Elden Advokatfirma

Staten tar ansvar for oppreisning etter brudd på menneskerettighetene i fengsel

Del

Staten har erkjent sitt ansvar for å gi oppreisning til tidligere innsatte som har opplevd brudd på menneskerettighetene. Høyesteretts storkammer fastslo i mars at behandlingen de var utsatt for brøt med forbudet mot nedverdigende behandling i menneskerettskonvensjonen og i Grunnloven.

Advokatene Olaf Halvorsen Rønning og Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma
Advokatene Olaf Halvorsen Rønning og Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma NTB NTB

Advokatene Maria Hessen Jacobsen og Olaf Halvorsen Rønning  i Elden Advokatfirma sier: "Dette er rettshistorie. Staten har tidligere konsekvent avvist ansvaret for oppreisning i saker som omhandler menneskerettigheter. Deres anerkjennelse nå markerer et viktig skifte."

Tidligere har Høyesterett kun tilbudt fradrag i straff som reparasjon for menneskerettskrenkelser, men for våre klienter som allerede har sonet ferdig, var dette ikke et alternativ. Borgarting lagmannsrett tilkjente to av klientene 100.000 kroner hver, og den tredje 75.000 kroner i oppreisningserstatning, en dom staten anket.

"Våre klienter kan ikke få tiden i fengsel tilbake, men denne oppreisningen er et vitalt skritt for å anerkjenne de urettene de har gjennomgått," uttaler advokat Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.

Selv om saken skal fortsatt skal behandles av Høyesterett for å fastsette det endelige erstatningsbeløpet og det juridiske grunnlaget for oppreisningen, representerer statens anerkjennelse et viktig signal om en ny retning i håndteringen av menneskerettsbrudd. Parallelt har staten igangsatt et lovgivningsarbeid og en utredning om oppreisningsplikten, som nå er ute på høring.

"Denne erkjennelsen av plikten til oppreisning har prinsipiell betydning og vil påvirke ikke bare våre klienter, men alle som har blitt utsatt for lignende behandling. Den setter en ny standard for fremtidige saker om menneskerettskrenkelser," legger advokat Olaf Halvorsen Rønning i Elden Advokatfirma til. 

Denne saken representerer ikke bare en juridisk seier, men også seier i en prinsipiell kamp for rettferdighet på vegne av mange som har lidd under lignende forhold.

Kontakter

Om Elden Advokatfirma

Elden Advokatfirma ble etablert i 1994 som en videreføring av virksomheten til advokat John Elden som ble etablert i 1963.

Elden Advokatfirma har hovedkontor i Oslo, også regionskontorer i Sandefjord, Hamar, Stavanger, Haugesund, Bergen og Tromsø.

Selskapet har over 100 advokater og -fullmektiger, og til sammen over 150 medarbeidere.

Følg pressemeldinger fra Elden Advokatfirma

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elden Advokatfirma på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elden Advokatfirma

19-åring frifunnet for voldtekt av Borgarting lagmannsrett5.6.2024 17:28:15 CEST | Pressemelding

En 19-år gammel gutt som sto tiltalt for å ha voldtatt en jevnaldrende jente som hevdet å ha vært ute å av stand til å motsette seg er enstemmig frifunnet av Borgarting lagmannsrett. - Frifinnelsen sender et klart signal om at rettssystemet vårt fungerer som det skal, ved å beskytte uskyldige og sikre at ingen blir urettmessig dømt, sier advokat Morten Andreassen i Elden Advokatfirma som forsvarte 19-åringen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye