Tiltakssonen

Medier over hele verden skriver om tiltakssonen

Del

Den siste uken har Vadsø-ordfører Wenche Pedersen vært intervjuet av medier over hele verden om henvendelsen til EU-kommisjonen, der Nord-Troms og Finnmark ber om lov til å etablere en ny tidssone hvor døgnet har 26 timer istedenfor de vanlige 24.

Brevet fra Wenche Pedersen har skapt overskrifter verden over.
Brevet fra Wenche Pedersen har skapt overskrifter verden over.

– Kampanjen skal skape økt oppmerksomhet om og interesse for tiltakssonen. Det tror jeg vi har klart, sier Wenche Pedersen, ordfører i Vadsø.

Over 200 medier verden over har så langt omtalt hennes henvendelse til EU-kommisjonen forrige uke, hvor hun ber om å få utvide døgnet med to timer. Det betyr at flere titalls millioner mennesker har blitt kjent med tiltakssonen.

I England har de største avisene Daily Mail, The Mirror og The Sun omtalt planen om en ny tidssone i nordområdene. Det amerikanske nettstedet Politico fikk bekreftet av EU at henvendelsen er mottatt, men at tiltakssonen foreløpig ikke har fått noe svar. Senest mandag 15.04 var ordfører Wenche Pedersen i intervju med Dubai Eye Radio, og saker om MERtid er publisert i Turkmenistan, Nigeria og Honduras, for å nevne noen.

EN ANNEN FORSTÅELSE AV BEGREPET TID

Kampanjen «MERTid» har sin bakgrunn i at nettopp dette med tid er noe mange snakker varmt om når temaet er livet i Finnmark og Nord-Troms.   

– Å bo i denne avsidesliggende og vakre regionen gir en spesiell følelse av fred og ro, og som dermed åpner opp for en annen forståelse av konseptet tid, skriver Pedersen i sin henvendelse til EU-kommisjonen. Hun legger også til: – Folk her verdsetter virkelig den ekstra tiden som dagen sin, noe som reduserer stress og gjør det mulig for oss å nå personlige private mål.

Hun sier videre: – «MERtid»-prosjektet er en feiring av vår livsstil, av muligheten til bedre å kunne nyte aktiviteter som fisking, jakt, læring av nye språk eller rett og slett sette av tid til å være sammen med våre kjære.    

Fylkesordfører i Troms, Kristina Torbergsen, mener det er uante muligheter i nord og mer tid til å dyrke hverdagen.

– Jeg håper oppmerksomheten på tiltakssonen vekker nysgjerrighet og bidrar til at flere utforsker Nord-Troms eller Finnmark, sier hun.  

Hun får følge av sin kollega i Finnmark, fylkesordfører Hans-Jacob Bønå.  

– Det er gøy å se at dette initiativet får internasjonal oppmerksomhet. Både som finnmarking og fylkesordfører i Finnmark liker jeg alle initiativ som kan bidra til at flere finner veien hit. Vi bor et vakkert og rolig hjørne av verden og bevisstgjøring rundt det er kun av det gode, sier han.

SKAL NÅ UT TIL UNGE MENNESKER 

Med den oppmerksomhet kampanjen nå får håper regionen å tiltrekke seg flere unge mennesker fra inn- og utland. Målet om at flere unge skal oppdage og se mulighetene i nord når de blir bedre kjent med virkemidlene som tilbys.

Innbyggertallet i Finnmark og Nord-Troms har over lang tid falt og befolkningen blir stadig eldre. Personrettede, økonomiske virkemidler for å stimulere til befolkningsvekst har ikke vært nok til å hindre dette. Én årsak kan være at tiltakene er for lite kjent. Det skal kommunikasjonskampanjen rette på.

Med dagens sikkerhetspolitiske situasjon som bakteppe, er det viktigere enn noen gang med livskraftige lokalsamfunn i Finnmark og Nord-Troms. Det er av nasjonal interesse å sikre regionen befolkningsvekst, arbeidskraft til næringsliv og offentlig sektor, og generelt større oppmerksomhet i Norge og i utlandet. 

Kampanjen som nå er lansert vil pågå fram til midten av juni.

Kontakter

Bilder

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen har bedt EU-kommisjonen om lov til å utvide døgnet med to timer.
Vadsø-ordfører Wenche Pedersen har bedt EU-kommisjonen om lov til å utvide døgnet med to timer.
Last ned bilde
Dette er henvendelsen som Wenche Pedersen sendte til EU-kommisjonen, der hun ber om at døgnet utvides med to timer i Norges nordligste region.
Dette er henvendelsen som Wenche Pedersen sendte til EU-kommisjonen, der hun ber om at døgnet utvides med to timer i Norges nordligste region.
Last ned bilde
Denne klokken har 26 timer i døgnet.
Denne klokken har 26 timer i døgnet.
Last ned bilde
Brevet fra Wenche Pedersen har skapt overskrifter verden over.
Brevet fra Wenche Pedersen har skapt overskrifter verden over.
Last ned bilde

Lenker

Tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms

Målet med tiltakssonen er å skape en attraktiv region å bo, arbeide og drive næringsvirksomhet i. Tiltakssonen omfatter alle kommuner i Finnmark samt sju kommuner i Nord-Troms (Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord). Tiltakssonen som begrep ble innført i 1990 som en samlebetegnelse, men de øknomiske virkemidlene kom både før og etter. Det største virkemiddelet er fritak fra arbeidsgiveravgift. For 2023 gjelder fritaket for lønnskostnader inntil 750 000. For lønnskostnader over 750 000 skal det betales 5 prosent arbeidsgiveravgift av den delen av lønnskostnadene som overstiger 750 000 kroner.

Les mer: https://www.regjeringen.no/no/tema/kommuner-og-regioner/regional--og-distriktspolitikk/Berekraftig-regional-utvikling-i-nord/virkemidler-i-tiltakssonen/id2362290/

Følg pressemeldinger fra Tiltakssonen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tiltakssonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Tiltakssonen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye