Forskning og næring møtes på «Fremtidens smoltproduksjon»
Konferansen på Sunndalsøra er en yngleplass for kunnskapsutveksling mellom oppdrettere og forskere. De to dagene i oktober er spekket med fakta fra forskerne og erfaringer fra næringsaktører.

− Bare siden forrige konferanse har vi fått betydelig mer forskningsbasert kunnskap om smoltproduksjon, og erfaringer med løsninger i næringen bygger seg opp. Politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet er også på plass og vi håper det blir et fruktbart treffpunkt, sier Trine Ytrestøyl.
Ytrestøyl har ledet arbeidet med det faglige programmet med Fremtidens smoltproduksjon, som går av stabelen 16.-17. oktober 2024 på Sunndalsøra. Konferansen har trukket 2-300 deltagere fra bransjen annethvert år siden starten i 2008.
Konferansen er for alle som er interessert i produksjon av smolt og postsmolt, enten det foregår i lukkede anlegg på land eller i sjø.
− Det er en rask utvikling i retning av økt produksjon av stor smolt samtidig som det er utfordringer med velferd og dødelighet i sjø. God smoltkvalitet er en del av løsningen på disse utfordringene, sier Trine Ytrestøyl, som er seniorforsker i Nofima.
Under årets konferanse vil temaer være erfaringer med produksjon av stor smolt, smoltkvalitet, fiskehelse og -velferd, vannkvalitet i RAS samt fôr og fôring i RAS. Nytt av året er paneldebatt.
Utstillere er velkommen
Arrangørene knytter til seg sentrale sponsorer fra bransjen for å kunne tilby en bedre konferanse til en rimelig kostnad for deltagerne.
Sponsorene har stands i utstillingsområdet utenfor konferansesalen.
− Her er det plass til mange utstillere i tillegg til sponsorene, sier Ingrid Lein. Hun koordinerer bedriftene som ønsker å presentere sine produkter og kompetanse under konferansen.
− Vi prøver hver gang å gjøre dette til en enda bedre møteplass for leverandører og konferansedeltakere. Det er sosialt og pleier å være en veldig hyggelig møteplass i tillegg, avslutter hun.
Påmeldingen er åpnet på www.smoltproduksjon.no . Konferansen arrangeres av Nofima og Sunndal Næringsselskap.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noTrine YtrestøylForsker
Jeg jobber mye med problemstillinger relatert til ressursutnyttelse og bærekraft i norsk lakseoppdrett. Særlig med tanke på hvordan fôrressursene som brukes i norsk oppdrett utnyttes i produksjon av norsk laks, hvilke råvarer som brukes og hvilke konsekvenser norsk lakseproduksjon har for miljøet i form av utslipp av klimagasser, forbruk av energi og fosfor. Jeg jobber også med problemstillinger omkring miljøstyrt oppdrett i lukkede og semi-lukkede anlegg. Fokusområder her er optimalisering av oppdrettsbetingelser ved produksjon av en laks inntil 1 kg i lukkede/semi-lukkede anlegg, men også hvordan slam fra lukkede anlegg kan utnyttes til biogassproduksjon og som plantegjødsel.
Bilder

Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Salmon have 48 hours to defeat sea lice13.6.2025 09:41:47 CEST | Press release
New scientific findings highlight the early immune response as the key to natural sea lice resistance in salmon.
Laksen har 48 timer på seg til å vinne mot lakselusa13.6.2025 09:13:42 CEST | Pressemelding
Ny forskning peker på tidlig immunrespons som det viktigste elementet for naturlig luseresistens hos laks.
New research illuminates the needs of farmed salmon12.6.2025 10:57:22 CEST | Press release
Scientists in Norway have begun examining how farmed salmon and rainbow trout perceive the light in their environment. Their aim is to provide recommendations to fish farmers on the use of lighting from hatching to harvest for both species.
Lysmiljøet til laksefisk er nå under lupen12.6.2025 09:20:40 CEST | Pressemelding
Forskerne er nå i gang med å undersøke oppdrettsfiskens perspektiv på lyset den omgis av. De skal deretter komme med anbefaling til oppdrettere om bruk av lys fra klekking til slakt for laks og regnbueørret.
Forbrukere dropper kildesortering når det blir vanskelig4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En ny forbrukerstudie fra Nofima viser at folk ønsker miljøvennlig emballasje, men når de møter emballasje som krever ekstra innsats å kildesortere lar de ofte være. De ønsker seg løsninger der bransjen tar seg av for eksempel separasjon av emballasjen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom