GlobeNewswire by notified

Fortsatt sterke resultater mens prisene faller videre

Del

(Oslo, 7. mai 2024) – Statkraft leverte sterke resultater i første kvartal 2024 mens energiprisene fortsatte å falle etter to ekstraordinære år i energimarkedene. Statkrafts kraftproduksjon, energidisponering og trading og origination-aktiviteter bidro alle til det gode resultatet.

  • Netto driftsinntekter var 19,6 milliarder kroner i første kvartal 2024 sammenlignet med 23,5 milliarder i samme kvartal i fjor da den europeiske energikrisen skapte ekstraordinære markedsforhold.
  • Underliggende EBIT falt til 13,5 milliarder kroner (17,5 milliarder kroner), mens resultat etter skatt var 6,8 milliarder kroner (10,2 milliarder kroner).
  • Energimarkedene fortsatte å normalisere seg og strømprisene falt kraftig, drevet av lavere gasspriser, en mild vinter og redusert etterspørsel. Europeiske strømpriser falt med 31 prosent i Norden i første kvartal og 42 prosent i Europa/Tyskland sammenlignet med de ekstraordinært høye prisene i samme kvartal i fjor.
  • Statkraft signerte flere langsiktige avtaler, inklusive kraftkjøpsavtaler med Alcoa Norge og Hydro Energi i Norge, samt Bürgerwindpark Jevenstedt i Tyskland.
  • Statkraft solgte solkraftverket Ballymacarney (199 MW) i Irland for 1,8 milliarder kroner.
  • 18. mars utnevnte Statkraft Birgitte Ringstad Vartdal som konsernsjef med virkning fra 1. april.

– Jeg er fornøyd med de sterke resultatene tross mye lavere strømpriser i første kvartal. Vi fortsetter å levere godt innen kraftproduksjon og energidisponering og har høy verdiskaping i virksomhetsområdet trading og origination. Vi er godt posisjonert med en solid og skalerbar forretningsmodell som gir oss den fleksibiliteten som trengs for å raskt tilpasse oss endrede markedsforhold, sier konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal i Statkraft.

Gjennomsnittlig systempris i Norden var 58,3 euro/MWh, ned 26,8 euro fra de ekstraordinære prisene i første kvartal av 2023 og omtrent på samme nivå som i fjerde kvartal 2023. Områdeforskjellene i Norge fortsatte å avta, men prisene i de sørlige prisområdene (NO1 og NO2) var fortsatt høyere enn prisene i resten av landet.

Høyere tilgjengelighet i kjernekraften, litt høyere vindkraftproduksjon og lavere total eksport bidro til fortsatt nedgang i de nordiske strømprisene. Temperaturene i Norge var litt høyere enn normalt. Magasinfyllingen i Norden falt i løpet av første kvartal til 76 prosent av medianen ved utgangen av mars og er for øyeblikket på 81,4 prosent av medianen, tilsvarende 23,7 prosent av full kapasitet.

Statkrafts kraftproduksjon var høyere enn i samme kvartal i fjor og over normalen for perioden, hovedsakelig drevet av vannkraftproduksjonen i Norge og Brasil.

Driftskostnadene i første kvartal falt fra fjerde kvartal 2023, men var litt høyere enn i første kvartal i fjor. Økningen ble drevet av høyere aktivitetsnivå, for det meste knyttet til forretningsutvikling, økt antall årsverk, lønnsjusteringer og valutaeffekter, delvis motvirket av lavere variabel godtgjørelse.

Underliggende EBIT var 13,5 milliarder kroner sammenlignet med 17,5 milliarder kroner i samme kvartal i fjor, drevet av betydelig lavere strømpriser og sikringsgevinster både i Norden og Europa, delvis motvirket av reversering av en avsetning på 2,6 milliarder kroner knyttet til Baltic Cable, fjerningen av høyprisbidraget i Norge, og høyere norsk kraftproduksjon.

Norden-segmentet var den viktigste bidragsyteren til resultatene med en underliggende EBIT på 12,0 milliarder kroner til tross for betydelig lavere strømpriser sammenlignet med i fjor. Marked-segmentet leverte en sterk underliggende EBIT på 1,4 milliarder kroner i kvartalet, hovedsakelig knyttet til origination-aktivitetene.

Statkraft rapporterte et resultat før skatt på 14,0 milliarder kroner, inkludert negative netto finansposter på 1,9 milliarder kroner. Netto finansposter i kvartalet inkluderte negative valutaeffekter, hovedsakelig drevet av en svakere krone mot euro, pund og dollar. Resultat etter skatt var 6,8 milliarder kroner.

Statkraft fortsetter å utvikle en bred portefølje av vannkraft-, vindkraft-, solkraft- og batterilagringsprosjekter, hovedsakelig i forretningsområdene Norden og Europa. Selskapet har dessuten lagt frem planer om å doble investeringer og vedlikehold i de norske vannkraftverkene til fire milliarder kroner årlig mot 2030 og å starte fem store effektoppgraderingsprosjekter.

Investeringene i kvartalet var fire milliarder kroner, hvorav 2,6 milliarder kroner var relatert til ny produksjonskapasitet, nettjenester og batteriprosjekter, og 0,6 milliarder var vedlikeholdsinvesteringer, hovedsakelig i nordisk vannkraft.

For 2024 planlegger Statkraft et rekordhøyt investeringsnivå på 32 milliarder kroner, inkludert Enerfin.

Den geopolitiske situasjonen og markedsforholdene endrer seg, strømprisene i Europa har falt kraftig og teknologikostnadene har økt betydelig. Også kapitalkostnaden har økt, noe som påvirker lønnsomheten i prosjektene, verdsettelsene og tilgang til kapital. I tillegg er utviklingen i markedsregulering og støttepolitikk forsinket.

– Selv om kostnadene er høyere og situasjonen har blitt mer utfordrende, går den grønne energiomstillingen raskere, drevet av fortsatt vekst i etterspørselen etter mer fornybar energi. Mulighetene til å levere lønnsomme prosjekter er fortsatt til stede. Statkraft har etablert en betydelig evne til å utvikle en prosjektportefølje og å gjennomføre prosjekter. Den fleksible forretningsmodellen, den sterke prosjektporteføljen og en organisasjon som kan utnytte mulighetene i det grønne skiftet, betyr at Statkraft er godt posisjonert for videre vekst, sier Ringstad Vartdal.

Statkraft har bygget en sterk portefølje av nye fornybarprosjekter, inkludert å ha modnet nye prosjekter til investeringsbeslutning og flere verdiskapende fusjoner og oppkjøp, særlig kjøpet av Enerfin som ventes gjennomført i andre kvartal. Denne transaksjonen vil ytterligere styrke selskapets posisjon i to av kjernemarkedene, Spania og Brasil.

– Våre investeringer og utviklingsaktiviteter styrker Statkraft for fremtiden, men binder på kort sikt opp kapital og krever mer prioritering fremover. Vi vil derfor frigjøre investeringskapasitet, inkludert salget av Enerfin-porteføljen i Canada, USA, Colombia, Chile og Australia, utforske et salg av fjernvarmevirksomheten, invitere nye eiere inn i Silva Green Fuel og starte opp igjen arbeidet med å invitere nye eiere inn i Mer. Gjennom den årlige strategiske gjennomgangen, som pågår nå, vil vi spisse strategien, vurdere målene, og prioritere de prosjektene som passer best og er mest lønnsomme for Statkraft. Vår strategiske retning står fast, og vi fortsetter å fornye verden med ren energi, sier Ringstad Vartdal.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Kapitalmarkeder:
Vice President Stephan Skaane, tel: +47 905 13 652, e-post: stephan.skaane@statkraft.com
Senior Financial Advisor Arild Ratikainen, tel: +47 971 74 132, e-post: arild.ratikainen@statkraft.com

Media:
Pressetalsperson Lars Magnus Günther, tel: +47 912 41 636, e-post: lars.gunther@statkraft.com
Vice President Torbjørn Steen, tel: +47 911 66 888, e-post: torbjorn.steen@statkraft.com

eller www.statkraft.no

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12.

Om Statkraft
Statkraft er et ledende internasjonalt selskap innen vannkraft og Europas største leverandør av fornybar energi. Konsernet produserer vannkraft, vindkraft, solkraft og gasskraft og leverer fjernvarme. Statkraft er en global markedsaktør innen energihandel og har over 6000 ansatte i mer enn 20 land.


Vedlegg

Hvis du vil se dette innholdet fra www.globenewswire.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Hvis du vil se dette innholdet fra ml-eu.globenewswire.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Om GlobeNewswire by notified

GlobeNewswire by notified
GlobeNewswire by notified
One Liberty Plaza - 165 Broadway
NY 10006 New York

https://notified.com

GlobeNewswire by notified is one of the world's largest newswire distribution networks, specializing in the delivery of corporate press releases financial disclosures and multimedia content to the media, investment community, individual investors and the general public.

Følg pressemeldinger fra GlobeNewswire by notified

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra GlobeNewswire by notified på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra GlobeNewswire by notified

Udstedelse af RSU program18.5.2024 11:34:18 CEST | pressemeddelelse

I overensstemmelse med bemyndigelsen fra generalforsamlingen den 18. april 2024 har bestyrelsen i dag indført et incitamentsprogram for selskabets bestyrelse. Incitamentetprogrammet er designet og struktureret omkring konceptet med at fastholde medlemmer af bestyrelsen samtidig med at der skabes incitament til en positiv aktiekursudvikling og virksomhedens resultater til gavn for selskabets aktionærer. Incitamentsprogrammet inkluderer Restricted Share Units ("RSU'er"), som giver ret til at deltagerne tildeles et antal aktier svarende til antallet af optjente RSU'er mod betaling af udnyttelseskursen. Programmet er underlagt en række betingelser som deltagerne skal overholde og som betyder at selskabet maksimalt vil skulle udstede 2.025 aktier til kurs 1.056 DKK forudsat at alle betingelser overholdes samt at den enkelte vælger at udnytte sine RSUér. Den beregnede værdi af programmet til den samlede bestyrelse ved brug af Black & Scholes er opgjort til DKK 350.146. Vestingkursen er bereg

Constellation Brands Announces Updated Time of Presentation at the Bernstein 40th Annual Strategic Decisions Conference on Wednesday, May 29, 202418.5.2024 01:05:50 CEST | Press release

VICTOR, N.Y., May 17, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Constellation Brands, Inc. (NYSE: STZ), a leading beverage alcohol company, announces an updated time that Bill Newlands, President and Chief Executive Officer, and Garth Hankinson, Executive Vice President and Chief Financial Officer, will participate in a previously announced fireside chat at the Bernstein 40th Annual Strategic Decisions Conference on Wednesday, May 29, 2024 in New York, NY. The presentation is scheduled to begin at 4:30 p.m. EDT and is expected to cover the company’s strategic business initiatives, financial metrics, and operating performance, as well as outlook for the future. A live, listen-only webcast of the presentation will be available on the company’s investor relations website at ir.cbrands.com under the News&Events section. When the presentation begins, financial information discussed in the presentation, and a reconciliation of reported GAAP financial measures with comparable and other non- GAAP financial mea

DBV Technologies Announces Plan to Implement ADS Ratio Change17.5.2024 22:30:00 CEST | Press release

Châtillon, France, May 17, 2024 DBV Technologies Announces Plan to Implement ADS Ratio Change DBV Technologies (Euronext: DBV – ISIN: FR0010417345 – Nasdaq Stock Market: DBVT—CUSIP: 23306J101), a clinical-stage biopharmaceutical company focused on treatment options for food allergies and other immunologic conditions with significant unmet medical need, today announced plans to change the ratio of its American Depositary Shares (“ADSs”) to its ordinary shares (the “ADS Ratio”), nominal value €0.10 (ten cents) per share, from the current ADS Ratio of one (1) ADS to one-half (1/2) of one (1) ordinary share to a new ADS Ratio of one (1) ADS to one (1) ordinary share (the “ADS Ratio Change”). The Company anticipates that the ADS Ratio Change will be effective on or about June 3rd, 2024 (the “Effective Date”). For the Company’s ADS holders, the change in the ADS Ratio will have the same effect as a one-for-two reverse ADS split and is intended to enable the Company to regain compliance with

Oculis updates share capital for its existing at-the-market offering program17.5.2024 22:30:00 CEST | Press release

ZUG, May 17, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Oculis Holding AG (Nasdaq: OCS; XICE: OCS) (“Oculis” or the “Company”), a global biopharmaceutical company, has issued registered ordinary shares of the Company, each with a nominal value of CHF 0.01, issued out of existing capital band (Kapitalband), for an aggregate of 1,000,000 ordinary shares of the Company (the "New Shares"), recorded as treasury shares. The number of registered shares issued by the Company as per its Articles of Association is 46,443,700, of which 41.7 million shares are outstanding. The New Shares were issued following the Company and Leerink Partners LLC (”Leerink Partners”) entering into a sales agreement (the "Sales Agreement") with respect to an at-the-market offering program on May 8, 2024 under which the Company may offer and sell, from time to time at its sole discretion, ordinary shares of the Company having an aggregate offering price of up to $100 million through Leerink Partners as its sales agent. The Company is

Metasphere Labs Unveils Decentralized Identity System at Consensus 2024 and Announces Carbon Aware Routing Protocol17.5.2024 22:05:00 CEST | Press release

VANCOUVER, British Columbia, May 17, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Metasphere Labs Inc. (formerly Looking Glass Labs Ltd., "Metasphere" or the "Company") (Cboe Canada: LABZ) (OTC: LABZF) (FRA: H1N) is thrilled to announce its participation in Consensus 2024 alongside Bot Ventures Inc. (“Bot Ventures”), where they will unveil an early demonstration of their innovative decentralized identity and domain name system. This platform utilizes Bitcoin blockchain technology to enhance online security and trust through decentralized digital identity solutions. Parties interested in seeing a demonstration of the prototype can book a meeting at Metasphere's private suite by contacting Natasha Ingram at info@metasphere.earth. New Carbon Aware Routing Protocol Initiative In addition to the demonstration, the Company is excited to announce a pioneering initiative to develop a carbon aware routing protocol for computer networks and the Internet. This protocol will enable Internet Service Providers (ISPs) a

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye