OsloMet

SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2024-tall

Del

Månedlige kostnader i referansebudsjettet har økt med nesten 700 kroner for en eksempelfamilie siden februar i fjor. Årets oppdatering er lek, medier og fritid.

SIFOs referansebudsjett, med den tilhørende kalkulatoren, er oppdatert med nye tall for 2024. I årets oppdatering har forskerne revidert grunnlaget for beregning av kostnader innenfor forbruksområdene knyttet til lek, medier og fritid. Denne oppdateringen har resultert i betydelige endringer i kostnadsestimatene for ulike grupper i referansebudsjettet.

Oppdaterte kostnader til lek, medier og fritid

De nye beregningene viser at det er kostnader til mediebruk og fritid, andre dagligvarer og klær og sko som har hatt den største prosentvise økningen siden februar i fjor. Kostnadene til barnehage og skolefritidsordning har blitt redusert for noen grupper i samme periode.

– Kostnadene til lek, medier og fritid reduseres kraftig for voksne i årets referansebudsjett. Samtidig øker disse kostnadene for barn mellom tre og 17 år, sier SIFO-forsker og prosjektleder Marthe Hårvik Austgulen.

Hva er referansebudsjettet?

Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Utgifter til bolig og strøm er ikke med i budsjettet.

SIFOs referansebudsjett har blitt oppdatert årlig siden 1987 og brukes hyppig av det offentlige, banker og privatpersoner. Referansebudsjettet er et godt utgangspunkt for å sette opp sitt eget budsjett.

– Budsjettet er et langtidsbudsjett, hvor det er lagt opp til at en setter av penger til sjeldnere innkjøp av dyre og varige forbruksgjenstander, sier Austgulen.

Årets oppdatering

Referansebudsjettet oppdateres årlig, men det varierer på hvilken måte de ulike forbruksområdene oppdateres. I tillegg til at prisene har endret seg siden i fjor, påvirkes kostnadsestimatene i årets referansebudsjett av at to av varekurvene er oppdatert, både med nytt innhold og ny prisinnhenting i markedet.

I 2024-versjonen av referansebudsjettet har grunnlaget for forbruksområdene «lek og mediebruk» og «mediebruk og fritid» blitt revidert, og nye priser er samlet inn. I tillegg er nye priser hentet inn for forbruksområdene «reisekostnader», «bilkostnader», «barnehage» og «aktivitetsskolen AKS». Prisene for de øvrige forbruksområdene er KPI-justert til februar 2024-priser.

Mer informasjon om årets oppdatering: Hovedrapporten for referansebudsjettet 2024 (oda.oslomet.no).

Nettside med kalkulator: SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter

Nøkkelord

Kontakter

Marthe Hårvik Austgulen
Forbruksforskningsinstituttet SIFO
Tlf. 67235751
https://www.oslomet.no/om/ansatt/martau/

Lenker

Forbruksforskningsinstituttet SIFO skal bidra til å belyse og forstå forbrukets og forbrukernes rolle og betydning i samfunnet og bidra til kunnskapsgrunnlaget for forbrukerpolitikken i Norge. SIFO har vært en del av OsloMet siden 2016.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye