Finnes det en riktig måte å sitte på?
Sommeren er her, og det er naturlig å trekke frem godstolen og nyte solen. Men er det nødvendig å bekymre seg for sittestillingen?

For det første er det generelt sett ikke farlig å sitte i det hele tatt. Dette betyr ikke at vi oppfordrer til en stillesittende livsstil, men la oss avkrefte denne myten med en gang – sitting er ikke farlig i seg selv. For mange er problemet heller den manglende aktiviteten i hverdagen, ikke selve sittestillingen.
Avslappet og naturlig
Så, tilbake til spørsmålet: Finnes det en riktig sittestilling? Nei, faktisk ikke. Akkurat som vi går og løper på forskjellige måter, er det også variasjon når det gjelder sittestilling. Du trenger heller ikke låse deg til å sitte på en spesifikk måte. Det viktigste er å bruke den stillingen som føles mest behagelig og naturlig for deg, og å sitte så avslappet som mulig. Forskning har vist at det er lite sammenheng mellom sittestilling og plager, derfor er det unødvendig å bruke tid og energi på å konstant vurdere din egen sittestilling.
Smerter ved en stillesittende jobb
Mange opplever smerter i forbindelse med en stillesittende jobb. Dette kan skyldes andre faktorer enn selve holdningen du sitter med, som for eksempel inaktivitet eller en statisk posisjon over tid. Selv om sittestillingen i seg selv kan være mer enn bra nok, kan oppbygging av spenning og ubehag oppstå hvis du forblir i samme stilling over lengre tid. Vanligvis vil dette avta når du begynner å bevege deg igjen. Det kan være lurt å ta pauser og bevege seg litt i løpet av dagen for å motvirke dette. Men la oss avkrefte enda en myte – å sitte med bøyd rygg skader verken muskler eller ledd.
Bruk krefter på å være fysisk aktiv
Så det å sitte med en strengt oppreist holdning for å unngå ubehag kan ikke faglig begrunnes og kan til og med forverre spenningen og ubehaget i ryggområdet hos enkelte. Selv om det ikke er farlig, er det ofte unødvendig. Noen kan kanskje hevde at en oppreist holdning ser mer elegant ut, men det er definitivt ikke nødvendig å bruke muskelkraft på dette gjennom dagen. Det er bedre å bruke denne energien inn i trening eller annen fysisk aktivitet.
Mange oppsøker osteopat
Vi ser at mange oppsøker osteopater for plager knyttet til sittestilling. Ofte handler det om å forsikre deg om at din sittestilling sannsynligvis er bra nok, heller enn å lære deg en ny måte å sitte på. Sammen utforsker vi øvelser og tilpasninger som fremmer variert bevegelse og er enkle å gjennomføre i hverdagen.
Kontakter
Kim Andre BrandtzægMarked
Styremedlem
Tomas CollinLeder av organisasjonen
Styreleder
Om oss
Norsk Osteopatforbund arbeider for å sikre våre medlemmers faglige og politiske interesser. Vi jobber for å styrke osteopatiens posisjon i Norge og internasjonalt, gjennom høy faglig- og yrkesetisk standard. Vi skal utover dette fremme kvalitet i osteopatiutdanningen, samt utvikle faget slik at vi til enhver tid fremmer god folkehelse, og dermed bidra til å løse befolkningens muskel- og skjelettlidelser. Osteopater er autorisert helsepersonell.
Følg pressemeldinger fra Norsk Osteopatforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Osteopatforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Osteopatforbund
Etterlyser bredere tverrfaglighet i fastlegeordningen23.6.2025 20:39:27 CEST | Pressemelding
Norsk Osteopatforbund støtter forslaget til ny forskrift, men ber om tydeligere krav til samhandling med hele bredden av autorisert helsepersonell i førstelinjen.
Kan bedre oppgavedeling i førstelinjen fremme befolkningens muskelskjelett-helse?20.6.2025 14:25:12 CEST | Pressemelding
Torsdag 14. august inviteres det til debatt under Arendalsuka om hvordan helsevesenet kan bruke eksisterende ressurser mer effektivt.
Årets andre utgave av fagbladet Osteopaten er ute18.6.2025 20:41:36 CEST | Pressemelding
I denne utgaven får du både solid faglig innhold og en oversikt over den kommende nordiske konferansen på Island.
Osteopater kan muskel- og skjelettplager4.5.2025 21:11:13 CEST | Pressemelding
Har du vondt i kroppen, er du ikke alene. Muskel- og skjelettplager rammer mange av oss, men det finnes heldigvis mye du kan gjøre selv for å få en lettere hverdag.
Skulderplager, retur til arbeid og idrettsmedisin på agendaen7.4.2025 09:27:01 CEST | Pressemelding
Fredag og lørdag samlet osteopater seg i Oslo til kurs og fagdag med fokus på skulderplager, langvarige smerter og osteopatens rolle innen idrettsmedisin.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom