Fritt Ord

TIL RED: Fritt Ords Pris til fotograf Harald Henden deles ut 7. mai 2024

Del

Presse er invitert til å være med på utdelingen av Fritt Ords Pris til Harald Henden i Operaen i Oslo 7. mai på kvelden. Journalister og fotografer som ønsker delta, må melde seg på forhånd. 

Harald Henden i Bagdad. VG-fotografen var en av de første inne i den irakiske hovedstaden etter USAs invasjon i 1991.
Harald Henden i Bagdad. VG-fotografen var en av de første inne i den irakiske hovedstaden etter USAs invasjon i 1991. Privat Fri bruk ved omtale av Fritt Ords Pris

FRITT ORDS PRIS 2024

STIFTELSEN FRITT ORD
har gleden av å invitere presse til utdelingen av FRITT ORDS PRIS 2024 til Harald Henden

Tirsdag 7. mai 2024 kl. 18.00

i Den Norske Opera & Ballett, Kirsten Flagstads plass 1, Oslo

PROGRAM


Kl. 18.00: MOTTAKELSE PÅ OPERATAKET 
Kl. 19.00: PRISUTDELING PÅ SCENE 2


Taler: Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord og Harald Henden
Kunstneriske innslag fra Den Norske Opera & Ballett


Kl. 20.00-23.00: Tapas og prisfest i Operaens foajé

Om begrunnelsen for Fritt Ords Pris til Harald Henden

Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2024 tildeles krigs- og pressefotograf Harald Henden for modig og kompromissløs dokumentasjon av kriger, konflikter og naturkatastrofer i over tre tiår.

Harald Henden (63) har med utholdenhet og stor risiko for eget liv reist til frontlinjer og konfliktområder over hele verden for å fotografere viktige nyhetshendelser – alltid med sivilbefolkningen for øye. De pågående krigene i Ukraina og Gaza aktualiserer betydningen av fotodokumentasjon for å avdekke krigens virkninger på bakken og brudd på folkeretten.

For krigsfotografer og fotojournalister handler det ofte om å være så tidlig ute som mulig for å få best tilgang til usensurert dokumentasjon av hva som skjer når konflikter utvikler seg. Harald Henden har uredd gått inn i uforutsigbare og farlige områder for å bli et førstehåndsvitne til det som skjer.

– I en urolig tid hvor myndigheter og andre aktører benytter seg av desinformasjon og propaganda, vil Fritt Ord med denne prisen rette oppmerksomheten mot nettopp troverdigheten til krigs- og pressefotografer som jobber på bakken og bidrar med pålitelig informasjon, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann:

– Det er kritisk for informasjonstilgangen at Israel har stengt adgangen for internasjonal presse i Gaza under den pågående krigen. Palestinske fotojournalister og sivile som dokumenterer inne i Gaza i dag, gjør en helt avgjørende jobb med livet som innsats. 

Om prisvinneren

Harald Henden har vært tett på den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina i flere tiår. I 2001 ble han skutt i hodet i Ramallah på Vestbredden mens han dekket det israelske valget.  Harald Henden reiste til Kyiv i Ukraina allerede før Russlands fullskalainvasjon 24. februar 2022 for å dokumentere opptakten til invasjonen og angrepene i dagene som fulgte. Harald Henden har dokumentert globale begivenheter fra 1989 til i dag i land som Angola, Afghanistan, Nord-Irland, Makedonia, Kosovo, Sierra Leone, Pakistan, Irak, Iran, Thailand, Haiti og Somalia, for å nevne noen. Han har vært fast ansatt i VG siden 1991 og tilknyttet utenriksavdelingen siden 1999. 

Om prisen

Fritt Ords Pris er Stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på kr 500 000 og får en statuett signert Nils Aas.  Prisen deles ut i Oslo tirsdag 7. mai 2024..

Her er bakgrunn om de tre ulike prisene Fritt Ord tildeler. 

Fotografer og journalister som ønsker å delta, kan ta kontakt med Henrik i Fritt Ord, for å få en reservert plass.

Spørsmål om begrunnelsen og prisen kan stilles til styreleder Grete Brochmann, og spørsmål om programmet og mer konkrete spørsmål om fotografi og Fritt Ord til prosjektdirektør Bente Roalsvig. Se kontaktinfo under. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Statutetten er laget Nils Aas.
Statutetten er laget Nils Aas.
Last ned bilde
Grete Brochmann taler ved utdelingen i fjor.
Grete Brochmann taler ved utdelingen i fjor.
Last ned bilde
Fra utdeling av Fritt Ords Pris i 2023
Fra utdeling av Fritt Ords Pris i 2023
Last ned bilde
Harald Henden på Fritt Ord, april 2024
Harald Henden på Fritt Ord, april 2024
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

I vedtektene våre heter det: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye