WWF Verdens naturfond

– Dropp å klippe plenen

Del

En tredjedel av norske biearter står på rødlista. WWF Verdens naturfond oppfordrer norske hageeiere til å gjøre en innsats for pollinatorene de neste månedene og droppe plenklippen.

Et bilde av Karoline Andaur på huk i en blomstereng.
Når du lar plenen stå, er du med på å gjøre jorda litt villere. På bildet: Generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur. Foto: Elin Eike Worren

– Det er lite liv i en striglet plen. Vi anbefaler derfor å droppe plenklippen helt eller klippe mye sjeldnere, og la ville blomster vokse fritt. Det vi mennesker ser på som «ugress» er viktige næringskilder for insekter, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. 

Insektene forsvinner  
Naturen i Norge bygges ned bit for bit i et forrykende tempo. Det gir dårlige kår for norske pollinatorer. En tredjedel av bieartene i Norge står på Norsk rødliste for arter. Mange finnes bare på noen få plasser og står i stor fare for å forsvinne helt. Tolv av artene har ikke vært observert på 50 år og er sannsynligvis utdødd. Situasjonen er like prekær for norske sommerfugler. Hele 22 prosent er oppført på rødlista. 

– Insektene er naturens superhelter som utgjør selve bærebjelken i alle økosystemer. De har utallige funksjoner, fra å være mat for andre arter til å pollinere planter og sørge for at vi har mat på bordet. Faktisk kommer rundt en tredjedel av maten vi spiser fra planter som er pollinert av insekter, sier Andaur.  

Hver kvadratmeter teller   
For å hjelpe bier, sommerfugler og andre pollinatorer oppfordrer WWF det norske folk til å plante insektvennlige planter og la naturen i hagen stå mest mulig urørt.  

– Summende insekter er for mange selve lyden av sommer, så la oss slå et slag for de flittige pollinatorene våre. Med noen få enkle grep, som for eksempel å la være å klippe plenen og plante blomster som gir mye nektar, kan man bidra til å bevare naturmangfoldet i Norge og gi insektene gode og trygge leveområder, sier Andaur.  

Alle som gjør en innsats, kan registrere antall kvadratmeter de “avgir” til naturen på WWFs nettsider. I fjor klarte nordmenn å gjøre Norge over 1,6 millioner kvadratmeter villere.  

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Vi har heldigvis mange engasjerte mennesker her i landet som ønsker å hjelpe insektene, og vi ser at engasjementet øker for hvert år. Det gir oss håp om at vi, i felleskap, kan snu den negative utviklingen, og gi naturen den plassen den trenger, slik at også framtidige generasjoner får oppleve å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier, sier Andaur. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet7.11.2024 11:17:29 CET | Pressemelding

Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger, må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye