Oslo Nye Teater – en krevende framtid

Del

Oslo Nye Teater har i lengre tid hatt likviditetsproblemer på grunn av ettervirkninger av pandemien. Det er avgjørende at en finansieringsløsning kommer på plass i tide for å redde teatret, 90 ansatte og oppdragene til 300 årlige frilansere.

 - Det mest akutte problemet er at Oslo Nye Teater ikke har tilstrekkelig likviditet til å opprettholde driften over sommeren, sier administrerende direktør Jan Beckmann.  - Vi har en god og løpende dialog med vår eier, Oslo kommune, om løsninger. Dette forventes å ta tid, men teatrets framtid er helt avhengig av at dette kommer på plass snarest.

En god støtte
- Teatrets kroniske utfordring er at økningen i lønns- og prisveksten langt har oversteget økningen i driftstilskuddet fra Oslo kommune som eier 100% av aksjene, fortsetter Beckmann. - Oslo Nye Teater har i mange år klart å motvirke dette med økte egeninntekter og sparegrep og klart å oppnå positive årsresultater. I 2023 eskalerte situasjonen, og i kombinasjon med historisk høye pensjonskostnader og lavere billettinntekter enn våre ambisiøse budsjetter, fikk teatret et betydelig underskudd, tapt egenkapital og likviditetsunderskudd. Vi er dessverre ikke alene og de andre teaterinstitusjonene i Oslo er i tilsvarende situasjon. Oslo kommune har under pandemien vært en god støtte med ekstraordinære tilskudd i forbindelse med bortfall av billettinntekter, avslutter han.

Styret og ledelsen ved teatret har i samarbeid med Oslo kommune, avlevert en tiltaksplan med betydelige besparelser, deriblant nedbemanninger. Tiltaksplanen inneholder også drifts-scenarier fram til 2030, som viser hvordan tiltakene vil gjøre oss i stand til å gjenoppbygge egenkapitalen og nedbetale en finansieringspakke.

Må kutte ytterligere 10 årsverk
- Oslo Nye Teater har de siste 20 årene hatt en løpende nedbemanning fra 130 årsverk i 2003 til 100 i 2023, sier Beckmann.  - I løpet av 2024-25 må vi kutte ytterligere 10 årsverk. Vi så utfordringen allerede første halvår 2023, og igangsatte da en driftsendring for å effektivisere produksjoner og iverksette besparelser. Vi ser allerede en effekt av dette i regnskapet per 1. kvartal 2024, der samlede kostnader er 2,7 mill. lavere enn samme tid i fjor.

Teater for barn og unge
Teatersjef Runar Hodne minner om at Oslo Nye Teater har eksistert siden1929. I dag har Oslo Nye Teater 4 scener med ca. 150 000 besøkende i året, hvorav halvparten er barn og unge. Oslo Nye Teater er «hele byens teater» og lager familieforestillinger, musikaler, moderne drama, dukketeater, ungdomsforestillinger, borgerteater, forestillinger med frie aktører i Teaterkjeller’n og en rekke samarbeidsprosjekter med bl.a. Tigerstadsteatret, Det andre teatret, Antiteateret, Nordic Black Theatre, Go figure! og Sprk box, NRK, Kilden, Vega Scene, Aarhus Teater, Thalia, Trøndelag Teater m.m.

Å spille teater for barn og unge har alltid vært en av de viktigste oppgavene for Oslo Nye Teater. I 2003 bygget Oslo kommune en splitter ny figurteaterscene på Trikkestallen på Torshov i Oslo, hvor teatrets dukkeverksteder, dukker og dukkespillere kunne flytte inn i et nytt permanent hjem.

Oslo Nye Teater tok over driften av Centralteatret i 1971 og siden den gang har scenen i Akersgata spilt en viktig rolle som en integrert del av Oslo Nye Teater. Både i forhold til det kunstneriske programmet som helhet, men også i forhold til drift, ensemble og verksteder.

Et unikt og levende møtepunkt
- Oslo Nye Teater følger Oslo sine innbyggere i alle livets faser og skal være et inkluderende tilbud for hele befolkningen med et bredt og folkelig repertoar. Oslo Nye Teater fokuserer på nærhet til befolkningen og tilrettelegger for at viktige fortellinger fra enkeltindivider kan nå scenen, fordi teatret er et demokratisk prosjekt og et unikt og levende møtepunkt for alle på tvers av kjønn, bakgrunn og politisk ståsted, avslutter teatersjefen.

Om fem år feirer Oslo Nye Teater 100 viktige år som kulturleverandør til Oslo by!

Kontakter

Bilder

Teatersjef Runar Hodne og administrerende direktør Jan Beckmann
Teatersjef Runar Hodne og administrerende direktør Jan Beckmann
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Oslo Nye Teater

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Oslo Nye Teater på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Oslo Nye Teater

Ine Marie Wilmann i ny hovedrolle som Anna Karenina23.11.2023 11:42:16 CET | Pressemelding

Det er med stor glede vi informerer om at Oslo Nye Teater iscenesetter Anna Karenina av Lev Tolstoj våren 2024. Til å spille den ikoniske tittelrollen har vi vært så heldige å få med oss Ine Marie Wilmann, velkjent fra film og teater. Lev Tolstojs Anna Karenina og Krig og fred regnes blant verdenslitteraturens største verker, og den europeiske litteraturhistorien - inklusiv Ibsen og Hamsun - står på hans skuldre.

En monstrøs ansvarsfraskrivelse13.11.2023 12:07:00 CET | Pressemelding

Mary Shelleys mer enn 200 år gamle romanklassiker FRANKENSTEIN, tas til scenen 15. november i et intenst spill mellom vitenskapskvinnen doktor Frankenstein, monsteret hun skaper og en djevel som egger til strid. Med horror, humor og camp blir oppsetningen på Centralteatret et følelsesladet spill, hvor skaperverket til slutt vender seg mot sin skaper. For tukler man ved naturen for å skape kunstig liv, så må man vel også stå inne for konsekvensene?

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye