Norsk-Tysk Handelskammer

Forsiktig optimisme til egen bedriftsutvikling, men store utfordringer ved vilkårene i Norge

Del

I april gjennomførte Norsk-Tysk Handelskammer sin årlige konjunkturundersøkelse for bedrifter i det norsk-tyske forretningsmiljøet. Mer enn halvparten av bedriftene vurderte sin nåværende situasjon som god og forventet en positiv bedriftsutvikling de neste tolv månedene. Imidlertid anser bedriftene de generelle vilkårene for næringslivet i Norge som dårligere enn i fjor. Konjunkturundersøkelsen gjennomføres hvert år gjennom det Tyske Industri- og Handelskammernettverket (DIHK) sin World Business Outlook.

Forsiktig optimisme: Bedrifter ser lys i horisonten
Forsiktig optimisme: Bedrifter ser lys i horisonten AdobeStock

Mer enn 50% av bedriftene vurderte sin nåværende situasjon som god og 50% forventet en positiv bedriftsutvikling. Ved fjorårets undersøkelse oppga henholdsvis 56% og 45% de samme svarene. 32% oppga den økonomiske utviklingen i Norge som god (2023: 25%), og 31% oppga utviklingen av investeringer som god, samme antall som i fjor. «Vi kan beskrive disse vurderingene som forsiktig optimisme», sier Michael Kern, administrerende direktør i Norsk-Tysk Handelskammer. «Situasjonen i og påvirkningene av verdenspolitikken ble vurdert i undersøkelsens analyser om utfordringer. Igjen i år gjør de gode vilkårene for digitalisering Norge til en attraktiv lokasjon for bedrifter».

Næringslivet ser store utfordringer ved vilkårene i Norge  

På en skala fra én til syv (1: svært dårlig, 7: svært god) scorer Norge igjen i år best på områdene «generelle vilkår for digitalisering» (5) og «utdanningsnivået til ansatte» (4,6), men mister samtidig henholdsvis 0,7 og 0,9 poeng på disse områdene sammenlignet med 2023. Det er imidlertid vurderingen av den økonomiske og politiske stabilitet i Norge som har falt mest fra fjorårets (5,2) til årets (4,1) undersøkelse. Totalt scorer Norge i 2024 dårligere på ni av ti kriterier sammenlignet med året før.

De største utfordringene er etterspørsel og tilgang på kvalifisert arbeidskraft

På spørsmål om hva som er blant bedriftens største utfordringer, oppgir 51% etterspørsel og 36% tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Selv om antallet bedrifter som oppgir tilgang på kvalifisert arbeidskraft som en utfordring fortsatt er på et høyt nivå, har det sunket. I 2022 oppga 54% og i 2023 44% det som største utfordring. Videre blir de økonomisk-politiske rammevilkårene sett på som en utfordring av 33% av bedriftene. I fjor var det med 54% betydelig høyere. I årets undersøkelse blir forstyrrelser i forsyningskjeden med 11% nesten ikke lenger sett på som en utfordring (2023: 39%). Derimot blir valutakursen betraktet som en betydelig større risiko i år enn i fjor (2024: 28%, 2023: 19%)

Forsiktig optimisme til verdensmarkedene

Norsk-Tysk Handelskammer sin konjunkturundersøkelse er en del av AHK World Business Outlook, den globale undersøkelsen til det tyske industri- og handelskammernettverket. Globalt sett har forretningssituasjonen til de nesten 4300 deltakerne på undersøkelsen knapt forbedret seg sammenlignet med i fjor. Synet på forretningssituasjonen ligger under nivået fra 2023, og så vidt under det langsiktige gjennomsnittet. Litt under en tredjedel av bedriftene forventer en konjunkturell oppgang i sitt land i løpet av året. Forventningene til egen bedrift har kun en minimal økning. Tilsvarende holder bedriftene sine egne investeringer tilbake. Det er fortsatt skepsis og usikkerhet i verdensmarkedet: selv om lav inflasjon og et håp på en rentesenking forbedrer konjunkturforventningene, legger de pågående geopolitiske spenningene og handelskonfliktene en demper på optimismen.

Alle resultatene fra konjunkturundersøkelsen finner du her.

Kontakter

Norsk-Tysk Handelskammer

Siden 1986 har Norsk-Tysk Handelskammer jobbet for økt handel, næringssamarbeid og erfaringsutveksling mellom Norge og Tyskland. Norske og tyske bedrifter kompletterer hverandre på mange områder. Vår visjon er å være en naturlig partner for eksportorienterte bedrifter og sørge for at kundene og medlemmene våre drar nytte av samarbeidspotensialet landene imellom.

Som eksperter er vi det første kontaktpunktet og rådgiver for aktører innen norsk-tyske næringslivsforbindelser uavhengig av bedriftsstørrelse og bransje. Gjennom vår bilaterale plattform åpner vi dører, bygger broer og bidrar til verdiskapning for våre medlemsbedrifter og kunder.

Som nøytral partner for norske og tyske bedrifter representerer og fremmer vi vårt nettverks interesser og mål i skjæringspunktet mellom næringsliv og politikk. Handelskammeret har over 800 norske og tyske medlemsbedrifter og er en del av et verdensomspennende nettverk av tyske utenlandshandelskamre (AHKs), lokalisert på 140 steder i 92 land.

Følg pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk-Tysk Handelskammer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer

Tyskland: Andelen fornybar energi over 60 prosent18.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding

Energiomstillingen er i full gang: Ifølge det tyske statistikkbyrået Destatis ble 61,5 prosent av strømmen i Tyskland generert fra fornybare energikilder i første halvdel av 2024. Vindturbiner står for 73,4 milliarder kilowattimer. Vindkraft utgjør dermed 33 prosent og den største andelen av kraftproduksjonen. Mens den totale mengden strøm som ble produsert og tilført strømnettet i Tyskland falt 5,3 prosent sammenlignet med fjorårsperioden, til totalt 220 milliarder kilowattimer, økte produksjonen av fornybar energi betydelig, fra 123,9 til 135,2 milliarder kilowattimer. Denne rekorden er en milepæl på veien mot omlegging til mer bærekraftige strømproduksjon.

Tyskland tar viktig beslutning om karbonfangst30.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding

Tyskland vil åpne for bruk av CCS- og CCU-teknologi samt transport og lagring av CO2 til havs. Den tyske regjeringen har fastlagt hovedlinjene i en ny Carbon Management Strategy (CMS) og fremmer nå et nytt lovforslag for lagring av karbondioksid. Verneområder til havs skal utelukkes fra CO2-lagring. Som hovedstrategi skal CCS benyttes for utslipp som er vanskelige eller umulige å unngå. CCS står for fangst og lagring av CO2 (Carbon Capture and Storage), mens CCU innebærer fangst og bruk av CO2 (Carbon Capture and Usage).

Havnestrategi for eksportlandet Tyskland22.3.2024 13:31:11 CET | Pressemelding

Onsdag 20. mars publiserte den tyske regjeringen Den nasjonale havnestrategien for sjø- og innlandshavner, med mer enn 130 tiltak for å forberede tyske havner for fremtiden. Målet til tiltakene er å øke havnenes konkurransedyktighet, gjøre havnene utslippsnøytrale innen 2045, utbygge til Energy Hubs, og å digitalisere havnene. Klassifiseringen av havner som kritisk infrastruktur gir strengere krav ved utenlandske investeringer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye