SpareBank 1 Østlandet

Høysesong for bryllup og konfirmasjon - slik gjør du det rimeligere

Del

Nå starter høysesongen for brylluper og konfirmasjoner. Det kan bli en kostbar affære for både gjester og arrangører. Her er økonomitipsene og rådene fra privatøkonom Elisabeth Landsverk.

Skal du i bryllup er normen å gi brudeparet en gave som tilsvarer kuvertprisen. Når det gjelder konfirmasjon varierer gjerne gaven ut fra hvilken relasjon man har til konfirmanten.

- Husk at det viktigste for brudeparet eller konfirmanten er at du kommer og deler en viktig dag sammen med dem. Ta hensyn til egen lommebok når du skal kjøpe gave, du skal ikke få vondt i magen. Det finnes ingen fasit på hvor mye du skal bruke, sier privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet.

I en tid hvor høy prisvekst og renteøkninger har ført til dyrere levekostnader, kan det for noen kan bli utfordrende å kjøpe kostbare gaver til brudeparet eller konfirmanten.

- Tenk gjerne utradisjonelt, en gave med omtanke blir ofte satt mer pris på enn mer tradisjonelle gaver, sier Landsverk.

Vær åpen

Hun mener det er viktig å ikke kjenne på skam dersom du ikke skulle ha råd til en dyr gave.

- Det er ikke noen hemmelighet at en del har det trangere nå. Vær åpen med brudeparet eller konfirmanten og familien dersom du ikke har råd til en dyr gave. Det vil de ha forståelse for, sier Landsverk.

Like viktig er det at arrangøren senker forventningene.

- Det viktigste er at gjestene kommer og bidrar til en fin feiring, ikke hvilken gave de har med seg. Konfirmanter ønsker seg ofte penger, og en smart måte å løse dette på er å sette opp kontoer tilknyttet forskjellige sparemål som bestemmes i forkant, så kan gjestene bidra der man ønsker. Dette bidrar også til å fjerne fokuset på hvem som gir hva.

Gaver med omtanke

Mange er praktisk anlagt, mens andre ikke er det. Kanskje skal brudeparet snekre ny veranda, men mangler kunnskap til å få det til. Da kan du gi bort arbeidskraften din. En annen fin gave er «gavekort» på barnevakt, slik at brudeparet kan reise bort en helg eller bare få brukt tid sammen. 

Noen konfirmanter får medlemskap i boligbyggelag som gave. Dette kan sikre at de på lang sikt får drømmeboligen sin i borettslag på grunn av høyere ansiennitet.

null
Privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet.

Gjør arrangementet rimeligere

Det kan fort koste hundretusener å arrangere et bryllup. Konfirmasjon er rimeligere, men langt fra gratis. Det er flere ting du kan gjøre for å redusere kostnadene, sier privatøkonomen.

Kjøp gjerne dress, brudekjole eller bunad brukt, og vurder å selge klærne videre etter bruk. Dette er både bærekraftig og økonomisk. Sørg for å ha selskapet et sted der du kan stå for mat og drikke selv, her er det mye å spare.

En annen kostnadspost er fotograf.

- Har du en venn som er flink til å ta bilder, spør om vedkommende kan tenke seg å forevige dagen. For en hobbyfotograf vil et slik oppdrag bli sett på som en stor ære.

Ved å gjøre gode økonomiske valg vil dagen bli rimeligere og kanskje enda mer personlig, uten at det går ut over opplevelsen.

 Privatøkonom Elisabeth Landsverks fem tips til en rimeligere feiring

  1. Kjøp brudekjole, dress eller bunad brukt. Kanskje er det også noen fine festplagg i familien som kan gå i arv?
  2. Lei lokale eller stort telt hvor du kan stå for mat og drikke selv.
  3. Har du en venn som er god til å ta bilder, spør vedkommende om hen kan tenke seg å forevige dagen. Mange vil se på det som en ære.
  4. Be venner og kollegaer om hjelp til å bake kaker, eller be dem ta med en rett til koldtbord.
  5. Lag invitasjoner og bordpynt selv, kanskje kan du invitere til en kreativ kveld?

Kontakter

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet er landets fjerde største sparebankkonsern med 1 225 kompetente og stolte medarbeidere. Gjennom snart 180 år har vi bygget en solid markedsposisjon på Østlandet ved å være tilgjengelige og yte kreditt og andre tjenester til personer, bedrifter og offentlig sektor i bygd og by. Vi har i dag 37 kontorer spredt rundt om i Oslo, Akershus og Innlandet, og har en forretningskapital på 245 milliarder kroner. Gjennom våre datterselskaper og SpareBank 1-alliansens produktselskaper er vi et komplett finanshus for våre person- og bedriftskunder. Vi er et børsnotert og selvstendig finanskonsern med dype røtter på Østlandet og hovedkontor i Hamar. Banken har bidratt til verdiskaping i markedsområdet gjennom flere generasjoner.

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Østlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye