Tirsdag 30. april går leveringsfristen ut: Nå skal skattemeldingen leveres

Del

Over 2,6 millioner har levert skattemeldingen og 1,6 millioner har fått skatteoppgjøret sitt.

– Jeg oppfordrer nå alle som ikke har åpnet og sjekket skattemeldingen om å gjøre dette innen fristen, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark Foto: Andreas Vatnøy/Skatteetaten.

Tallene viser at det er flere som har sjekket skattemeldingen i år enn i fjor. Det er også flere som har levert og flere som har fått skatteoppgjøret sitt. Likevel regner skattedirektøren med at mange kommer til å sjekke skattemeldingen de siste dagene før fristen.

– Vi vet at mange sjekker skattemeldingen de siste dagene før fristen, og forventer det samme i år.

Fristen for å levere går ut ved midnatt tirsdag 30. april.

– Det er du selv som er ansvarlig for at skattemeldingen er riktig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

– Du kan la være å sende inn skattemeldingen, men bare dersom alle opplysningene i skattemeldingen stemmer. Da må du være klar over at du tidligst kan få skatteoppgjøret og eventuelle penger til gode utbetalt i slutten av juni, sier Schanke Funnemark.

Usikker på et fradrag? Sjekk fradragsveilederen

Et vanlig råd er å føre opp et fradrag dersom du er usikker på det. Skattedirektøren mener det er et unyansert råd. 

– Hvis du er usikker på om det er fradrag du har krav på, vil jeg anbefale å sjekke Skatteetatens fradragsveileder. Den finner du på våre nettsider.

Fradragsveilederen hjelper deg å få oversikt over de vanligste utgiftene du kan kreve fradrag for. Når du bruker fradragsveilederen, kan du krysse av for fradragene som kan gjelde deg, så får du en samlet oversikt over hva du kan føre i skattemeldingen og hvordan du skal føre det.

Her finner du fradragsveilederen: skatteetaten.no/fradrag

Skattedirektøren vil spesielt oppfordre til å sjekke om du har krav på reisefradrag, siden dette ikke er forhåndsutfylt.

– Reisefradraget må du fylle ut selv, og det er kanskje fort gjort å glemme

Til hjelp for å beregne reisefradraget har Skatteetaten laget en reisefradragskalkulator som du finner her: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/arbeid-trygd-og-pensjon/reise-tilfra-jobb/reisefradragskalkulator/

Dette spør folk om

Skatteetaten har som vanlig hatt stor pågang etter at skattemeldingene ble sendt ut for litt over en måned siden.

En oversikt viser at det er noen temaer som går igjen når folk ringer inn til Skatteetaten for å spørre om hjelp.

– Det er en stor bredde i henvendelsene som kommer inn til oss. Men oppsummert kan vi si at det har kommet mange spørsmål om fordeling av lån og renter, hvordan du kan endre verdien på boligen i skattemeldingen, praktiske spørsmål om betaling av restskatt og spørsmål om når skattepengene kommer, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

I tillegg trekker skattedirektøren frem et annet tema som går igjen: Endring av skattekort.

– Både i fjor og i år har vi sett at det er svært mange som kontakter oss for å be om hjelp til å endre skattekortet sitt. Det er positivt at mange har et aktivt forhold til hvilken skatt de skal betale i løpet av året, sier Schanke Funnemark.

20 milliarder i skatteoppgjør

Etter at skattemeldingen din er levert, må Skatteetaten behandle den og lage et skatteoppgjør. I skatteoppgjøret står det hvor mye penger du får igjen (til gode) eller hvor mye du må betale (restskatt).

De fleste får skatteoppgjøret mellom april og juni, mens noen må vente til høsten.

Tallene viser at over 1,6 millioner så langt har fått skatteoppgjøret sitt, noe som er 160 000 flere enn på samme tidspunkt i fjor. Til sammen er det utbetalt over 20 milliarder kroner i skatt til gode, noe som er 5 milliarder kroner mer enn på samme tidspunkt i fjor.

Hvis du har levert skattemeldingen, men likevel ikke har fått ditt skatteoppgjør, kan det for eksempel skyldes at du har gjort mange endringer eller lagt til vedlegg som Skatteetaten må kontrollere, at du ikke har oppgitt alle nødvendige opplysninger eller at du er tatt ut til tilfeldig kontroll. Du får beskjed når ditt skatteoppgjør er klart.

Skattepengene blir utbetalt kort tid etter at skatteoppgjøret er klart, men det kan likevel hende at du ikke har fått utbetalt skattepengene. Det gjelder spesielt hvis du skylder penger til stat og/eller kommune. Skattepenger du har til gode kan da bli brukt til å betale ned på det du skylder.

 

FAKTA OM SKATTEMELDINGEN OG SKATTEOPPGJØRET FOR INNTEKTSÅRET 2023

Antall utsendte skattemeldinger til lønnsmottakere, pensjonister og enkeltpersonforetak: 5,1 millioner

Antall utsendte skattemeldinger på papir: 500 000

Antall åpnet: 4,0 millioner (digitalt)

Antall levert: 2,6 millioner (digitalt)

Antall som har mottatt skatteoppgjør: 1,6 millioner

Sum utbetalt i skatteoppgjør: 20,2 mrd i skatt til gode

Tall per 25.april

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Skatteetaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye