Europa 2023: Flom, hetebølger og rekordstore skogbranner
2023 var et av de våteste og varmeste årene som noen gang er registrert i Europa. Året var preget av rekordstore skogbranner, alvorlige marine hetebølger og store ødeleggende flommer.
Konsekvensene av klimaendringene var godt synlige i Europa i 2023 og millioner av mennesker ble påvirket av ekstremvær.
Det er EUs klimaovervåkingstjeneste (C3S) og Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) som har gitt ut rapporten om tilstanden til klimaet i Europa 2023. Meteorologisk institutt har bidratt med data til rapporten.
Økonomiske tap som følge av vær- og klimahendelser er estimert til mer enn 13,4 milliarder euro, ifølge International Disaster Database.
– I Norge opplevde vi kostnader langt over det normale etter ekstremværet Hans, sier Anita Verpe Dyrrdal, leder for Norsk klimaservicesenter og klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Flom fra elver førte til store økonomiske tap
I 2023 fikk Europa omtrent 7 prosent mer nedbør enn normalt. En tredjedel av elvene i Europa opplevde stor vannføring, og 16 prosent opplevde svært stor vannføring.
– Nedbør og flom er to av de største direkte konsekvensene av klimaendringer i Norge. Hans var et eksempel på det, sier Dyrrdal.
Les mer om hvordan global oppvarming endrer nedbøren i Norge.
Foreløpige tall fra International Disaster Database viser at 1,6 millioner mennesker ble påvirket av flom i 2023, og at 81 prosent av årets økonomiske tap som følge av klimaendringer skyldtes flom.
(Se vedlagt bilde av kart som viser elveflom)
Dødsfall på grunn av varme øker over nesten hele Europa
Europa er det kontinentet som varmes opp raskest. Temperaturene stiger nesten dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet.
Temperaturene i Europa lå over gjennomsnittet i 11 måneder av året. 2023 var det varmeste eller nest varmeste året som er registrert, avhengig av datasettet.
– Året var preget av store kontraster. Det var forskjeller i temperatur og nedbør over hele kontinentet og fra måned til måned. Fra juni til september opplevde Europa hetebølger, skogbranner, tørke og flom, med ekstreme konsekvenser enkelte steder, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
(Se vedlagt bilde av overflatetemperatur i Europa)
Nøkkelpunkter fra rapporten:
-
Dødsfall relatert til varme har økt med rundt 30 prosent de siste 20 årene.
-
Dødsfall relatert til varme antas å ha økt i 94 prosent av de europeiske regionene som overvåkes.
Rekordvarme hav i Europa
Gjennomsnittstemperaturen i havoverflaten over Europa var rekordhøy i 2023. Deler av Middelhavet og den nordøstlige delen av Atlanterhavet hadde de høyeste gjennomsnittstemperaturene i havoverflaten som noen gang er målt.
I juni ble Atlanterhavet vest for Irland og rundt Storbritannia påvirket av en marin hetebølge som ble klassifisert som 'ekstrem' og i noen områder 'mer enn ekstrem', med havoverflatetemperaturer opptil 5 grader over gjennomsnittet.
(Se vedlagt bilde av havoverflatetemperaturer)
Nøkkelord
Kontakter
Anita Verpe DyrrdalKlimaforsker og leder av Norsk klimaservicesenterMeteorologisk institutt
Tel:47863682anita.verpe.dyrrdal@met.noHans Olav HygenKlimaforsker og leder for avdeling for klimatjenester ved Meteorologisk institutt
Tel:911 23 958hansoh@met.noKommunikasjonsavdelingenMeteorologisk institutt
Tel:48 06 58 85kommunikasjon@met.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Flere varmerekorder over tropene enn i Arktis12.11.2024 10:33:56 CET | Pressemelding
Selv om arktiske områder varmes opp raskest i verden, rammes tropiske strøk mest av ekstremværhendelser.
Oktober var 1,7 grad over normalen1.11.2024 15:31:13 CET | Pressemelding
Måneden var varm og våt på fastlandet i Norge. På Svalbard var det betydelig varmere enn normalt og i Arktis står det dårlig til med sjøisen.
Nå skal luftkvaliteten i EU bli bedre – det kan spare 118 000 liv i året24.10.2024 11:16:39 CEST | Pressemelding
I 2020 døde 150 000 mennesker i EU for tidlig på grunn av dårlig luftkvalitet. Nye regler skal sørge for bedre folkehelse og langt færre dødsfall.
Ekstremår for sjøisen: – Har smeltet raskt gjennom sommeren16.10.2024 14:04:14 CEST | Pressemelding
Forskere er bekymret for om vi beveger oss inn i et "ukjent landskap" med drastisk mindre sjøis i Arktis og Antarktis enn det vi har sett tidligere. Når sjøisen minker i Arktis, må isbjørnen bli lenger på land. Den gode nyheten er at isbjørnen på Svalbard evner å tilpasse seg.
Aldri før har vi målt tropevarme på høsten1.10.2024 15:08:23 CEST | Pressemelding
Norges første tropedag i september, ekstrem varme i nord og opptil tre ganger så mye nedbør som normalt enkelte steder i sør – september var ekstraordinær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom