Lyse

Lyse og Nordic Edge åpner lab for fremtidens mobilteknologi

Del

Digitaliseringsministeren innvier ny 5G og IoT-lab på Innoasis i Stavanger. 

Digitaliserings og forvaltningsminister Karianne Tung sto for den offisielle åpningen av Lyse og Nordic Edges 5G og IoT-lab i Stavanger.
Digitaliserings og forvaltningsminister Karianne Tung sto for den offisielle åpningen av Lyse og Nordic Edges 5G og IoT-lab i Stavanger. (Foto: Elise Løvereide / Lyse)

- Vår 5G og IoT-Lab representerer et viktig skritt i utviklingen av nye, innovative løsninger som utnytter potensialet i 5G-teknologi. Laben vil fungere som et samlingspunkt for bedrifter - fra oppstartsselskaper til etablerte aktører - som trenger avanserte kommunikasjonsløsninger, sier konserndirektør tele i Lyse, Eirik Børve Monsen. 

Norges digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung, har fått æren av å åpne laben mandag 6. mai i forbindelse med Nordic Edge Expo-konferansen.  

- Jeg ser frem til å åpne Lyses nye lab for 5G- og IoT-løsninger. Dette er en satsing som bidrar til innovasjon og næringsutvikling, og som er et viktig bidrag til å bygge landet på nytt med digitalisering som verktøy, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. 

Gjennom opprettelsen av laben ønsker Lyse og Nordic Edge å fremme og demonstrere 5G/IoT-løsninger, og samarbeide tett med universiteter og forskningsinstitusjoner for å drive innovasjon og utdanning innen dette feltet.  

Selve laben vil ha tilgang til det ypperste av dekning og teknologi, roboter og testutstyr innen AR/VR (augmented reality/virtual reality). Laben er et eget privat 5G-nett, isolert fra de kommersielle nettene, og vil ha støtte fra eksperter fra ice og Altibox. 

- Dette er en viktig milepæl i vårt arbeid med å skape innovasjonskraft og nye arbeidsplasser. Her skaper Lyse og Nordic Edge en unik test-arena som vil gjøre oss attraktive for selskaper fra hele Norden. Vi er spesielt glade for at åpningen skjer samtidig med Nordic Edge Expo som er en av Nordens viktigste smartby-eventer, sier Randi Augenstein, Head of Innoasis – Nordic Edge. 

Flere selskaper er allerede i gang med prosjekter for å se på hvordan fremtidens mobilteknologi kan brukes i nye tjenester. 5G og IoT-laben vil blant annet benyttes til å teste løsninger for smart gatebelysning, måling av bølgehøyde og vanntemperatur, innsikt i drikkevannskvalitet og ambulanser med direkte videooppkobling til sykehuset. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Digitaliseringsminister Karianne Tung under åpningen av Lyse og Nordic Edges 5G og IoT-lab.
Digitaliseringsminister Karianne Tung under åpningen av Lyse og Nordic Edges 5G og IoT-lab.
Last ned bilde
Digitaliseringsminister Karianne Tung under presentasjonen av Lyse og Nordic Edges nye 5G og IoT-lab i Stavanger.
Digitaliseringsminister Karianne Tung under presentasjonen av Lyse og Nordic Edges nye 5G og IoT-lab i Stavanger.
Last ned bilde

Fakta

Hva er 5G? 
5G er femte generasjon mobilnett og kjennetegnes av mye høyere hastigheter enn tidligere og muligheten for mange flere tilkoblede enheter. Full 5G tar hensyn til hvilken type datatrafikk en applikasjon trenger, og gjør det mulig blant annet med veldig lav forsinkelse, noe som er nødvendig for bruk til tidskritiske tjenester. For å oppnå tilpasning til forskjellige typer datatrafikk kan 5G skivedele nettet. Det betyr at for eksempel et industriområde eller selvkjørende kjøretøy kan få sitt eget nett, på det kommersielle mobilnettet, og hvor datatrafikken kommer ut lokalt – optimalisert for «edge computing». Dette vil også øke sikkerheten i nettet. 

Hva er IoT? 
IoT står for Internet of things (tingenes internett) og innebærer at et stort antall fysiske enheter (ting) kommuniserer med hverandre og med internett. Enhetene i tingenes internett er typisk batteridrevet og koblet sammen med trådløs kommunikasjon. Datakapasiteten kjennetegnes av små datamengder – med hyppige oppkoblinger. 

Hva og hvor er Innoasis?
Innoasis er et innovasjonshus og arbeidsfellesskap i sentrum av Stavanger med fokus på urban innovasjon. Det eies av Smedvig og drives av Nordic Edge AS som er et innovasjonsselskap som driver innovasjonsklynger innenfor “Smarte og bærekraftige byer” og landbruksteknologi. 

Om Lyse
Lyse er et norsk energi- og telekonsern. Lyse er landets fjerde største vannkraftprodusent og har lenge vært en pådriver for utbygging av robust digital infrastruktur. Gjennom det landsomfattende Altibox-partnerskapet leverer konsernet bredbånds- og underholdningstjenester til en betydelig andel av befolkningen og gjennom mobiloperatøren Ice bygger vi Norges tredje 5G mobilnett.

Konsernet er heleid av 14 kommuner i Sør-Rogaland, og vår verdiskaping går tilbake til fellesskapet. Våre eierkommuner legger til grunn et langsiktig industrielt eierskap og har forventninger til selskapet som samfunnsbygger med et regionalstrategisk perspektiv og tilfredsstillende lønnsomhet.

Lyses totale bidrag til stat, vertskommuner og eierkommuner for 2023 var på om lag 6,37 milliarder kroner.

Følg pressemeldinger fra Lyse

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lyse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Lyse

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye