Høgskolen i Innlandet

Rekordhøy forskningsaktivitet ved Høgskolen i Innlandet

Del

Høgskolen i Innlandet (HINN) hadde i fjor en økning i antall publiseringspoeng på hele 25 prosent.

Marit Sletmoen står utenfor en kontordør.
Marit Sletmoen er prorektor for forskning og utvikling ved Høgskolen i Innlandet. Foto: Espen Kristiansen/HINN Høgskolen i Innlandet

– I praksis betyr det at HINN forsker og formidler forskning i større grad enn noen gang før, sier en tilfreds prorektor for forskning og utvikling, Marit Sletmoen.

Da fristen for å innrapportere 2023-tall til Norsk vitenskapsindeks (NVI) gikk ut fredag, viser  tallene at HINN har en solid vekst i antall publiseringspoeng, opp fra 568,41 i 2022 til 711,83 i 2023. 
– Det er kjempebra, slår Sletmoen fast.

– Et kollektivt løft

NVI er en årlig rapportering av vitenskapelige resultater innen utdanning og forskning. For at en artikkel skal få poeng, må den være publisert i en fagfellevurdert kanal, det være seg et tidsskrift eller bok. 

Ser vi på poengene per UFF-stilling (undervisnings-, forsknings- og formidlingsstilling) går HINN opp fra 0,69 poeng i 2022 til 0,87 poeng i 2023. 

Sletmoen synes det er ekstra gledelig at hele høgskolen er med på løftet.
– Den økningen vi ser, er et kollektivt løft i den forstand at en høyere andel av våre ansatte med forskningstid bidrar til forskningsproduksjonen nå sammenlignet med tidligere år, sier Sletmoen.

Målbevisst kompetanseheving

Hun tilskriver resultatene det faktum at HINN i løpet av de siste årene har hatt et klart søkelys på forskning. Blant annet økte høgskolen antall faglige årsverk fra 651 til 815 i perioden fra 2020 til oktober 2023. Andelen medarbeidere med førstekompetanse (doktorgrad eller høyere), økte fra 60 til 67 prosent i samme periode.

– HINN har hatt som et tydelig mål å styrke vår aktivitet, kvalitet og kompetanse knyttet til forskning. Men i forskning tar det alltid tid fra man investerer til man høster, nå er vi i den fasen at vi ser resultatene, sier Sletmoen.

Hun forventer at denne utviklingen skal fortsette.

– Det er all grunn til å feire nå, men vi skal ikke lene oss tilbake i stolen. Vi ønsker videre vekst og utvikling. Det krever at institusjonen fortsatt viser vilje og evne til å investere i forskning og kompetansebygging.

– Blir mer universitetslik

Sletmoen mener de gode tallene viser at HINNs universitetsambisjon er riktig.

– Vi får en bekreftelse på at vi går i en retning av å bli mer universitetslik. Vi er fortsatt i en  utviklingsprosess, men har tatt noen veldig viktige steg framover, sier hun.

HINN har de siste fem årene ligget noe under de institusjonene det er naturlig å sammenligne med (høgskoler og nye universiteter). I 2023 lander HINN på omtrent samme nivå som Nord universitet og Høgskulen på Vestlandet. 

– Vi har klart å opprettholde en jevn økning de siste årene, og står ikke tilbake for dem vi sammenligner oss med, slår Sletmoen fast.

Fortsatt høy internasjonal kvalitet 

Forskningen ved HINN har høy internasjonal kvalitet. Dette ser vi blant annet ved at andelen publikasjoner med internasjonal sampublisering fortsatt øker. Andelen er nå på 50 prosent, noe som er en økning på fire prosent fra foregående år.

HINN har som mål at 20 prosent av forskningspublisering skal være på nivå 2. I 2023 lander vi på 22,8 prosent, litt ned fra de foregående årene. Publikasjonskanalene som gir publiseringspoeng er inndelt i to nivåer. 80 prosent av publikasjonskanalene er på nivå 1, mens resten er på nivå 2, som gir ekstra uttelling. Disse er de mest kvalitetskrevende og betydelige kanalene.

– Det er solid, og viser at vi holder kvaliteten oppe, selv om mengden forskning øker, sier Sletmoen.

HINNs publiseringspoeng oppsummert

Handelshøgskolen Innlandet - Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap (HHS) er det fakultetet som oppnår flest publiseringspoeng, både totalt sett (281 poeng) og per UFF-stilling (1,33 poeng). Målt per UFF-stilling følger Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi (ALB) tett med 1,17 poeng (opp fra 0,87 året før).

Poeng per undervisnings-, forsknings- og formidlingsstilling ved HINN 

2018: 0,64
2019: 0,74
2020: 0,73
2021: 0,71
2022: 0,69
2023: 0,87

Publiseringspoeng per fakultet (2022-tall i parentes)

Handelshøgskolen Innlandet (HHS): 281,24 (199,26)
Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk (LUP): 161,49 (138,47)
Fakultet for helse- og sosialvitenskap (HSV): 137,69  (139,42)
Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi (ALB): 115,96 (80,62)
Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi (AMEK): 9,9 (6,38)
Administrasjon: 4,85 (3,11)
Den norske filmskolen (DNF): 0 (1,14)
Totalt: 711 (568)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Marit Sletmoen står utenfor en kontordør.
Marit Sletmoen er prorektor for forskning og utvikling ved Høgskolen i Innlandet.
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskolen i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye