Ny rapport: Klesindustrien er en miljøversting
Klesindustriens overproduksjon av syntetiske klær bidrar til store mikroplastutslipp i naturen, viser en ny kartlegging fra Framtiden i våre hender.
- Funnene våre er urovekkende. Naturen og havene våre er i ferd med å oversvømmes av mikroplast og vi vet at klær og tekstiler er en av hovedkildene. Sånn kan ikke kleskjedene få fortsette, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Rapporten kartlegger kleskjedenes bruk av syntetiske fibre og viser at bruken er omfattende.
H&M er kjeden som setter størst volumer med plastklær på markedet, med hele 159 400 tonn syntetiske fibre i 2022. Deretter følger Bestseller (kjent for blant annet merkene Vero Moda og Jack & Jones) med 42 591 tonn og Varner (Bik Bok, Dressman, Cubus m.fl) med 4 591 tonn. Lindex produserte 3 610 tonn, KappAhl 1 900 tonn, etterfulgt av Gina Tricot og Voice med henholdsvis 1 364 og 665 tonn.
Mye av mikroplasten fra plastklærne havner i havet og forstyrrer økosystemene, og kan bidra til å spre kjemikalier og miljøgifter som fester seg til plasten.
Ifølge, er kleskjedene pliktige til å oppgi hvor store mengder mikroplast klærne de produserer slipper ut årlig. H&M oppgir at deres klær bidro til utslipp av inntil 7400 tonn med mikroplast i 2022.
Kartleggingen viser en generell mangel på retningslinjer og tiltak for å hindre utslipp av mikroplast i verdikjeden som helhet. Kun én kleskjede, norske Voice, har ambisjoner om å redusere forbruket av syntetiske fibre.
Konsekvensene av at det slippes ut store mengder mikroplast i naturen er store. Studier har de siste årene påvist funn av mikroplast i morsmelk, i morkaker, i lungene og i blodet vårt.
- At vi nå finner mikroplast i organene våre, sier alt om hvor langt dette har gått. Klesindustrien har blitt en industri på speed, og her ser vi nok en dramatisk konsekvens av det, sier Bakken Riise.
Framtiden i våre hender mener kjedene bør gjøre langt mer for å få ned bruken av syntetiske materialer, men at løsningen på problemet er politisk regulering. Politikerne bør blant annet pålegge kleskjedene å rapportere på plastbruk og mikroplastutslipp. I tillegg mener FIVH at produsentansvarsordningen for tekstiler, som regjeringen nå jobber med, bør adressere plastproblemet.
- Som en del av ordningen bør kleskjeder som setter plagg i plast på markedet betale mer enn de gjør for klær i naturmaterialer, sier Bakken Riise.
Kontakter
Anne Kari GarbergFramtiden i våre hender
Tel:94237449anne.kari@framtiden.noOm oss
Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.
Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Helse- og miljøorganisasjoner roser Venstres kjøttgrep18.11.2024 12:38:19 CET | Pressemelding
Dette er politikk som vil gjøre hverdagen enklere for alle som er opptatt av folkehelse og klima, mener Framtiden i våre hender og LHL.
–Regjeringen styrer oss mot klimakrise7.10.2024 12:23:38 CEST | Pressemelding
–Det er ingen ny politikk i dette statsbudsjettet som vil kutte klimagassutslipp. Grepene regjeringen kommer med er akkurat de samme som i fjor. Alle som bryr seg om klima og solidaritet har grunn til å være dypt skuffet i dag, sier Anja Bakken Riise, leder i Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon Framtiden i våre hender.
Statsbudsjettet 2025 dobler utslippsgapet siden i fjor. - Dypt urovekkende, sier Anja Bakken Riise.7.10.2024 10:35:39 CEST | Pressemelding
Vi lever i urolige tider. Nå, mer enn noensinne, trenger vi tydelig lederskap. Å investere i et stabilt klima er kanskje den viktigste oppgaven regjeringen har. Dessverre feiler de igjen.
Miljø- og utviklingsorganisasjoner skarpt ut mot regjeringens nye klimamål: - Skammelig lite ambisiøst1.10.2024 17:17:22 CEST | Pressemelding
Regjeringen har i dag lagt ut et nytt klimamål for 2035 på høring, der de foreslår følgende: Et mål med spenn på 55-80 prosents kutt i klimagassutslipp innen 2035 sammenlignet med 1990-nivå. Dette bryter direkte med Miljødirektoratets faglige anbefaling om “minst 80 prosent”. Dagens klimamål for 2030 er 55 prosent kutt. Det sås tvil om fortsatt deltakelse i EUs felles klimamåloppnåelse og åpnes for kjøp av kontroversielle utslippsreduksjoner under Parisavtalens artikkel 6. Regjeringen vil telle skog mot måloppnåelsen i stedet for å ha et separat mål for opptak og utslipp i skog- og arealbrukssektoren. Dette svekker klimamålet ytterligere, og kan ende opp med å gjøre klimamålet for 2035 mindre ambisiøst enn det allerede innmeldte 2030-målet. Det er ikke gjort en vurdering av hvor store utslipp Norge kan ha framover, dersom vi skal ta vår rettferdige andel av kuttene som trengs for 1,5 grader. Dette er blant annet Sveits nylig dømt av den europeiske menneskerettsdomstolen for å mangle. V
Regjeringas forslag til klimamål er et svik mot framtidige generasjoner1.10.2024 14:52:07 CEST | Pressemelding
- Regjeringa har mulighet til å ta ansvar for framtidige generasjoner, men velger heller å tenke kortsiktig. Målet som foreslås i dag burde vært en skjerping av klimamålene Norge allerede har, men nå frykter vi at det blir en svekkelse, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom