Sju av ti mener vi må dyrke mer mat sjøl
Norges befolkning har talt: Vi må produsere mer mat for å øke sjølforsyningsgraden, og vi lærer gjerne mer om å dyrke litt av maten sjøl. Mandag starter Felleskjøpet Agri landsdekkende aksjon for økt sjølforsyning.

I løpet av det siste året har det kommet tre offentlige utredninger rundt temaet beredskap, matsikkerhet og sjølforsyning. I mars offentliggjorde regjeringen stortingsmeldingen om strategi for økt sjølforsyning, hvor målet er å heve den norske sjølforsyningsgraden fra dagens 40 prosent og opp til 50 prosent.
Nye tall
Nå viser ferske tall at dette er tema som også opptar den norske befolkningen. I en undersøkelse gjort av Norstat for Felleskjøpet svarer 72 prosent at de er enige i påstanden om at vi må produsere mer mat sjøl for å øke sjølforsyningsgraden vår. I samme undersøkelsen svarer over halvparten av det norske folk at de gjerne vil lære mer om å dyrke sin egen mat.
– Dette er svært interessante tall, og det underbygger konklusjonen til Totalberedskapskommisjonen: Vi må ruste oss for en usikker framtid, og umiddelbart legge planer for økt sjølforsyning, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.
Hun var også landbrukets representant i Totalberedskapskommisjonen. Skuterud har lest gjennom tallene fra Norstat-undersøkelsen. Hun registrerer også et interessant funn: Nordmenn blir mer opptatt av sjølforsyning jo eldre vi blir. Hele 82 prosent av nordmenn over 60 år mener vi må produsere mer mat selv.
Unge vil ha mer kunnskap
Derimot er det personer mellom 30-39 år som er mest interessert i mer kunnskap rundt matproduksjon.
– Den beste beredskapen vi kan ha er en høyest mulig matproduksjon, som også er bærekraftig. Jeg mener forbrukerkunden har mye å lære av bonden. Jeg har blitt fortalt at det i Norge er 1 million dekar plen. Hvis enda flere av oss bruker litt mer av plenen til å dyrke mat, så vil det bidra til sjølforsyningsgraden vår, sier Skuterud.
I Norstat-undersøkelsen stilles det også spørsmål rundt viktigheten av matens opprinnelse. 52 prosent av oss svarer de er helt eller delvis enig i utsagnet: «Jeg er opptatt av at maten jeg kjøper i butikken har norsk opprinnelse». Dette er også et tema som opptar kvinner mer enn menn, viser undersøkelsen.
Tid, kunnskap og plass framheves blant årsakene som hindrer oss i å dyrke vår egen mat.
Deler ut 20.000 settepoteter
Skuterud mener at både konklusjonene i de offentlige utredningene og tallene fra Norstat-undersøkelsen viser at det norske landbruket er et avgjørende virkemiddel for å nå målet om økt sjølforsyning.
– Jobben norske bønder gjør for matproduksjonen er uvurderlig, men sjølforsyning handler også om valgene vi forbrukere tar. Vi mener nordmenn kan lære litt av bonden, sier Anne Jødahl Skuterud.
Siste uken i april gjennomfører Felleskjøpet Agri den landsdekkende aksjonen «Klar, ferdig, så», en kampanje som setter fokus på matberedskap og økt sjølforsyning i Norge. Gjennom å overføre litt av bondens kunnskap om matproduksjon, kommer flere i gang med hjemmedyrking. På denne måten kan alle bidra til økt sjølforsyning.
Gjennom flere arrangementer skal bondesamvirket dele ut til sammen over 20.000 sertifiserte settepoteter, mange satt i en gul Felleskjøpet-bøtte med litt jord. Kampanjen starter på Festplassen i Bergen mandag 22. april, flytter seg deretter til Trondheim 24. april, og til Oslo S fredag 26. april.
Lørdag 27. april blir det aktiviteter med utdeling av settepoteter og gule bøtter ved alle avdelingene til Felleskjøpet Agri fra nord til sør.
– I fjor delte vi ut 6000 sertifiserte settepoteter. Det ble dyrket poteter i hager og på balkonger fra Bjølsen til Balsfjord. I fjor ga aksjonen en potetavling på seks tonn poteter. I år håper vi enda flere nordmenn vil følge oppfordringen vår om å komme i gang med hjemmedyrking. Sammen kan vi alle gjøre Norge mer sjølforsynt, sier Line Hildonen Ramstad, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Felleskjøpet Agri.
Fakta – «Klar, ferdig, så»
- En ektefølt oppfordring til å komme i gang med hjemmedyrking.
- Økt hjemmedyrking bidrar til økt sjølforsyning.
- Gjennom «Klar, ferdig, så» vil Felleskjøpet dele ut cirka 7500 Felleskjøpet-bøtter, alle med en sertifisert settepotet satt i jord.
- Til sammen deler Felleskjøpet ut over 20.000 sertifiserte, norske settepoteter gjennom «Klar, ferdig, så».
- Én settepotet kan gi én kilo poteter.
- Her skjer det:
- Mandag 22. april: Bergen, Festplassen
- Onsdag 24. april: Trondheim, Trondheim Torg
- Fredag 26. april: Oslo, utenfor Oslo S
- Lørdag 27. april: Utdeling av bøtter med potet i alle butikkene til Felleskjøpet Agri landet rundt.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder



Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri styrker sortimentet for gjødselhåndtering25.6.2025 10:24:51 CEST | Pressemelding
Bondesamvirket kan nå tilby et komplett sortiment for håndtering av husdyrgjødsel etter å ha inngått samarbeid med den østerrikske leverandøren Perwolf.
Vedtok omregulering av Mølleneset – åpner for ny bruk av Stavanger havnesilo24.6.2025 12:17:17 CEST | Pressemelding
Stavanger bystyre vedtok mandag detaljreguleringen for Mølleneset, som legger til rette for at området kan transformeres fra næringsformål til boliger, næring og offentlige byrom.
Samarbeid mellom Felleskjøpet Agri og Eagle Technology for økt plastgjenvinning23.6.2025 11:37:13 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri og Eagle Technology inngår avtale om kjemisk gjenvinning av landbruksplast ved bruk av Eagle’s patenterte teknologi - Vixla. Avtalen omfatter blant annet distribusjon av plast til Eagle’s nye resirkuleringsanlegg på Rokke i Halden, og er den første i sitt slag i Norge.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Østfold12.6.2025 10:16:33 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Østfold skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Vestfold12.6.2025 10:00:55 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Vestfold skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom