Nærings- og fiskeridepartementet

Norge og USA enige om å inngå strategisk mineralsamarbeid

Del

Norske og amerikanske myndigheter er enige om å starte formelle forhandlinger om strategisk mineralsamarbeid. Enigheten kom på plass etter næringsminister Jan Christian Vestres besøk i Det hvite hus i Washington DC onsdag.

Næringsminister Jan Christian Vestre i Det hvite hus i Washington DC.
Næringsminister Jan Christian Vestre i Det hvite hus i Washington DC. Foto: NFD

- Jeg er glad vi har lykkes i å få på plass forhandlinger om strategisk mineralsamarbeid og håper vi kan være i gang med konkrete samtaler i løpet av få uker, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Næringsministeren møtte onsdag Deputy National Security Advisor Daleep Singh, som er nivå to i Det hvite hus under National Security Advisor Jake Sullivan, med ansvar for internasjonal økonomi og handel. Vestre har tidligere hatt flere møter med National Security Council.

- Norge og USA er nære allierte og et formalisert samarbeid om mineraler vil gi en mer forutsigbar tilgang på råvarer, samtidig som det har stor betydning for norske eksportarbeidsplasser, sier Vestre.

Norge eksporterer kritiske mineraler som for eksempel kobolt og nikkel, zink, aluminium og titan. Kritiske mineraler brukes bla. til produksjon av batterier og vindturbiner.

Norge som seriøs aktør og samarbeidspartner

Norges trepartsamarbeid og den norske modellen er en del av forholdene som trekkes frem i Washington for å vise Norge som en seriøs samarbeidspartner. LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid deltar i møter med amerikanske myndigheter i Washington.

Norge og USA er enig i at samarbeid om stabile verdikjeder for kritiske mineraler skal inkludere arbeidsrettigheter av høy kvalitet, klima og miljøhensyn.

- I møte med amerikanske myndigheter er det viktig å vise frem Norge som en seriøs samarbeidspartner. Det unike trepartsamarbeid viser hvordan arbeidstakerrettigheter, miljø og grønn omstilling kan utvikles sammen, sier Vestre.

- Det er gode nyheter at Norge og USA skal starte formelle forhandlinger om strategisk mineralsamarbeid. Dette er viktig for mineralindustrien i Norge, og vi håper dette leder til markedsadgang for norske bedrifter. Vi har unike mineralressurser som vil være viktig for energiomstillingen, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

- Mineraler er helt avgjørende for det grønne skiftet og Norge har store mineralressurser. Forhandlinger om et strategisk mineralsamarbeid med USA er veldig positivt. Det bidrar både til utvikling av grønne verdikjeder og arbeidsplasser, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Les mer om felleserklæringen som er publisert på nettsidene til Det hvite hus: Joint Statement from the United States and Norway on Cooperation on High-Standard, Market-Oriented Trade of Critical Minerals | The White House

Kontakter

Bilder

Næringsminister Jan Christian Vestre og Deputy National Security Advisor Daleep Singh.
Næringsminister Jan Christian Vestre og Deputy National Security Advisor Daleep Singh.
Last ned bilde

Om oss

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye