Equinor presset på klima av utenlandske investorer på generalforsamling
Flere utenlandske investorer ber Equinor om å operere i tråd med Parisavtalen. WWF og Greenpeace, som også er aksjonærer i selskapet, reagerer med vantro på at staten ikke støtter kritikken. De krever at næringsministeren nå griper inn.
Tirsdag avholdt Equinor sin årlige generalforsamling i Stavanger. Aksjonærene Sarasin & Partners LLP, Kapitalforeningen Sampension Invest, West Yorkshire Pension Fund og Achmea Investment Management fremmet et forslag der de ba Equinor-styret om å oppdatere selskapets strategi og investeringsplan i tråd med Parisavtalen, og forklare hvordan eventuell utvikling av nye olje- og gassfelt er i samsvar med målene. Investorene er fra Nederland, Danmark og Storbritannia.
– Det er første gang utenlandske investorer fremmer et forslag som dette på Equinors generalforsamling. Engasjementet er ekstraordinært og viser at Equinors olje- og gassvirksomhet skaper overskrifter og hodebry også internasjonalt, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
Før generalforsamlingen har flere ikke-statlige aksjonærer annonsert at de vil støtte forslaget, inkludert Storebrand og KLP - to av Equinors ti største aksjonærer. Staten stemte mot forslaget. Equinor har enda ikke publisert protokollen med oversikt over stemmetall.
– Equinor må lytte når utenlandske investorer kommer med en så tydelig beskjed. Norges største selskap kan ikke fortsette å operere i strid med både Parisavtalen. Styrets uvilje til å ta omstillingen på alvor er helt krise for verdens klima og Norges omdømme, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.
Krever at staten griper inn
Tidligere har flere aksjonærer påpekt at Equinors omstillingsplan ikke er god nok. I forkant av fjorårets generalforsamling sendte 18 norske og utenlandske investorer et åpent brev til statsminister Jonas Gahr Støre der de trakk frem at selskapets planer ikke er i tråd med 1,5-gradersmålet. I en protokolltilførsel til et aksjonærforslag fra WWF og Greenpeace, skrev Nærings- og fiskeridepartementet at de forventer at Equinors styre følger opp forventningene i eierskapsmeldingen om at selskapene skal iverksette mål og tiltak i tråd med Parisavtalen.
– Næringsminister Cecilie Myrseth må sørge for at staten tar sitt eieransvar på alvor. Regjeringen kan rett og slett ikke akseptere at Equinor opererer i strid med våre internasjonale forpliktelser, sier Pleym.
– Det er urovekkende at staten, som selskapets største aksjonær, gang på gang stemmer ned alle forslag om å forsterke omstillingen av Equinor, stikk i strid med eierskapsmeldingen, sier Andaur.
Styret må byttes ut
WWF og Greenpeace foreslo i sitt aksjonærforslag til årets generalforsamling å endre styresammensetningen i Equinor slik at dagens styre blir byttet ut med folk som har kompetanse på energiomstilling. De fikk ikke staten, som eier 67 prosent av aksjene i Equinor, med på forslaget.
– Dagens Equinor-styre har en voldsom overrepresentasjon av tungvektere fra olje- og gassbransjen. Det hindrer Equinor i arbeidet med å øke fornybarandelen og omstille seg til å bli et bredt energiselskap i tråd med klimamålene. Det må utpekes et styre bestående av folk med peiling på energiomstilling, og vi kommer til å ta våre egne forslag videre til valgkomiteen, sier Andaur.
– Her har staten vært altfor passiv, altfor lenge. Cecilie Myrseth må ta grep overfor Equinor. Det sier seg selv at omstillingsplanen ikke kan ligge i hendene på det oljesvarte styret, sier Pleym.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig i WWF Verdens naturfond
Tel:+47 482 04 130elena.solberg@wwf.noJuni Haugan HoldenKommunikasjonsrådgiverGreenpeace
Tel:+47 974 84 814juni.haugan.holden@greenpeace.orgBilder
Om oss
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet7.11.2024 11:17:29 CET | Pressemelding
Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger, må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.
Katastrofal nedgang i verdens dyrebestander10.10.2024 01:01:00 CEST | Pressemelding
WWFs ferske utgave av Living Planet Report slår alarm og advarer om at naturen nærmer seg farlige vippepunkter. – Det kreves en massiv innsats om vi skal klare å stanse naturtapet før det er for sent, sier generalsekretær Karoline Andaur.
Landsomfattende allianse for dyphavet8.10.2024 11:01:17 CEST | Pressemelding
Så langt har 29 aktører sluttet seg til en ny allianse som har et felles mål: å stanse regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen.
Velkommen til webinar om gruvedrift på havbunnen19.9.2024 17:12:16 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 25. september kl. 13 arrangerer WWF Verdens naturfond et webinar for journalister med tittelen "Gruvedrift på havbunnen: forvaltningsskandalen som går under radaren".
8 av 10 nordmenn vil verne mer natur13.8.2024 09:06:39 CEST | Pressemelding
Nordmenn er bekymret for natur- og klimakrisen. En fersk undersøkelse fra Opinion viser blant annet at over 80 prosent av de spurte mener at Norge bør verne 30 prosent av naturen på land og til havs.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom