Grappa Musikkforlag AS

Ketil Bjørnstad og Bjørn Ole Rasch med episk musikal om Terje Vigen - ute nå!

Del

Syv år etter oppføringen av Terje Vigen - en musikal  i Fjæreheia Amfi, foreligger Henrik Ibsens episke dikt i tonesatt og innspilt form.

Foto: Kjartan Bjelland
Foto: Kjartan Bjelland

LYTT HER

Der bode en underlig gråsprængt en på den yderste nøgne ø; han gjorde visst intet menneske mén hverken på land eller sjø.”

Slik begynner Henrik Ibsens episke diktsyklus fra 1861. Gjennom 43 vers følger vi Terje Vigen på hans reise gjennom livet - fra vugge til grav. I 2017, hele 156 år etter, fikk Ketil Bjørnstad ansvaret for å komponere musikken til Kilden teater og konsert- hus' oppsetning med samme navn. Birgit Amalie Nilssen stod for regien, mens Bjørn Ole Rasch ble med som musikkprodusent, kapellmester og arrangør.

- Da Kilden’s teatersjef Amalie Nilssen ringte meg og spurte om jeg kunne tenke meg å sette musikk til en Terje Vigen-oppsetning i Fjæreheia tenkte jeg at det var for godt til å være sant. Først det å kunne samarbeide med Amalie igjen. Deretter den fryktinngytende utfordringen: å tonesette et dikt som de fleste i Norge har et sterkt forhold til, forteller Ketil.

Som sagt, så gjort. I januar 2017 begynte innspillingene i Kongshavn Studios, øst for Kristiansand. I tillegg til Rasch og Bjørnstad selv, medvirket et musikalsk stjernelag; Rolf Kristensen (gitar), Ole Kelly Kvamme (bass), Tom Rudi Torjussen (trommer), Marin Stallemo Bakke (hardingfele, fiolin) og Hilde Norbakken (kor). Ketil sier:

- Det ble noen ekstremt intense innspillingsdager. Det var som om Ibsens tekst drev oss mot poesi og drama, mot nye rytmer og klangbilder. Da Bjørn Oles trø-orgel fikk sin sentrale plass i studio, klarte vi nesten ikke å slutte å spille.

Juli samme år ble musikalen om Terje Vigen urfremført i Fjæreheia naturamfi - bare et steinkast unna Fjære kirke, hvor Ibsen visstnok skal ha funnet Vigens grav og fått inspirasjon til diktet. På rollelisten stod navn som Tomos Young (Terje), Ingeborg

Haakonsholm (Terjes kone/Engelsk lady), Linnea Sunde Mortensen (Anna) og Johannes Blåsternes (Engelsk kaptein), samt Trine Bariås, Ellen Halvorsen Lervold, Solveig Andsnes, Øyvind Boye Løvold og Espen Langvik som fortellere. Musikalen trakk fulle hus, og samtlige forestillinger ble innspilt live - takket være Kilden sitt ytterst profesjonelle mannskap.

- Senere gikk Bjørn Ole og lydtekniker Roald Råsberg igjennom alle forestillingene og hentet ut en mix som vi endelig kan presentere her. For en glede! Det er som om energien og magien rundt denne helt spesielle produksjonen, bet seg fast i oss alle, avslutter Bjørnstad.

Henrik Ibsens Terje Vigen - en musikal  er tilgjengelig på CD og digitalt i dag.

null
Foto: Tor Stenersen

Ketil Bjørnstad (f. 25.04.1952) er en norsk forfatter, komponist og musiker. Siden sin debut som sekstenåring, har han utgitt over 60 album og mer enn 40 bøker, samt skaffet seg et lyttende og lesende publikum både nasjonalt og internasjonalt. Bjørnstad har skrevet rockeoperaer, ballettmusikk og blitt benyttet som lydspor i filmer av Ken Loach og Jean-Luc Godard. Hans seneste album “Nightwalker” (2023, Grappa Musikkforlag AS) høstet glitrende kritikker, hvorpå Nettavisens Tor Hammerø uttalte: “Musikken er så Bjørnstadsk som vel mulig. Den er vakker, den er romantisk, den er reflekterende og den er djupt personlig. Den er full av dynamikk og luft - her er det rom for mange egne tanker underveis”.

Bjørn Ole Rasch (f. 28.07.1959) er en norsk musiker, komponist og produsent fra Kristiansand, og regnes som den første nordiske professoren innen rytmisk musikk. Han debuterte som komponist i en alder av 19 år, og har siden da produsert og komponert musikk til en rekke teateroppsetninger, ballettforestillinger, spillefilmer, albumproduksjoner og TV-programmer. Raschs musikk befinner seg i grenselandet mellom norsk folkemusikk og verdensmusikk, og som utøver har han medvirket på rundt 250 utgivelser, hvorav ni har blitt Spellemannsnominert og to har solgt til gull. Som produsent har han jobbet med blant andre Sissel Kyrkjebø, Secret Garden, Sinéad O'Connor og Randy Crawford.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Foto: Tor Stenersen
Foto: Tor Stenersen
Last ned bilde
Foto: Kjartan Bjelland
Foto: Kjartan Bjelland
Last ned bilde
Foto: Kjartan Bjelland
Foto: Kjartan Bjelland
Last ned bilde
Foto: Kjartan Bjelland
Foto: Kjartan Bjelland
Last ned bilde
Foto: Kjartan Bjelland
Foto: Kjartan Bjelland
Last ned bilde
Foto: Kjartan Bjelland
Foto: Kjartan Bjelland
Last ned bilde
Foto: Kjartan Bjelland
Foto: Kjartan Bjelland
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye