NAF

Like dyrt å hurtiglade som å tanke diesel

Del

Hurtiglading koster nå rundt 5 ganger så mye som å lade hjemme. – Det er et for stort gap mellom spotprisen på strøm og det du må betale på hurtigladeren, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Har du ikke muligheten til å lade hjemme, er det ikke mye å spare på drivstoffkostnadene. Lading langs veien er uforholdsmessig dyrt sammenlignet med hjemmelading.
Har du ikke muligheten til å lade hjemme, er det ikke mye å spare på drivstoffkostnadene. Lading langs veien er uforholdsmessig dyrt sammenlignet med hjemmelading. NAF

Elbiler er kjent for å ha billigere drivstoff enn dieselbiler, men med dagens priser på hurtiglading, gjelder ikke det.  

– Med dagens prisnivå på hurtiglading, er det like dyrt å lade elbilen som å tanke opp dieselbilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.  

Da strømprisene var som høyest, ble hurtigladeprisene skrudd kraftig opp. Siden den gang har prisene gått ned, men fortsatt ligger prisen for å hurtiglade betydelig høyere enn strømprisen.  

Et regnestykke NAF har gjennomført viser at du betaler like mye for å hurtiglade elbilen som å fylle tanken på dieselbilen, hvis du ikke har rabattavtale. 

– Prisnivået i strømmarkedet bør gjenspeiles bedre på ladeplassen, sier Sødal.  

Stor prisforskjell 

Flere av de store ladeoperatørene har en pris på 6,49 kroner per kilowattime for strømmen på hurtiglading. Samtidig har den gjennomsnittlige spotprisen på Østlandet så langt i april ligget under 50 øre per kilowattime. 

Kjører du 1000 kilometer i måneden i en elbil som bruker 0,2 kilowattimer per kilometer, og du kun hurtiglader for 6,49 kroner per kilowattime, koster det deg 1298 kroner. 

En gjennomsnittlig dieselbil med forbruk på 0,6 liter per kilometer og en literpris på 22 kroner, gir en månedlig kostnad på 1320 kroner i måneden etter 1000 kilometers kjøring. 

–Har du ikke muligheten til å lade hjemme, er det ikke mye å spare på drivstoffkostnadene. Lading langs veien er uforholdsmessig dyrt sammenlignet med hjemmelading, sier Nils Sødal.  

Skaff deg rabattavtale 

Er du avhengig av hurtiglading, er det lurt å se etter en rabattavtale. Sjekk hva du kan få av rabatter gjennom medlemsorganisasjoner, bilmerket du eier, ladeoperatørene og andre.  

–For de som hurtiglader mye, er det penger å hente på gode rabattavtaler, sier Sødal.  

Lading hjemme er en stor fordel 

Det prisnivået som er på hurtiglading per i dag, viser hvor stor fordel det er å lade bilen hjemme.  

–Hjemme har du den billigste strømmen, og fordelen av å kunne starte dagen med «full tank» hver dag, sier Sødal. – Men det er ikke alle som har muligheten til å lade bilen hjemme. Derfor er det viktig at strømprisen reflekteres bedre i hurtigladeprisene enn den gjør i dag, sier Sødal. 

Tabell

Elbil Månedlig kjørelengde kWh-pris Forbruk per km Pris per måned
1000 km 6,49 kr 0,2 kWh 1298 kr
Dieselbil Månedlig kjørelengde Literpris Forbruk per km Pris per måned
1000 km 22 kr 0,06 1320

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye