Enova

EU-milliard til norsk selskap: – Kraftpakke for utbygging av hydrogen

Del

Tirsdag vant en norsk budgiver en tildeling på nær 1 milliard kroner - 81,3 millioner euro - i den første hydrogenauksjonen gjennom EUs innovasjonsfond.

Veivende flagg foran EU-parlamentet i Strasbourg.
Veivende flagg foran EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Genevieve Engel. Rettigheter: European Union, EP.

Selskapet får innvilget pengestøtte tilsvarende 963 millioner norske kroner for å produsere fornybart hydrogen. Støtten vil utbetales basert på bekreftet antall kilo produsert.

Det norske selskapet som nådde gjennom auksjonen, er Skiga AS, som holder til i Skipavika i Gulen kommune på Vestlandet.

Hevder seg internasjonalt 

– Jeg vil gratulere Skiga med å ha vunnet frem i første auksjonsrunde for EUs hydrogenbank, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. 

– Det er gledelig å se at en norsk aktør hevder seg internasjonalt. Sammen med Enovas egne satsinger på hydrogen legger dette et godt grunnlag for omstilling og utslippskutt både i skipsfarten og i industrien, sier han.  

Første hydrogenauksjon - stor dag for norsk industri

Hydrogenauksjonen er den første i EUs hydrogenbank og gjennomføres som en del av EUs Innovasjonsfond. Innovasjonsfondet finansieres av EUs klimakvotesystem, som Norge er en del av.

Enova har rollen som nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge, og bistår norske selskap i søknadsarbeidet.

– Dette er en stor dag for norsk industri. Vi er utrolig glade for at norske aktører sikter seg mot de europeiske støtteordningene og skaffer til veie viktige og nødvendige ressurser til omstillingen her til lands, sier Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør for teknologi- og markedsutvikling i Enova.

Energiminister Terje Aasland stemmer i:

– Dette er fantastiske nyheter for den norske hydrogensatsingen. Gratulerer til Skiga! Vi ser nå hvor mye det betyr at Norge tar del i EUs hydrogenbank. Jeg ser frem til å følge prosjektet fremover, sier energiministeren.

Et stort skritt nærmere

Enova bisto 14 norske budgivere i forbindelse med hydrogenauksjonen. I tillegg til rådgivning, ble budgiverne innvilget inntil 500 000 kroner i pengestøtte, for å dekke utgifter forbundet med å lage og sende inn søknad.

Dette skjer gjennom Enovas støtteprogram for deltakere i EUs innovasjonsfond.

– Enova har et bredt tilbud til norske søkere, og har jobbet tett med de norske aktørene gjennom prosjektetableringsstøtte og vårt tjenestetilbud tilknyttet EUs innovasjonsfond. Med andre ord, vi vet at det er et omfattende og godt arbeid som ligger bak dagens tilsagn, sier Lilliestråle.

Og legger til:

– Sammen med Enovas  lansering mandag, en dobling av maksimal støtte til produksjon av hydrogen til maritim sektor, betyr dette at vi er et stort skritt nærmere å realisere de første fungerende verdikjedene for hydrogen i Norge.

800 millioner euro

Det totale budsjettet for den første runden med hydrogenauksjon var inntil 800 millioner euro. EU-kommisjonen mottok 132 bud fra 17 ulike land, og det ble delt ut til sammen 719 millioner euro til sju prosjekter.

De resterende vinnerbudene kommer fra finske, spanske og portugisiske aktører.

 – Kraftpakke for utbygging av hydrogen

Neste runde med hydrogenauksjon vil gjennomføres etter samme modell, med enkelte justeringer. Auksjonen er ventet å åpne til høsten, med budfrist i løpet av vinteren 2025.

– Enova ser fram til å bistå norske budgivere videre. Vi tar med oss erfaringene fra første runde over i den neste, som EU signaliserer vil få et betraktelig større budsjett, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs innovasjonsfond.

– Sammen med Enovas egne støtteprogram blir det en skikkelig kraftpakke for utbygging av verdikjedene for hydrogen, sier hun.

Les mer om støtten Enova tilbyr norske søkere. 

Spørsmål om tildelingen kan rettes til kontaktperson Ingunn Syrstad Bøgeberg.

null
Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør for teknologi- og markedsutvikling i Enova. Foto: Håkon Bjørngård/Enova.
null
Ingunn Syrstad Bøgeberg, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs Innovasjonsfond. Foto: Håkon Bjørngård/Enova.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har cirka 100 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet. 

Følg pressemeldinger fra Enova

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Enova

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye