Norsk Friluftsliv

Unge har vært mye aktive ute i vinter

Del

Mens tradisjonelle aktiviteter som langrenn og fottur i naturen holder seg på et jevnt nivå, har det i vinter vært en større bredde i hvilke vinteraktiviteter unge har drevet med.

Turskøyting er den vinteraktiviteten som har hatt størst økning blant unge.
Turskøyting er den vinteraktiviteten som har hatt størst økning blant unge. Gard Eirik Arneberg / Norsk Friluftsliv

Aktiviteter som turskøyting, isbading og isfiske har fått et solid oppsving blant unge mellom 18 og 29 år fra 2022 til 2024. Det viser nye tall fra Ipsos. Folk i den yngste aldersgruppen er også de som har vært mest aktive ute i vinter. 

– Det er svært gledelig å se at dagens unge leker seg med flere og nye vinteraktiviteter. Det er også de unge som oftest har invitert med andre ut, og er gode på å bruke naturen for å møtes og være sammen, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. 

Det er Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for de 18 store frivillige friluftslivsorganisasjonene i Norge, som har tatt initiativ til den nasjonale undersøkelsen.

Turskøyting trender

Turskøyting er den vinteraktiviteten som har økt mest blant unge de siste to årene, fra 9 prosent i 2022 til hele 27 prosent i 2024. I befolkningen under ett er det også en liten økning, fra 7 prosent til 11 prosent. 

– I likhet med isbading er dette en vinteraktivitet der vi ser at interessen virkelig har blomstret blant de unge de siste årene. Med turskøyting kommer du gjerne tettere på naturen enn på en vanlig skøytebane, så her får du friluftsopplevelsen, og naturens stillhet og ro med på kjøpet, sier Lier. 

Blant de av oss som er født i et annet land enn Norge, svarte 22 prosent at de har gått på turskøyter i vinter, og hele 25 prosent blant dem med én eller begge foreldre født utenfor Norge. 

Personer med flerkulturell bakgrunn har generelt vært mye aktive i friluft denne vinteren. Tallene viser at det er en høyere andel enn gjennomsnittet som har isbadet, gått på truger og bygget snømann. 

1 av 4 unge overnattet ute

Fotturer i naturen er fortsatt den mest populære friluftsaktiviteten året rundt, og 87 prosent svarer at de har gjort dette i vinter. I tillegg oppgir én av ti at de har overnattet ute i løpet av vinteren, og blant unge er tallet mer enn én av fire. 

Mange har også laget mat ute på bål eller primus – 41 prosent – og 34 prosent har akt. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bente Lier, generalsekretær
Bente Lier, generalsekretær
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og nær 5000 lag og foreninger. Vi jobber med å inspirere flere til å komme seg ut oftere, informere om allemannsretten, stoppe nedbygging av naturen, mer friluftsliv i skoler og barnehager, og inkludering gjennom friluftsliv.

Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.

Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistenes landsforening, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye