Frende Forsikring

Mye positivt i værhardt første kvartal for Frende

Del

God vekst, sterkt risikoresultat i livvirksomheten, forbedring for uføreproduktene og et finansresultat som bidrar positivt er lyspunkter for Frende i første kvartal. Værskadene trekker kraftig ned. 

Vegar Styve, konsernsjef i Frende.
Vegar Styve, konsernsjef i Frende. Frende Forsikring

Forsikringskonsernet Frende kan vise til en vekst i bestandspremien på 10,3 prosent det siste året, og har nå en portefølje på over 3,4 milliarder kroner. Bestandspremien er den totale kostnaden for alle forsikringene Frende administrerte i perioden. Den var på 3,1 milliarder kroner i første kvartal i fjor.

Finansresultat i kvartalet er på 90 millioner kroner, mot 88 i fjor, noe som tilsvarer en avkastning på 1,7 prosent. 

- God fart i global økonomi har gitt oppgang i aksjemarkedet i første kvartal. Med en høy avkastning i aksjemarkedet og god avkastning i rentemarkedet i kvartalet blir samlet finansavkastning sterk, sier konsernsjef Vegar Styve.

Forvaltningskapitalen i konsernet 8 075,5 milliarder, en økning på seks prosent fra samme kvartal i fjor.

Frendekonsernet består av morselskapet Frende Holding AS, og de heleide døtrene Frende Skadeforsikring AS og Frende Livsforsikring AS. Frende Holding er eid av 21 frittstående sparebanker i Frendegruppen, og tre tidligere brannkasser i Varig.

Sterkt risikoresultat for livvirksomheten

Forsikringer for liv og helse har en god start på året og et meget sterkt risikoresultat per 1. kvartal, som er bedre enn samme kvartal de tre siste årene. Erstatningsandelen ender på 78,6 prosent, mot 104,7 prosent årets første kvartal i fjor.

- Risikoresultatet har over tid vært preget av et høyt nivå på nye uføresaker både for barne- og ungdomsproduktet og voksen uførepensjon, og en negativ utvikling i antallet uføre i porteføljen, spesielt blant yngre forsikringstakere, som nå blir sjeldnere friskmeldt enn tidligere forventet, sier Vegar Styve.

- Vi er tett på den krevende samfunnsutviklingen og har satt inn tiltak for å øke lønnsomheten på sikt. Uføreforsikringene bidrar fremdeles negativt på risikoresultatet, men med en forbedring i skadeprosenten totalt er risikoresultatet i første kvartal over forventning, sier han.

Nok et værhardt kvartal for skadevirksomheten

I skadeforsikring har Frende en skadeprosent for egen regning på 99,9 prosent, mot 84,1 samme kvartal i fjor.

- Helt siden «Hans» traff i august har skadevirksomheten blitt påvirket av store variasjoner i vær og flere større naturskader. Siste kvartal har vi sett en høy skadefrekvens spesielt relatert til frost og snøkaos, uvær og naturskadehendelser. I tillegg ligger storskadenivået høyere enn foregående år, forteller Styve.

- Det er i de utfordrende øyeblikkene, når kundene virkelig trenger oss, at hvilket forsikringsselskap de har valgt virkelig blir tydelig for kundene. Derfor jobber vi systematisk med å holde servicegraden imponerende høy. Kundene møter varme og engasjerte saksbehandlere, som gir dem gode opplevelser i møte med oss, selv når pågangen er stor, sier konsernsjefen. Frende hadde Norges beste skadehåndtering ifølge siste store bransjemåling, EPSI Rating, og vant også KSindeks sin siste kåring av Norges beste kundeservice innen forsikring.

Ser allerede bedring

- Selv om vi allerede ser en god forbedring i skadeprosenten i mars måned, ender teknisk resultat på minus 25,9 millioner kroner for kvartalet, sier han.

Det er betydelig svakere enn forventning for perioden, men den underliggende lønnsomheten i skadeforsikring er fremdeles god.

- Vi regner fortsatt de høye skadeprosentene som naturlige svingninger i bransjen, men det er likevel nødvendig å kompensere for skadeinflasjonen med pristiltak nå, sier Vegar Styve.

Resultat før skatt i Frendekonsernet 1. kvartal 2024 havnet på minussiden med 25,9 millioner kroner, og totalresultatet viser et underskudd på 11,1 millioner, mot et overskudd første kvartal 2023 på 43,9 millioner kroner.

Hovedtrekk per 31.03.24 (31.03.23)

  • Bestandspremie i konsernet 31.03.24 er MNOK 3 419 (3 101) en vekst på 10,3 %
  • Resultat før skatt per 1.kvartal var minus MNOK 25,9 (45,4)
  • Skadeprosent for egenregning skadevirksomheten var 99,9 % (84,1 %)
  • Erstatningsandel i livvirksomheten var 78,6 % (104,7 %)
  • Kostnadsprosent skadevirksomhet var 19,6 % (19,3 %)
  • Kostnadsandel livvirksomheten var 124,8 % (127,1 %)
  • Finansavkastning var positiv med MNOK 90,0 (88,0), tilsvarende 1,7 % (1,6 %)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vegar Styve, konsernsjef i Frende.
Vegar Styve, konsernsjef i Frende.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye