Fiskerester til besvær? – Fra søppelproblem til verdifulle ingredienser
Forskere fra Europa møtes i Tromsø for å lære å omgjøre fiskerester til nye spennende ingredienser. Av ingrediensene kan man lage produkter med helsefordeler

Fiskeriene står i dag med store mengder fiskerester når hovedproduktet – fiskefileten – er produsert. Skinn, bein og andre rester er ikke like appellerende verken å spise eller selge. For å unngå å kaste dette, jobber forskerne i EU-prosjektet EcoeFISHent med løsninger for å utnytte disse fiskerestene bedre.
Nå viser det seg at restene inneholder spennende ingredienser som kan brukes for å gi bedre helse, i kosmetikk og i matemballasje.
EU-forskere i Tromsø for å lære
Det er i hovedsak italienere som nå har kommet til Tromsø. De har sendt fiskerester i kassevis til Nofima-forskere for å få svar på hvilke stoffer som kan hentes ut. Nå skal de besøke Biotep – Nofimas pilotproduksjonsanlegg – hvor fiskerestene bearbeides i en større skala.
Nofimas prosjektleder Kjersti Lian sier hun gleder seg til å vise frem anlegget Biotep.
- Vi er veldig stolte av produksjonslegget i Kaldfjorden og alt vi får til der. Fiskerestene fra Italia omgjøres til pulver som vi kan bruke til ingredienser med helsefordeler. På Biotep har vi mulighet til å gjøre dette i storskala.
Fra rester til lukrative stoffer
I Tromsø jobber forskerne med å finne den beste metoden for å hente ut protein og olje av fiskerester fra havbruksnæringen i Italia. Deretter oppskaleres prosessen hos Biotep.
Nofima-forsker Marte Jenssen sier:
- Dette prosjektet har fokus på å gjøre italiensk fiskeri- og havbruksnæring mer sirkulært. Tanken er at man skal utnytte mest mulig av de råvarene vi har til produkter med høyest mulig verdi.
- Det er enkelte stoffer som kollagen og andre proteiner som vi er særlig interesserte i, legger hun til.
Jenssen forteller også at de har testet forskjellige metoder for å hente ut lukrative stoffer ut av restene effektivt.
- Det har vært spesielt gøy for oss å grave oss dypt ned i et råstoff som vi ikke har arbeidet med før. Restene fra Italia består av usorterte fiskerester, noe som gjør det ekstra utfordrende å hente ut aktuelle komponenter.
Målet med EU-prosjektet er at større deler av restråstoffene blir utnyttet. Det gleder både Jenssen og Lian at de kan bistå italienerne i denne prosessen. Samtidig oppfordrer de også norske aktører til å ta kontakt dersom de har rester de ikke får utnyttet.
EU-prosjektet EcoeFISHent
Prosjektets formål er å gjøre Europas fiskeriindustri mer effektiv og bærekraftig gjennom å utnytte restråstoff bedre og resirkulere gamle fiskeredskaper. Dette skal så brukes til mat –, kosmetikk-, emballasje- og bilindustrien,
EcoeFISHent vil etablere en kunnskapsklynge som skal se på de økonomiske, miljømessige og sosiale utfordringer som finnes i fiskeindustrien i nord-vest Italia. Målene er å utvikle innovative, lønnsomme, klimanøytrale sirkulære verdikjeder og iverksette disse nye systemene og bevare økosystemene.
Nofima tester også om restråstoffet kan brukes til bærekraftig matemballasje, og hvilke matvarerelevante kvaliteter de ulike produktene har.
Biotep
På Nofimas anlegg Biotep forvandler de fiskerester til smakløst og finkornet mel som egner seg ypperlig til for eksempel kosttilskudd og kosmetikk.
Biotep er en mini-fabrikk og et forsøksanlegg for å prosessere biologisk materiale. På Biotep hjelper Nofima høyteknologiske bedrifter med å overføre lovende forskningsresultater fra laboratoriet til stor skala.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder




Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nofima-direktør skal bidra til å styrke norsk matsikkerhet7.2.2025 14:04:30 CET | Pressemelding
Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima, er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg som skal sikre bærekraftige matsystemer og styrke norsk matsikkerhet. Utvalget er et direkte resultat av den nylig vedtatte Totalberedskapsmeldingen.
Nofima og Campus Ås får millioner til kommersialisering av forskning31.1.2025 13:52:35 CET | Pressemelding
Forskningsrådet har bevilget over 15 millioner kroner til Campus Ås for å styrke kommersialiseringsarbeidet av forskningsresultater. Nofima får 3,54 millioner kroner av potten som skal bidra til økt verdiskaping fra offentlig finansiert forskning.
Fiskeflåten skaper store verdier for Norge9.1.2025 11:47:53 CET | Pressemelding
Den norske fiskeflåten skaper store verdier. Og store økonomiske ringvirkninger. I 2023 ble det en netto verdiskaping fra fiskeriene på 22,2 milliarder kroner. Og ringvirkningene av at flåten kjøper varer og tjenester for 9 milliarder i året, når de fleste av landets 357 kommuner.
Bedre håp for hjernesvulstpasienter: Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose30.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.
Svekket lønnsomhet i fiskeindustrien27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Etter to bra år falt fiskeindustriens marginer markant i 2023. Av en total omsetning på 41 milliarder kroner for de 300 bedriftene, endte samlet resultat før skatt på 49 millioner. Det tilsvarer en driftsmargin på skarve 0,1 prosent. Filetindustrien sliter tungt mens rekeindustrien i nord går bra.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom