Ber fiskeri- og havministeren stanse nedtrekket etter ny føring fra Stortinget
Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, mener Myrseth bør stanse nedtrekket i trafikklysordningen etter de nye føringene som har kommet fra et bredt tverrpolitisk flertall i Stortinget.
Næringskomiteen avga i går sin innstilling på MDG sitt representantforslag om en rask omstilling av en oppdrettsnæring i krise. Flertallet bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet De grønne er blitt enige om at regjeringen innen 2024 skal legge frem forslag om en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning, og hvor flertallet påpeker at ordningen bør kunne benyttes på det produksjonsvolumet som er trukket inn som følge av rødt trafikklys.
-Dette betyr i praksis at Stortinget har gitt regjeringen et klart og tydelig oppdrag om å legge frem en miljøfleksibilitetsordning innen årets utløp. Det eneste fornuftige statsråden nå kan gjøre som følge av dette er å stanse nedtrekket i trafikkordningen, sier Eriksson, og begrunner dette videre:
-Forskningsmiljøer, havbruksutvalget, og Sjømatbedriftene har vært tydelig på at dagens nedtrekk i trafikkordningen ikke har fungert etter hensikten. Statsråden har varslet at hun vil legge frem havbruksmeldingen i løpet av våren 2025, samt at hun er pålagt å legge frem en miljøfleksibilitetsordning. Alt dette må på plass og sees i en helhetlig sammenheng før man iverksetter nedtrekk, noe annet vil være vanskelig å forstå, sier han.
Tidligere har 14 ordførere, fylkeskommunen i Vestland, næringsaktører og Sjømatbedriftene bedt statsråden om å utsette nedtrekket til etter at havbruksmeldingen er lagt frem. Til nå har statsråden sagt at det er helt uaktuelt.
-Nedtrekket vil få dramatiske konsekvenser for næringen. Det rammer hardt og brutalt. Vi har allerede sett at enkelte aktører har lagt ned produksjonen og sagt opp folkene som følge av nedtrekket. Jeg ber derfor statsråden lytte til næringen og ordførerne i området, og ikke la det gå prestisje i denne saken, men i stedet vise klokskap og snu i tide, sier Eriksson.
Eriksson trekker frem familiebedriften, Svanøy Røykeri, som eksempel på bedrift som har besluttet å legge ned virksomheten som følge av regjeringens politikk.
-Jeg håper fornuften vil seire, og ber derfor Myrseth om å dra i nødbremsen, og trekke tilbake sin beslutning om nedtrekk. Den foreslåtte kapasitetsjusteringen rammer ikke bare oppdretterne, det rammer matvareprodusenter, slakterier og foredlingsanlegg. I praksis betyr dette færre arbeidsplasser, mindre verdiskapning og mindre norsk matvareproduksjon av høy kvalitet, avslutter Robert H. Eriksson.
Kontakter
Robert Holmøy ErikssonAdministrerende direktør
Tel:+47 73 84 14 00Tel:+47 950 68 797robert@sjomatbedriftene.noOm Sjømatbedriftene
Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.
Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Funksjonskravene til landbasert oppdrett baserer seg på syltynt kunnskapsgrunnlag20.11.2024 08:25:17 CET | Pressemelding
Sjømatbedriftene har sendt sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet angående funksjonskravene til landbasert oppdrett som ble foreslått i august i år. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene er skuffet over kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn bak departementets forslag.
Sjømat er landets største og viktigste matvareproduserende næring8.11.2024 00:45:47 CET | Pressemelding
2023 ble et rekordår for norsk sjømatnæring. Sjømat er landets største og viktigste matvareproduserende næring. I 2023 eksporterte næringen 39 millioner måltid hver eneste dag i året. Den totale verdiskapingen i næringen var på 139 milliarder kroner.
STATSBUDSJETET 2025 - De siste tre års næringspolitikk har skapt varige mèn i norsk sjømatnæring7.10.2024 12:37:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen har levert sitt siste forslag til statsbudsjett denne stortingsperioden. Forslaget innebærer et fortsatt alt for høyt skatte- og avgiftsnivå hvor skadelige skatter for næringslivet generelt og sjømatnæringen spesielt videreføre. Dette bidrar til å tappe det norske eierskapet. Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Holmøy Eriksson forteller at han ikke nødvendigvis er overrasket, men likevel skuffet.
STATSBUDSJETTET 2025 - Et svakt budsjett med skadelige skattepolitikk7.10.2024 12:29:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen har levert sitt siste forslag til statsbudsjett denne stortingsperioden. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, er svært skuffet over at regjeringen ikke tar nødvendige grep for å fjerne de skadelige skattene, men fortsetter å tappe privat næringsliv for kapital og konkurransekraft.
Ber om fradrag i grunnrenteskatten for verdistigning av markedsarbeid.30.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber om fradrag i grunnrenteskatten for verdistigning av markedsarbeid.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom