SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2024-tall
Månedlige kostnader i referansebudsjettet har økt med nesten 700 kroner for en eksempelfamilie siden februar i fjor. Årets oppdatering er lek, medier og fritid.
SIFOs referansebudsjett, med den tilhørende kalkulatoren, er oppdatert med nye tall for 2024. I årets oppdatering har forskerne revidert grunnlaget for beregning av kostnader innenfor forbruksområdene knyttet til lek, medier og fritid. Denne oppdateringen har resultert i betydelige endringer i kostnadsestimatene for ulike grupper i referansebudsjettet.
Oppdaterte kostnader til lek, medier og fritid
De nye beregningene viser at det er kostnader til mediebruk og fritid, andre dagligvarer og klær og sko som har hatt den største prosentvise økningen siden februar i fjor. Kostnadene til barnehage og skolefritidsordning har blitt redusert for noen grupper i samme periode.
– Kostnadene til lek, medier og fritid reduseres kraftig for voksne i årets referansebudsjett. Samtidig øker disse kostnadene for barn mellom tre og 17 år, sier SIFO-forsker og prosjektleder Marthe Hårvik Austgulen.
Hva er referansebudsjettet?
Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Utgifter til bolig og strøm er ikke med i budsjettet.
SIFOs referansebudsjett har blitt oppdatert årlig siden 1987 og brukes hyppig av det offentlige, banker og privatpersoner. Referansebudsjettet er et godt utgangspunkt for å sette opp sitt eget budsjett.
– Budsjettet er et langtidsbudsjett, hvor det er lagt opp til at en setter av penger til sjeldnere innkjøp av dyre og varige forbruksgjenstander, sier Austgulen.
Årets oppdatering
Referansebudsjettet oppdateres årlig, men det varierer på hvilken måte de ulike forbruksområdene oppdateres. I tillegg til at prisene har endret seg siden i fjor, påvirkes kostnadsestimatene i årets referansebudsjett av at to av varekurvene er oppdatert, både med nytt innhold og ny prisinnhenting i markedet.
I 2024-versjonen av referansebudsjettet har grunnlaget for forbruksområdene «lek og mediebruk» og «mediebruk og fritid» blitt revidert, og nye priser er samlet inn. I tillegg er nye priser hentet inn for forbruksområdene «reisekostnader», «bilkostnader», «barnehage» og «aktivitetsskolen AKS». Prisene for de øvrige forbruksområdene er KPI-justert til februar 2024-priser.
Mer informasjon om årets oppdatering: Hovedrapporten for referansebudsjettet 2024 (oda.oslomet.no).
Nettside med kalkulator: SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter
Nøkkelord
Kontakter
Marthe Hårvik Austgulen
Forbruksforskningsinstituttet SIFO
Tlf. 67235751
https://www.oslomet.no/om/ansatt/martau/
Kjersti LassenKommunikasjonsrådgiver SIFO
Tel:+47 920 94 990kjersti.lassen@oslomet.noLenker
Forbruksforskningsinstituttet SIFO skal bidra til å belyse og forstå forbrukets og forbrukernes rolle og betydning i samfunnet og bidra til kunnskapsgrunnlaget for forbrukerpolitikken i Norge. SIFO har vært en del av OsloMet siden 2016.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Ny videreutdanning i sirkulær bygningsforvaltning28.8.2024 07:42:49 CEST | Pressemelding
En ny, gratis videreutdanning gir innføring i livsløpsplanlegging av bærekraftig nybygging, ombygging og oppgradering.
Unge fra familier med dårlig råd lærer lite om privatøkonomi hjemme14.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
Heller ikke på skolen opplever denne gruppen ungdommer at de lærer nok om økonomi. Det kan koste dem dyrt senere i livet.
Mange unge kan for lite om privatøkonomi – hva er konsekvensene?9.8.2024 12:57:08 CEST | Presseinvitasjon
To av tre ungdommer sitter igjen med en opplevelse av de ikke har fått undervisning i privatøkonomi på skolen.
Ny oppgang for økonomistudia på OsloMet25.7.2024 11:02:13 CEST | Pressemelding
Økonomiutdanningar, helse- og mediefag er blant dei mest populære studia på OsloMet i år, viser årets opptakstal. På lærarutdanningane er det framleis ledige studieplassar.
Ny oppgang for økonomistudia på OsloMet25.7.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
Økonomiutdanningar, helse- og mediefag er blant dei mest populære studia på OsloMet i år, viser årets opptakstal. På lærarutdanningane er det framleis ledige studieplassar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom