Klar for grilling? Her er noen smarte tips for å holde det trygt

Del

Sommeren er her, og det betyr grillingssesong! Kan du grillvettreglene?

Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, står ved en gassgrill og griller. Han kommer med tips og råd for sikker grilling
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, anbefaler alle å følge grillvettreglene i sommer Janne Grytemark Brannvernforeningen

For mange er fyr på grillen selve definisjonen av sommer. Men selv om grilling byr på kos og god mat, minner Brannvernforeningen på at det er viktig å ta noen forhåndsregler.

- Grilling innebærer alltid en viss risiko. Ved å følge våre grillvettregler, kan du grille trygt og redusere risikoen for brann og skader, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør Brannvernforeningen.

Pass på de små og pelskledde

Først og fremst, grilling skal skje utendørs. Og når grillen er varm, hold øye med den, spesielt hvis det er smårollinger eller pelskledde venner i nærheten. 

- I tillegg er det lurt å ha førstehjelpsutstyr for brannskader lett tilgjengelig, sier Søtorp.

Unngå lekkasjer

Hvis du foretrekker gassgrill, sørg for å følge bruksanvisningen før du setter i gang. Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping.

- Ikke bruk gassflasker med bulker eller rust. Hvis du mistenker lekkasje, må du med én gang stenge av gasstilførselen på gassflasken og flytte flasken bort fra grillen og til et sikkert sted. advarer Søtorp.

Forsiktig med engangsgriller

Bruker du kull- eller engangsgrill, skal du være ekstra forsiktig med opptenning og slokking, og sørge for at grillen står på et trygt og stødig underlag. Bruk tennvæske beregnet til grill, kun til opptenning og aldri på varm grill. Hold avstand til brennbart materiale og ha alltid en flaske eller bøtte vann tilgjengelig.

 - Vi ønsker i utgangspunktet et forbud mot engangsgriller på grunn av brannrisikoen og miljøpåvirkningen. Men hvis du bruker en, må den slokkes og avkjøles skikkelig med nok vann før den skal kastes i en grillkasse, sier Søtorp.

Og ikke glem det nasjonale bålforbudet fra 15. april til 15. september.

Med disse enkle tipsene kan du nyte grillmaten trygt og sikkert denne sommeren!

Grillvettregler:

Grilling med gassgrill

  • Gjør deg kjent med bruksanvisningen for gassgrillen. Følg instruksjonene for bruk og vedlikehold nøye.
  • Plasser gassflasken i samsvar med bruksanvisningen. Normalt utenfor grillen eller på tilrettelagt plass.
  • Gassflasker med bulker eller rust må ikke brukes.
  • Før du åpner for gasstilførsel på beholderen, pass på at alle blussene er stengt.
  • Antenn alltid grillen med åpent lokk med én gang gasstilførselen er åpnet.
  • Når grillingen er over, pass på at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
  • Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping.
  • Oppbevar aldri ekstra gassflasker nær grillen.
  • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje må du med én gang stenge av gasstilførselen på gassflasken og flytte flasken bort fra grillen og til et sikkert sted. Fjern alle varmekilder (for eksempel stearinlys, sigaretter, stråleovner osv.) i nærheten. Gå vekk fra grillen, kontakt brannvesenet og varsle naboer hvis nødvendig. 

Grilling med kullgrill eller engangsgrill

  • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden. En engangsgrill blir svært varm på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget.
  • Vær forsiktig ved opptenning av grillen.
  • Bruk tennvæske beregnet til grill, og bruk det kun til opptenning. Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
  • Ha alltid en hageslange, en bøtte eller en stor flaske med vann i nærheten av grillen.
  • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted.
  • Engangsgrillen må slokkes og avkjøles skikkelig med nok vann før den skal kastes i en grillkasse.
  • Er det ingen grillkasse i nærområdet må du ta med engangsgrillen hjem, og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet. Tenk på miljøet – ikke kast engangsgrillen i naturen
  • Bruk godkjente bål- og grillplasser i kommunen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rolf Søtorp, administrerende direktør Brannvernforeningen, står ved en gassgrill og griller. Han kommer med tips og råd for sikker grilling
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, står ved en gassgrill og griller. Han kommer med tips og råd for sikker grilling
Janne Grytemark Brannvernforeningen
Last ned bilde
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, står ved en gassgrill og griller. Han kommer med tips og råd for sikker grilling
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, anbefaler alle å følge grillvettreglene i sommer
Janne Gytemark Brannvernforeningen
Last ned bilde
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, står ved en gassgrill og griller. Han kommer med tips og råd for sikker grilling
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, anbefaler alle å følge grillvettreglene i sommer
Janne Grytemark Brannvernforeningen
Last ned bilde
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, sjekker slangen og gasstilførselen på en gassgrill
Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, anbefaler alle å følge grillvettreglene i sommer. Sjekk for eksempel med jevne mellomrom gasskoblingen og slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping
Janne Grytemark Brannvernforeningen
Last ned bilde

Lenker

Om oss

7. november 2023 var det 100 år siden Brannvernforeningen ble grunnlagt. Med visjonen brannvern for alle og målet om at ingen skal omkomme i brann, har Brannvernforeningen vært en pådriver for økt brannsikkerhet i Norge siden 1923.

Gjennom 100 år har Brannvernforeningen jobbet for å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot brann og eksplosjon og mot ulykker med farlig stoff. Som en ideell og uavhengig stiftelse, samarbeider vi tett med myndigheter, brannvesen, forsikring og andre sentrale aktører mot de samme målene. 

Kunnskap og bevissthet om brannvern bidrar til å redde liv, miljø og verdier. Derfor er Brannvernforeningens viktigste oppgave å forebygge branner gjennom å opplyse om hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å unngå brann, samt tilføring av kompetanse og informasjon om hvorfor branner oppstår.

Brannvernforeningen er organisert som en selveid privat stiftelse, som arbeider ut fra et ideelt formål. Alle inntekter går til brannforebyggende arbeid og videreutvikling av organisasjonen.

Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Endringer i godkjenningsordning for varme arbeider17.6.2024 10:59:48 CEST | Pressemelding

Forsikringsbransjen har siden 1989 hatt brannvern ved utførelse av varme arbeider som en sentral del av sine sikkerhetsforskrifter. Med innføringen av kompetansekravet og godkjenningsbeviset i 2001, har målet alltid vært å redusere antall branner forårsaket av varme arbeider. Etter en grundig gjennomgang av ordningen og tilbakemeldinger fra byggenæringen, er det besluttet å gjennomføre en betydelig revisjon.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye