Dyrehelserapporten 2023: Risikobildet er i endring
I mange år har vi sagt at dyrehelsen i Norge er i verdenstoppen. Det er den fortsatt, men Dyrehelserapporten for 2023 viser at risikobildet er i endring. Alle som jobber med dyr, må ta høyde for dette fremover.
I dag mottar Mattilsynet dyrehelserapporten for 2023 fra Veterinærinstituttet. Dyrehelserapporten er en årlig rapport om dyrehelsen i Norge. Den utarbeides av Veterinærinstituttet, blant annet med bakgrunn i resultatene fra de mange årlige overvåkingsprogrammene som vi har i Norge.
Viktig oppdatert kunnskap
Økt reisevirksomhet, import av dyr, fôr og utstyr og ville dyr som flytter seg over landegrensene, kan bidra til at alvorlige smittsomme dyresykdommer finner veien til Norge.
I fjor var antall utbrudd av svært alvorlige sykdommer, som medfører omfattende bekjempelsestiltak, noe lavere enn året før. Vi har likevel håndtert utbrudd av flere dyresykdommer, som vi i mange år har vært fri for eller håpet vi var i ferd med å utrydde, som for eksempel fugleinfluensa, tuberkulose og ringorm hos storfe.
– Vi ser at risikobildet har endret seg de siste årene. Det er viktig at alle som jobber med dyr har oppdatert kunnskap om at risikobildet er i endring og at dette tas hensyn til i de daglige smittevernrutinene, slik at vi kan hindre utbrudd av alvorlig smittsom dyresykdom også i årene fremover, sier administrerende direktør i Mattilsynet Ingunn Midttun Godal.
– Jeg vil oppfordre næringen, bønder og veterinærer til å lese rapporten nøye. Den gir god informasjon om hvilke sykdommer som kan lure utenfor fjøsdøra, både nå og i fremtiden, fortsetter Godal.
Bonden er sin egen smittevernsjef
Jo tidligere vi oppdager sykdom, jo lettere er det å redusere konsekvensene og hindre at sykdommene etablerer seg i landet vårt. I dette er det daglige smittevernsarbeidet rundt på alle landets gårder helt avgjørende.
– Det er viktig at hver enkelt bonde er smittevernsjef i sitt eget dyrehold. Som bonde må du ha rutiner som sikrer godt smittevern til enhver tid og i enhver situasjon. En skriftlig smittevernplan skal alltid være oppdatert etter smittesituasjon og driftsforhold, sier Godal.
– Innsatsen som legges ned på gårdene rundt omkring i Norge for å bevare den gode dyrehelsa er viktig. Mattilsynet skal, sammen med andre offentlige og private aktører, støtte opp under dette arbeidet, sier Godal.
Lenker
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater14.11.2024 09:19:31 CET | Pressemelding
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
Angrep av perlesnormanet flere steder – oppdrettsfisk må beskyttes mot langvarig lidelse31.10.2024 10:19:40 CET | Pressemelding
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom