VID får 30 millioner til forskningssenter: Skal forske på barn og unge i institusjoner
VID har fått 30 millioner kroner fra Forskningsrådet til å forske på barn og unge i utsatte situasjoner og deres bevegelser mellom ulike institusjoner og tjenester.
Forskningssenteret PATHWAYS skal gi mer kunnskap om barn og unges møte med institusjoner og tjenester som barnevernet, kriminalomsorgen, NAV og ulike helsetjenester. Målet er å forbedre tjenestene, slik at de i større grad møter barn og unges behov.
- Vi skal forske på hva som skjer på veien fra et barn første gang kommer i kontakt med institusjonene. Hva skjer i disse møtene, og hvordan flyttes barn og unge mellom ulike institusjoner? forteller Elisabeth Fransson. Hun er professor ved Fakultet for sosialvitenskap ved VID vitenskapelige høgskole og skal lede prosjektet.
Forskning på tvers av institusjoner
Fransson påpeker at det hittil har vært for lite forskning på tvers av ulike forskningsfelt, for eksempel på forholdet mellom barnevern og kriminalomsorg.
- I PATHWAYS skal vi forske på tvers av ulike institusjoner. Her er det barn og unges bevegelser mellom institusjonene som er i fokus, forteller hun.
Hvordan bor barn og unge i ulike institusjoner? Hva skjer når barn rømmer? Hva skjer når barnet fyller 18 år og hva er det faglige grunnlaget for arbeidet i ulike institusjoner og tjenester? Det er bare noen av de viktige spørsmålene forskerne skal arbeide med.
Senteret vil samarbeide aktivt med dem som har førstehånds erfaringer fra disse institusjonene, nemlig barna og de unge selv.
Senteret skal også samarbeide med aktører som kriminalomsorgen, Bufetat, Foreningen En Rød Tråd, NAV, NAKU og Salto.
- Vi er stolte av å koble sammen utdanninger som vanligvis ikke jobber sammen. Forskningen inkluderer både sosialt arbeid, barnevern, barnevernsarbeid, fengselsbetjentutdanningen, vernepleie og sykepleie. I tillegg er vi glade for å ha med arkitektmiljøet ved NTNU. De sitter med unik kunnskap om hvordan vi som samfunn kan skape gode fysiske rom for barn og unge, sier Fransson.
Vil bidra til bedre tjenester
Dekan ved Fakultet for sosialvitenskap, Mona-Iren Hauge, påpeker at tildelingen gir VID mulighet til å utvikle kunnskap som kan styrke tjenestene til barn og unge. I tillegg vil studentene kunne dra nytte av kunnskapen.
- Vi er stolte og glade over tildelingen, men også ydmyke. Det er et stort ansvar og viktig for oss at kunnskapen som utvikles skal bidra til bedre tjenester for barn, unge og deres familier og nettverk, sier hun.
Med på laget har VID både NTNU, Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS), NORCE og Høgskolen i Østfold.
- Senteret skal bidra med viktig og aktuell forskning som kobler ulike institusjoner og fagfelt sammen. Vi ser frem til å gå i gang med arbeidet, sier Hauge.
Viktig samfunnsoppdrag
Rektor ved VID, Bård Mæland, mener tildelingen er en viktig milepæl.
- Jeg vil gratulere fakultetet og Elisabeth Fransson med et flott og stort prosjekt. Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere enn at det utvikles ny kunnskap om hvordan barn og unge i krevende livssituasjoner møtes av ulike institusjoner og tjenester, sier han.
- At slik kunnskap utvikles med relevans for sentrale profesjonsutdanninger, plasserer dette senteret midt i hjertet av hva VID er engasjert for, legger han til.
Han påpeker at senteret vil gi et vesentlig bidrag til regjeringens nasjonale, langsiktige samfunnsoppdrag om å inkludere utsatte barn og unge i arbeidsliv, utdanning og samfunnsliv.
- Her må alle gode krefter samarbeide godt på tvers av yrkesgrupper, tjenester og institusjoner. Jeg er glad for at VID kan bidra til dette i så stort omfang, sier han.
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti BusterudSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon- og markedsavdelingen
Tel:900 92 497kjersti.busterud@vid.noTone Steen SandbergKommunikasjons- og markedssjefVID/ Kommunikasjons- og markedavdeling
Tel:46410201tone.sandberg@vid.noOm oss
VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring. VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr omtrent 50 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid. Bokstavene VID står for verdiene skolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.
Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Nytt styre for VID vitenskapelige høgskole2.12.2024 12:22:45 CET | Pressemelding
Biskop Ragnhild Jepsen og rederitopp Knut Arild Hareide er blant de nye styremedlemmene ved VID vitenskapelige høgskole. Professor Arne H. Krumsvik rykker opp til styreleder.
VID får 3,2 millioner til å forske på foreldre etter omsorgsovertakelse27.11.2024 07:51:15 CET | Pressemelding
På oppdrag fra Bufdir skal VID forske på barnevernets oppfølging av foreldre som blir fratatt omsorgen for barna sine. Prosjektet er et samarbeid med OsloMet og Universitet i Stavanger.
VID får 3 millioner til utdanningsprosjekt som skal hjelpe kronisk syke31.10.2024 13:50:32 CET | Pressemelding
Sammen med fagpersoner i Brasil og USA skal Kristin Heggdal lede utviklingen av en digital videreutdanning. Målet er å styrke og støtte personer med kroniske sykdommer.
VID får 5 millioner til samarbeid i Palestina31.10.2024 10:16:24 CET | Pressemelding
VID skal samarbeide om utdanning, praksis og forskning med to universiteter og et sykehus i Palestina. Målet er å forbedre omsorgen for pasienter med alvorlige kroniske sykdommer.
Presseinvitasjon: Verdensdagen for selvmordsforebygging og utdeling av Olafprisen6.9.2024 08:01:00 CEST | Presseinvitasjon
I anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september inviterer LEVE og VID vitenskapelige høgskole til fagdag og utdeling av Olafprisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom