Statens vegvesen

Ny utfartshelg: – Kjør mykt for å unngå kø og ulykker

Del

Mange raske feltskifter, kort avstand til bilen foran og harde nedbremsinger skaper kø og øker risikoen for alvorlig ulykker. Vi kan alle bidra til bedre fremkommelighet og økt sikkerhet på veien.

Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø og forsinkelser, og øker samtidig risikoen for alvorlige ulykker. Kjør mykt, oppfordrer Guro Ranes i Statens vegvesen. Bildet viser trafikk på E6 ved Abildsø i Oslo.
Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø og forsinkelser, og øker samtidig risikoen for alvorlige ulykker. Kjør mykt, oppfordrer Guro Ranes i Statens vegvesen. Bildet viser trafikk på E6 ved Abildsø i Oslo. Foto: Statens vegvesen / Bård Asle Nordbø

En ny utfartshelg står for døren, og mange skal ut på veien med familie eller venner.

Med fullpakket bil, utålmodige barn i baksetet og dårlig tid er det lett å tråkke litt ekstra på gasspedalen, skifte felt og kjøre forbi. Men hvis målet er å komme fortest mulig fram er det ikke nødvendigvis så lurt.

– Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø og forsinkelser. Det gjør at kapasiteten på veien, det vil si antall biler det er plass til i et gitt tidsrom, reduseres betraktelig. Dersom du også er uoppmerksom og har kort avstand til bilen foran, øker sannsynligheten for alvorlige ulykker, forteller Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Hun kommer med et tydelig råd før kommende langhelg, som inkluderer både 17. mai og pinse:

– Unngå raske feltskifter og forbikjøringer, og hold en luke til bilen foran som gir deg mulighet til myke oppbremsinger. Da bidrar du både til mindre kø og forsinkelser, samtidig som du øker trafikksikkerheten både for deg selv og dine medtrafikanter.

Forventer spredning på utfart, noen forsinkelser for hjemfart

I år faller 17. mai på fredag før pinsehelgen. Vi forventer derfor at utfartstrafikken vil fordele seg over flere dager.

– Noen reiser allerede på ettermiddagen 16. mai, mens andre vil feire nasjonaldagen hjemme og dra på ettermiddag/kveld 17. mai, eller kanskje ikke før lørdag formiddag. Vi forventer derfor mer spredning i utfartstrafikken enn en vanlig pinse, sier Ranes.

Mange reiser hjem igjen 2. pinsedag, mandag 20. mai, men tall for pinsetrafikken de to siste årene viser at det er relativt lite forsinkelser knyttet til hjemfarten:

 – Strekningene med noe forsinkelse er E6 Svinesund–Oslo og E18 Kragerø–Oslo. I Kragerø-området er det mest forsinkelse i tidsrommet kl. 12-16, mens det i Drammen er mest forsinkelse kl. 14-20. For eksempel var det rundt 30 minutters forsinkelse på strekningen Kragerø–Oslo i dette tidsrommet på 2. pinsedag i 2022 og 2023, opplyser Ranes.

I resten av landet er det bare mindre forsinkelser, og mest inn mot de store byene.

Hvis du skal kjøre inn mot Oslo 2. pinsedag er det uansett lurt å forberede seg på mer kø enn før:

– Etter at det nylig ble innført elbilforbud i kollektivfeltene i Oslo og Akershus er det generelt mer forsinkelse enn tidligere, særlig på E18 fra Asker inn mot Oslo. Men kjør mykt, så bidrar du til mindre kø og lavere ulykkesrisiko, sier Ranes.

Sommertid er ulykkestid

Vi går nå inn i sommeren, som tradisjonelt er den tiden på året med flest alvorlige ulykker.

– På bare og fine sommerveier tråkker folk gjerne litt hardere på gassen og foretar flere forbikjøringer. Da øker ulykkesrisikoen. Hvis ingen kjører over fartsgrensen og holder plassen i køen kan vi redde liv, sier Ranes.

Planlegg turen og hold deg oppdatert

– Bruk tjenestene www.vegvesen.no/trafikk og appen Vegvesen trafikk til å planlegge turen og holde deg oppdatert underveis. Men husk å be en av passasjerene om hjelp til dette, eller ta en pause og beinstrekk samtidig som du oppdaterer deg på status for din kjørerute. Å kjøre er det eneste du skal gjøre, minner Ranes om.

Kontakter

Pressevakt Transport og samfunn

* Trafikksikkerhet og ulykkesstatistikk
* Trafikktall
* Fotobokser/fartskontroll
* Skilt
* Bompenger
* Trafikkstyring og beredskap
* Teknologi
* Klima og miljø
* Plansaker
* Nasjonale turistveger (Pressekontakt: 91104480)
* Norsk vegmuseum (Pressekontakt: 61285250)

Tel:953 00 727pressetos@vegvesen.no

Bilder

Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø og forsinkelser, og øker samtidig risikoen for alvorlige ulykker. Kjør mykt, oppfordrer Guro Ranes i Statens vegvesen. Bildet viser tett trafikk på E6 ved Abildsø i Oslo. Foto: Statens vegvesen / Bård Asle Nordbø
Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø og forsinkelser, og øker samtidig risikoen for alvorlige ulykker. Kjør mykt, oppfordrer Guro Ranes i Statens vegvesen. Bildet viser tett trafikk på E6 ved Abildsø i Oslo. Foto: Statens vegvesen / Bård Asle Nordbø
Last ned bilde
Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen. Foto: Hamed Naseri
Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen. Foto: Hamed Naseri
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye