– Bruk boligdemokratiet!
Drømmer du om at borettslaget skal få balkonger eller sykkelskur? Vårens store “møtemaraton” i borettslag og sameier er i gang, og advokat Line Bjerkek i Norske Boligbyggelags Landsforbund tar deg gjennom påvirkningsmulighetene dine.
Våren er tida for generalforsamlinger og årsmøter i borettslag og sameier. Men hva gjør du egentlig med en god ide som du mener fellesskapet kan ha nytte av; for eksempel å installere solceller på taket eller å bygge om det gamle vaskerommet til snekkerverksted?
– Bruk boligdemokratiet! Alle eiere kan fremme forslag, avgi stemme eller stille til verv. Dersom du fremmer forslaget innenfor fristen, har du krav på at ditt forslag tas med i innkallingen til det årlige og ordinære møtet. Men husk å være konkret slik at dine naboer får en god forståelse av saken du vil ta opp. Da blir enklere å stemme over forslaget. Du kan også legge ved vedlegg til forslaget, for eksempel en tegning over sykkelskuret du har sett for deg, tipser Bjerkek.
Lønnsomt å bo sammen
Det bor over 600.000 nordmenn i borettslag, ifølge Statistisk sentralbyrå, og enda flere i eierseksjonssameier rundt om i landet. Det betyr at nordmenn er vant til å finne løsninger i fellesskap.
– Fordelen med å bo i borettslag eller et sameie er at man i fellesskap kan gjennomføre store og kostnadskrevende prosjekter, som alle beboere kan ha nytte av. Den enkelte slipper å planlegge, gjennomføre og bekoste dette alene, sier Bjerkek.
Viktig verv for fellesskapet
Kunne du tenke deg å sitte i styret der du bor? Det kreves ingen forkunnskaper, og alle kan bidra. Med rundt 600.000 potensielle kandidater til styrer landet rundt, er det kanskje lett å tenke at «dette er en jobb for noen andre». Men Bjerkek forklarer hvorfor du bør ta på deg jobben for fellesskapet.
– Styrene er helt avgjørende for å sikre gode og forutsigbare forhold for alle beboere. Samtidig får du en innflytelse på den daglige virksomheten og kan bli bedre kjent med naboene dine. Styrearbeid gir dessuten erfaring i ting du kan få bruk for på andre arenaer, som økonomi- og prosjektstyring, sier Bjerkek, som legger til at boligbyggelagene tilbyr god veiledning for styrene.
Her er reglene for generalforsamling og årsmøter:
- Alle generalforsamlinger i borettslag og årsmøter i eierseksjonssameier må gjennomføres innen utgangen av juni.
- Innkallingen skal sendes ut minst åtte, men ikke mer enn 20 dager før generalforsamlingen skal være.
- Alle andelseiere med kjent adresse skal kalles inn.
- Styret skal legge fram årsregnskap og årsberetning, og det skal velges nytt styre.
- Utover disse sakene har alle eiere lov å legge fram forslag.
- De fleste saker avgjøres med simpelt flertall, der alternativet med flest stemmer vinner. Men vedtak som innebærer endringer utover vanlig forvaltning og vedlikehold, krever kvalifisert flertall på to tredeler av stemmene. Bygging av balkonger eller andre større bygningsmessige endringer og vedtektsendringer er eksempler på dette.
- Styret avgjør om boligselskapet holder et fysisk eller digitalt møte. Store, kompliserte og kanskje konfliktfylte saker kan det være en fordel å drøfte i et fysisk møte.
Nøkkelord
Kontakter
Line C.B. BjerkekAdvokat
Tel:97683876lb@nbbl.nowww.nbbl.noNorske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Det har aldri vært vanskeligere å få bygge boliger i Norge13.11.2024 08:30:00 CET | Pressemelding
Samtidig som boligprisene øker, befolkningen vokser og boligbyggingen er på det laveste siden andre verdenskrig, viser NBBLs ferske rapport, Boligvennlighetskåringen, at det aldri har vært vanskeligere å få bygge i norske kommuner.
Presseinvitasjon: Hvilken kommune er landets mest boligvennlige?11.11.2024 09:01:27 CET | Presseinvitasjon
NBBL lanserer nye tall av Boligvennlighetskåringen onsdag 13. november på the Hub.
Styrket tro på rentekutt22.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Husholdningenes forventninger til boligprisene dempet seg litt fra september til oktober, men er fortsatt på et svært høyt nivå. Samtidig økte andelen som venter lavere boliglånsrenter fremover, viser NBBLs Boligmarkedsbarometer. – Halvparten av husholdningene venter lavere boliglånsrenter om ett år, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.
Regjeringen kutter i boligbudsjettet og gir samtidig null drahjelp mot raskere rentekutt7.10.2024 12:50:57 CEST | Pressemelding
Regjeringen kunne ha satt spaden i jorda for 2300 nye boliger 2025 med en solid bevilgning til Husbanken på 42 milliarder. I stedet foreslår de et kutt i utlånsrammen fra 32 til 29 milliarder neste år. Kombinasjonen med kutt i utlånsrammen til Husbanken, og ingen drahjelp mot raskere rentekutt er ikke gode nyheter for nyboligmarkedet.
Regjeringen forsterker boligbyggekrisen7.10.2024 10:26:07 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår å kutte utlånsrammen til Husbanken fra 32 til 29 milliarder kroner neste år. – Regjeringen forsterker ved dette krisen i boligbyggingen. Regjeringen kunne sikret at det blir bygget ca 2340 flere boliger neste år dersom Husbankens utlånsramme var 42 milliarder kroner, slik NBBL foreslår, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom