Skal utvikle nye metoder for å fylle hullene i Afrikas klimahistorikk
NMBU har fått finansiering til et prosjekt hvor forskerne skal utvikle digitale metoder for å analysere årringer i tropiske trær. Målet er å revolusjonere måten vi bedriver klimaforskning i tropene.

NMBUs forsker Meley Mekonen Rannestad har mottatt finansiering fra The International Human Frontier Science Program Organization for et nytt forskningsprosjekt innen dendroklimatologi.
Dendroklimatologi er en vitenskap hvor forskerne bruker trærnes årringer til å si noe om fortidens klima. Forskerne har som mål å revolusjonere måten vi forsker på klimahistorikk i tropene på.
Viktig metode i klimaforskning
– Dendroklimatologi spiller en viktig rolle i klimaforskningen, forklarer forsker Meley Mekonen Rannestad.
– Trær er levende, pustende fortidsarkiver, sier hun.
Trærs vekst dikteres av vekstsesong, temperatur, nedbør og lignende, noe som igjen resulterer i årringer. Ved å analysere disse kan forskerne lære mye om fortidens klima.
Dendroklimatologi har blitt mye brukt i tempererte og boreale regioner, der miljøfaktorer og forutsigbare årstider resulterer i tydelige årringer. På tropiske breddegrader er imidlertid forskningen mye mer mangelfull fordi trestammenes indre struktur er mye mer kompleks.
Kunnskapen om Afrikas klimahistorie er dårlig
– Årringene til trær i tropene kan være ganske forskjellige fra de i kjøligere klima, kommenterer Rannestad.
– De er ofte komplekse og vanskelige å tolke.
I tempererte og tropiske strøk er ikke årstidene like tydelig markert som i de polare og boreale regionene. I løpet av et år kan det være store klimasvingninger, som følge av for eksempel El Niño, tørke eller orkaner, for å nevne noe.
Dermed er vår kunnskap om klimahistorikken i tropiske land, spesielt i Afrika, dårlig, og kontinentets klimavitenskap er, per dags dato, den minst avanserte i verden.
Fyller et stort vitenskapelig hull
I det nye prosjektet har forskerne som mål å endre hvordan vi analyserer trestammene til tropiske treslag. De vil utvikle og teste en ny metode som kombinerer hyperspektrale bilder og dyplæring (ENG: «deep learning») for å analysere trestammene til utvalgte tropiske treslag.Prosjektet er et samarbeid mellom en hyperspektral bilde-lab ved NMBU og et laboratorium i Etiopia.
– Den nye metoden vi foreslår kan bli en banebryter innenfor tropisk dendroklimatologi, sier Rannestad.
En annen fordel med metoden er at den er enkel, den skader ikke prøvene, og er effektiv.
– Prosjektet har potensial til å overvinne nåværende metodiske begrensninger, og fylle det store geografiske gapet i klimainformasjon, spesielt i Afrika, hvor vitenskapen er kommet kortest.
Fremtidig klimaresiliens
– NMBU er dedikert til å fremme innovativ forskning som utvider grensene for vitenskapelig forståelse og bidrar til en bærekraftig utvikling, sier NMBUs prorektor for forskning, Finn-Arne Weltzien.
– Dette prosjektet skal bruke moderne teknologi til å fylle et globalt kunnskapshull. Det eksemplifiserer universitetets engasjement på ypperlig vis.
– Vårt håp er at prosjektet ikke bare bidrar til å revolusjonere vår forståelse av klimahistorien i tropiske regioner, men at kunnskapen også øker vår globale klimaresiliens, avslutter han.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine GlosliKommunikasjonsrådgiverFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Tel:95701602Tel:95701602cathrine.glosli@nmbu.noMeley Mekonen RannestadForskerFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA)
Jeg forsker på skog og ressursøkonomi, med bakgrunn i skogbruk, økonomi og internasjonale miljøstudier. Fagromåde: klimasmart og bærekraftig skogforvaltning.
Bilder



Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
Liten sopp, stor effekt? Pekilo skal testes mot vintersår18.6.2025 09:45:58 CEST | Pressemelding
Fôrproteinet pekilo har tidligere vist helsebringende effekter på fisk. Et nylig gjennomført forsøk på NMBU vil vise om pekilo alene eller sammen med mikroalgeolje også kan booste fiskens motstandskraft mot vintersår.
Foreldres innvandringsbakgrunn har betydning for bruk av spesialisthelsetjenester blant ungdom i Norge12.6.2025 15:11:46 CEST | Pressemelding
Ungdommer med innvandrerforeldre blir sjeldnere diagnostisert med fysiske helseproblemer enn jevnaldrende med norskfødte foreldre.
Hvem plukker jordbærene dine i sommer?3.6.2025 13:58:28 CEST | Pressemelding
Arbeidsinnvandrere og de skjulte realitetene bak bærinnhøstingen i Norge.
Solve Sæbø blir ny rektor på NMBU11.4.2025 14:02:44 CEST | Pressemelding
Solve Sæbø er valgt til ny rektor på NMBU. Hans rektorteam bestående Elin Kubberød og Erik Trømborg fikk 51,37 prosent av stemmene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom