Siemens

Hycast kåret til Norges smarteste industribedrift 2024!

Del

I skarp konkurranse mellom tre sterke finalister, var det Hycast fra Sunndalsøra som ble kåret til Norges smarteste industribedrift 2024. Adm. direktør i Norsk Industri, Harald Solberg overrakte prisen under «Norsk Industris årskonferanse» i Oslo 7. mai.

Harald Solberg, adm direktør Norsk Industri overrekker til Arild Håkonsen, Head of Technology and Sustainability i Hycast.
Harald Solberg, adm direktør Norsk Industri overrekker til Arild Håkonsen, Head of Technology and Sustainability i Hycast. Tone Buene, Norsk Industri

Kåringen av Norges smarteste industribedrift er et samarbeid mellom Norsk Industri og Siemens AS og ble i år gjennomført for tiende gang. Hensikten er å finne fremragende norske industribedrifter som lykkes i internasjonal konkurranse gjennom smart bruk av teknologi og digitalisering og som fremstår som foregangsbedrifter i norsk næringsliv.

De tre finalistene i konkurransen, Hycast (vinner), Tomax og Kverneland Energi, viser at Norge har slike foregangsbedrifter innen en rekke områder. Det er spesialiserte industribedrifter som gjennom sine satsinger kombinerer produktivitet og bærekraft på en fremragende måte.

«Årets vinner er et teknologiselskap, som med kontinuerlig forskning og utvikling har etablert seg som en ledende internasjonal aktør innen prosessteknologi,» sier juryleder Torger Reve, professor emeritus Handelshøyskolen BI.

Innovasjon, fortjeneste eller bærekraft? Hycast velger alle tre!
Hycast er et forbilde i utviklingen av egen teknologi som reduserer både avfall og energiforbruk, og hele 5 prosent av omsetningen går til forskning og teknologiutvikling. Dette er en satsning som ikke bare har økt produktiviteten, men bidrar også til mer bærekraftige produksjonsmetoder globalt gjennom tverrfaglig samarbeid og en ny standard i bransjen.

«Deres støperiteknologi effektiviserer produksjon av aluminium og reduserer vrak og energiforbruk. Bedriften har meget god lønnsomhet og tar aktivt del av klyngesamarbeidet, iKuben, på Nordmøre,» sier juryleder Torger Reve.

Hycast eksporterer sine løsninger til noen av verdens tøffeste markeder og har lykkes både i Kina og India
Juryen fremhever også hvordan Hycast, som en spin-off fra sitt moderselskap Norsk Hydro ASA, i dag leverer til konkurrenter over hele verden. Med nærmere 90 prosent eksport og med Kina og India som sine største marked, viser selskapet meget sterk internasjonal konkurransekraft, uten å legge produksjonen utenfor Norge. Alle løsninger er utviklet i Norge, enten av selskapet selv eller i samarbeid med moderselskapet.

«Å bli kåret til Norges smarteste industribedrift er en anerkjennelse av det arbeidet vi har lagt ned over lang tid og for alle våre ansatte som hver dag jobber med alt fra innovasjon til å skape et ferdig produkt ute hos våre kunder. Vår ledelse har over lang tid prioritert forskning og utvikling og det ser vi resultatene av nå,» sier Arild Håkonsen - Head of Technology and Sustainability hos Hycast. 

Vi gratulerer Hycast med prisen!

Om Norges smarteste industribedrift og Spesialprisen:
Hvert år siden 2014 har Norsk Industri og Siemens jaktet på Norges smarteste industribedrift. Fordi fremtidens industri skapes av de som tør å satse på innovasjon, med mot og evne til å tenke nytt. Dette ivaretar og skaper nye arbeidsplasser, og gir livskraft til bygder og samfunn i hele Norge. Med konkurransen «Norges smarteste industribedrift» løftes de gode, bærekraftige industrihistoriene frem, og inspirerer til økt konkurransekraft for norske industribedrifter.

Juryen har bestått av:                                                 
Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
Frank Bråthen, direktør Digital Industries, Siemens AS
Anita Hager, adm. direktør i Intek Engineering
Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
Knut E. Sunde, direktør bransje og industripolitisk avdeling Norsk Industri
Hans Erik Vatne, COO Vianode

Tidligere vinnere:
2022: Glencore Nikkelverk
2021: Aarbakke
2020: Norsk Gjenvinning
2019: Tronrud Engineering
2018: Thermo Fisher
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

Kontakter

Om oss

Siemens er en global aktør som utvikler høyteknologiske, innovative løsninger for industri, energi, helse, byer og transport.  
Siemens-konsernet er en av verdens største leverandører av bærekraftige og miljøvennlige løsninger med fokus på elektrifisering, automatisering og digitalisering. Vi er 293.000 medarbeidere over hele verden. 

I Norge har Siemens AS gjennom 125 år satt tydelige spor med banebrytende teknologiløsninger for hele verden. Selskapets hovedområder er løsninger for industrien, kraftoverføring, infrastruktur til byer og byggteknologi. Hovedkontoret er i Oslo. 

Følg pressemeldinger fra Siemens

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Siemens på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Siemens

Siemens og Elvia samarbeider om å øke nettkapasiteten i deler av Norge innen 2030 med Software as a Service (SaaS) løsninger3.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding

Norsk distribusjonssystemoperatør, Elvia, vil bruke Siemens sin SaaS-løsning, LV Insights® X, for å automatisere prosesser og håndtere kompleksiteten i LV-nettet. LV Insights® X, en del av Siemens Xcelerator-porteføljen, har vært i drift hos Elvia siden oktober 2023, i forbindelse med Spectrum Power 7 ADMS. Partnerskapet vil muliggjøre en fremtidssikker distribusjonsnettforvaltning i Norge, ett skritt videre på reisen mot autonome nett.

Færre enn 50 prosent av bedriftene tror de vil nå målene for CO2-utslipp innen 203018.9.2023 13:39:44 CEST | Pressemelding

Ny global studie med 1400 ledere viser infrastrukturomstillingen av energisystemer, transport og bygninger – på nærings-, by- og regionnivå Avkarbonisering står høyt på agendaen for infrastrukturomstillingen, men det går for langsomt Over 50 % av de spurte lederne mener at lavere CO2-utslipp er et konkurransefortrinn, men under halvparten mener at de har en effektiv strategi for dette nasjonalt Teknologi og digitalisering er avgjørende for å lykkes med infrastrukturomstillingen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye