Statskog SF

Perler for 400-åring

Del

Sølvverket får hele fire perler i Statskogs utvalgte skattekiste for jegere, fiskere og turfolk.

Kongsberg og Sølvverket byr på ypperlige friluftsopplevelser
Kongsberg og Sølvverket byr på ypperlige friluftsopplevelser Foto: Torkel Skoglund

Området er spekket med opplevelser innen jakt, fiske og friluftsliv, svært godt tilrettelagt og omkranset av et nasjonalt viktig kulturmiljø knyttet til gruvedriften i Sølvverket.

I 2024 er det 400 år siden Kongsberg by ble grunnlagt ved kongelig resolusjon. De unike friluftsmulighetene får nå plass i Statskogs perlerekke.

Kulturminner og friluftsliv

Statskog forvalter 20 prosent av Norge på vegne av fellesskapet. Statsforetaket har løftet fram 30 spesielle perler fra sine områder. Nå kommer Sølvverket i Kongsberg inn på den attraktive lista med hele fire norske perler.

- Vi bruker flere millioner kroner hvert år på å ivareta viktige kulturminner der, og tilretteleggingen for friluftsopplevelser er unikt i området. I anledning jubileet løfter vi fram og beskriver de unike opplevelsene Sølvverket har å by på. Kongsberg har all grunn til å være stolt av sine fantastiske naturområder, sier kommunikasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad.

Jakt-, fiske- og turperler

Sølvverket er perfekt for dagsturer, kanskje med en liten rast i en av Statskogs åpne buer. Andre kan velge overnattingstur i en av utleiehyttene. Er du jeger eller fisker, er det virkelig en perle. Her kan du høre lyden av ørretvak, oppsøke fine storviltområder og jakte skogsfugl.

Torkel Skoglund i Statskog har ansvar for hytter og tilrettelegging av friluftsliv i dette området. Han har egenhendig god kunnskap om mulighetene som Sølvverket byr på, og kan trygt anbefale alle perlene i Sølvverksskogen.

Fantastisk elgjakt i Sølvverket

Sølvverket har god elgbestand og byr på lett tilgjengelige og attraktive områder. Det er rom for både lagsjakt og kortbasert jakt her. Området byr også på muligheter for rådyr- og hjortejakt. Sjekk ut elgjaktperlen på våre nettsider her.

Bynær skogsfugljakt

Et godt utbygd skogsbilvegnett kan ta deg til de ulike delene av terrengene i Sølvverket. Velger du steder som er mindre veinære, får du i større grad jakte alene i hjertet av flere flotte områder.

Viltbestandene varierer fra år til år, men er ofte gode i Sølvverket. Noen områder går for å være gode storfuglterreng, mens i andre er orrfuglen mest tallrik. Hare og rådyr finner du i alle terrengene og her har du muligheten til å jakte på virkelig sky og vanskelig skogsbukk. Sjekk ut skogsfugljaktperlen på våre nettsider her.

Lyden av ørretvak

Ørretvakene er nærmere enn mange tror, både for unge og gamle. Her blir du ønsket velkommen til et unikt historisk miljø hvor ørreten vaker etter fluer i dammer som ble bygget for flere hundre år siden. Fiskevannene ligger tett i disse skogområdene.

Noen ganger er det kanskje drømmen om storfisk som gjelder. Da kan du ta turen opp til Trytetjern øst for Kolsjø eller Jonstjern ved foten av Jonsknuten.

Her kan du oppleve gode klekkinger av døgnfluer og fisk på mellom en halv og en kilo. Disse vannene blir ikke så ofte besøkt siden man må gå et godt stykke og i bratt terreng for å komme dit. Tar du turen til Trytetjern kan den åpne Kolknutbrakka by deg tak over hodet.

Sjekk ut fiskeperlen på våre nettsider her.

Unikt turområde

Åpne koier, gapahuker, rasteplasser, koselige utleiehytter og turstier er noe av det du finner i disse skogområdene. Mange års tilrettelegging for det enkle friluftslivet har gjort Sølvverksskogene til et eldorado for den som er glad i friluftsliv og kulturhistorie.

Sjekk ut turperlen med en rekke konkrete turforslag på våre nettsider her.

Her finner du alle Statskogs perler landet rundt

Kontakter

Torkel SkoglundSeniorkonsulent Sør-Norge

970 36 320 / 742 13 000

tsk@statskog.no

Bilder

Kongsberg og Sølvverket byr på ypperlige friluftsopplevelser
Kongsberg og Sølvverket byr på ypperlige friluftsopplevelser
Last ned bilde
Fiske i Kongens dam
Fiske i Kongens dam
Last ned bilde
Gapahuken er et fint turmål eller en stopp underveis
Gapahuken er et fint turmål eller en stopp underveis
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Statskog SF skal ivareta og utvikle verdier på fellesskapets grunn og er en garantist for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og friluftsopplevelser i norsk natur.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye