp av 1 kg desfluran tilsvarer 2540 kg CO2. Dersom karbonavtrykket hadde vært målt i studiene, hadde sannsynligvis ikke desfluran blitt tatt i bruk, sier Nordberg.
Klimaavtrykk som nytt endepunkt i kliniske behandlingsstudier
REMEDY og Klinisk Effektforskning har fra 2023 inkludert karbonavtrykk som en av faktorene som vurderes deres kliniske studier.
I en pågående studie sammenligner REMEDY-forskerne effekten av behandling med kortisoninjeksjoner med operasjon for pasienter med karpaltunnelsyndrom. Klimaavtrykket til de to behandlingene beregnes og sammenlignes i studien. Dette blir del av vurderingen av fordeler og ulemper ved de to behandlingene. Studien er nærmere forklart her: https://classic.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05306548
I en annen stor studie, som ledes av Klinisk Effektforskning, sammenlignes en ny metode for ikke-kirurgisk behandling av tidlig tarmkreft med dagens metode med kirurgi og fjerning av tykktarm. Det forventes at den nye behandlingsmetoden kan hjelpe pasientene uten kirurgi, men også at den nye metoden vil kunne redusere karbonavtrykket av behandling av tarmkreft. Studien er nærmere beskrevet her: https://classic.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT06057350 .
Randomiserte kliniske studier er gullstandarden for å vurdere effekten av og sikkerheten til ny medisinsk behandling. Dersom forskere og farmasøytisk industri integrerer karbonavtrykk i slike studier, beregnes den miljømessige påvirkningen av intervensjoner – og helsepolitikere, klinikere og pasienter kan ta hensyn til miljøaspektet når de skal velge behandling.
Mer informasjon: Lena Bugge Nordberg, tlf. 99 50 04 05
Pressekontakt: Kathrine Daniloff, 90057192
[1] Studier som utføres for å generere data om sikkerhet, effektivitet, fordeler og bivirkninger av medikamenter, behandlingsmetoder og medisinsk utstyr.
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverEnhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Diakonhjemmet sykehus
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder
Dokumenter
Lenker
Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
AF Gruppen blir totalentreprenør for Campus Diakonhjemmet14.11.2024 12:16:04 CET | Pressemelding
Diakonhjemmet har signert avtale om totalentreprise for Campus Diakonhjemmet med AF Gruppen.
Biologiske medisiner øker risiko for alvorlige infeksjoner2.10.2024 10:19:14 CEST | Pressemelding
En ny doktorgrad fra Diakonhjemmet sykehus viser at personer med betennelsessykdommer i ledd, som behandles med biologiske legemidler, har dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner.
Folkeuniversitetets Fagskole får nye eiere29.9.2024 10:04:04 CEST | Pressemelding
En utdanningsinstitusjon med en lang historie får nye eiere etter at Fagskolen Diakonova Holding AS har kjøpt Folkeuniversitetets Fagskole AS. Oppkjøpet skal bidra til å styrke fagmiljøene.
Forskning på revmatisk sykdom: Gir individuell dosering bedre behandling for flere?20.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
I dag får alle pasienter med revmatoid artritt (leddgikt) samme dose av biologiske legemidler. Nå undersøker forskerne om individuell tilpasset dose gjør at flere skal få bedre effekt av medisinene.
Kari-Jussie Lønning blir ny sykehusdirektør ved Diakonhjemmet19.9.2024 09:45:35 CEST | Pressemelding
Kari-Jussie Lønning (55) er ansatt som ny administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør ved Modum Bad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom