Framtiden i våre hender legger fram rapport om klimafotavtrykket fra nordmenns levemåter og forbruk
Hvor høyt er klimafotavtrykket til en gjennomsnittsnordmann? Hvor langt unna er vi å leve i tråd med klimamålene? Hvilke endringer trengs? Framtiden i våre hender inviterer til rapportlansering torsdag 25.april kl.16:00.

De ti prosent rikeste menneskene i verden står i dag for halvparten av alle globale klimagassutslipp. De fleste nordmenn er en del av disse ti prosentene. Da Miljødirektoratet for første gang la fram et offisielt forbruksbasert klimaregnskap for Norge i januar i år, viste det at de norske forbruksbaserte utslippene utgjør hele 70 millioner tonn årlig.
Både FNs klimapanel, FNs ressurspanel, OECD og Klimautvalget 2050 påpeker nødvendigheten av å redusere overforbruket i høyinntektsland som Norge for å kunne nå klimamålene og andre bærekraftsmål. Får vi til endringer i atferd og livsstiler kan det redusere klimautslippene et sted mellom 40 - 70% mer fram mot 2050 (FNs Klimapanel).
På hvilke områder av nordmenns levemåter og forbruk er klimaavtrykket høyest og behovet for atferd- og livsstilsendringer størst og mest akutt? Og hvordan kan vi få til disse helt nødvendige endringene slik at vi kan leve i tråd med Parisavtalen i et høyforbrukssamfunn som vårt?
Torsdag 25.april kl.16 legger vi fram rapporten Towards a fair consumption space for all: Options for reducing lifestyle emissions in Norway og inviterer til diskusjon om norsk overforbruk og politikken vi trenger for å endre kurs.
Rapporten er utarbeidet av Hot or Cool Institute, en av de ledende tenketankene internasjonalt på klimaomstilling i et forbruksperspektiv. Den analyserer klimaavtrykket av norske levemåter og forbruk innenfor seks områder; mat, transport, bygg/bolig, varer, tjenester og fritid, viser hvilke deler av nordmenns levemåter som står for de største klimautslippene og hvor store kutt som må skje i nordmenns forbruk hvis vi skal nå klimamålene.
Rapporten presenterer forslag til tiltak som politikerne kan innføre for å få ned utslippene fra nordmenns levemåter og forbruk, og ulike scenarioer i tråd med Parisavtalen.
Rapportlanseringen er en del av Framtiden i våre henders 50-årsmarkering. H.K.H Kronprins Haakon deltar. Det gjør også Framtiden i våre henders grunnlegger Erik Dammann.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Kari GarbergKommunikasjonssjefFramtiden i våre hender
Tel:94237449anne.kari@framtiden.noOm oss
Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.
Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Nytt SIFO-notat: Slik kan kjøttforbruket endres23.6.2025 10:47:23 CEST | Pressemelding
Et nytt notat fra SIFO har sett på kjøttpriser og kjøttreklamers effekt på forbruk. De konkluderer med at en kombinasjon av informasjonskampanjer og prisvirkemidler trolig vil kunne endre kjøttforbruket på sikt.
Erik Dammann er død: – En bauta for norsk miljøbevegelse21.6.2025 14:16:44 CEST | Pressemelding
Grunnleggeren av Framtiden i våre hender, Erik Dammann, er død. Han ble 94 år gammel. Familien opplyser i en pressemelding at han sovnet stille inn natt til lørdag, med familien rundt seg.
Framtiden i våre hender satser på papirmagasin18.6.2025 13:46:37 CEST | Pressemelding
– Vi tror at papirmagasinet er en viktig motsats til en ellers digitalisert hverdag, sier Ingrid Næss-Holm, konstituert leder i Framtiden i våre hender, som relanserer medlemsmagasinet Folkevett denne uken.
– Jordbrukspolitikken rammer bøndene5.6.2025 12:23:47 CEST | Pressemelding
Framtiden i våre hender mener evalueringen fra Riksrevisjonen viser at politikere feiler i å gjøre den grønne omstillingen lønnsom for norske bønder.
Klimaforlik eller klimaforlis?3.6.2025 15:28:29 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet gikk hardt ut med sine ønsker om et bredt klimaforlik hvor sentrale deler av klimapolitikken kunne låses til en enighet som kunne stå seg over tid. Drømmene ble ikke virkelighet, og det er ikke engang flertall om det bærende elementet i klimapolitikken, nemlig Norges klimamål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom