AvinorAvinor

Reglene for droneflyging på 17. mai

Del

Politiet er klare på hvor du ikke skal fly drone på 17. mai, og hva som kan være konsekvensene. 

  • Ikke fly over 17. mai tog eller folkemengder
  • Vær sikker på at du har tillatelse hvis du flyr i nærheten av flyplasser

– Vi ønsker å unngå at en drone faller ned i en folkemengde, eller utgjør en fare for flytrafikken, sier Harald Nilssen, stabssjef i Oslo politidistrikt. – Flyging ved lufthavner og over folkemengder er ikke lov uten særskilt tillatelse. I Oslo sentrum gjelder i tillegg et generelt flyforbud hele året. Flyging uten dronelappen eller i strid med reglene kan føre til bot fra kr. 12.000 og du risikerer at dronen blir inndratt.

Husk å få tillatelse

– På spesielt folksomme dager som nasjonaldagen er det ekstra viktig å følge dronereglene, sier Anders Kirsebom, konserndirektør regionale lufthavner i Avinor. – Uautoriserte droneflyvninger i nærheten av våre flyplasser kan føre til konsekvenser for flytrafikken. Vi oppfordrer alle som ønsker å fly drone på 17. mai til å registrere flyvningen sin. Da vet det lokale flytårnet hvor og når du ønsker å fly, og kan ivareta sikkerheten for alle parter.

Skal du fly drone i nærheten av flyplasser må du:

  • Få tillatelse av det lokale flytårnet. For enkelte lufthavner kan du søke om tillatelse i appen i Ninox drone. For øvrige lufthavner finnes kontaktinformasjon til det lokale tårnet på Avinor sine nettsider.

Ta dronelappen

Luftfartstilsynet er klare på at alle som skal fly drone i Norge må være registrert på flydrone.no
– På lik linje som at du er en del av trafikkbildet når du kjører bil, er du en del av luftfarten når du flyr drone, påpeker seksjonsleder Andreas Johansen i Luftfartstilsynet. – Derfor er det viktig å ta dronelappen og sette seg inn i reglene. De viktigste er:

  • Ta dronelappen på flydrone.no
  • Du skal alltid ha øyekontakt med dronen
  • Vit hvor du ikke har lov til å fly (flyplasser, verneområder og nasjonalparker, militære områder, mm.)
  • Ikke fly lenger enn 120 meter fra bakken
  • Ikke fly over folkeansamlinger

Oslo politidistrikt, Avinor og Luftfartstilsynet ønsker en fin (og sikker) feiring.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Andreas Johansen, seksjonsleder i Luftfartstilsynet
Andreas Johansen, seksjonsleder i Luftfartstilsynet
Last ned bilde
Anders Kirsebom, konserndirektør regionale lufthavner, Avinor
Anders Kirsebom, konserndirektør regionale lufthavner, Avinor
Last ned bilde
Harald Nilssen, stabssjef i Oslo politidistrikt
Harald Nilssen, stabssjef i Oslo politidistrikt
Last ned bilde

Lenker

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.

- Avinors offentlige journal

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye