If: Lag flomplan for campingvognen
Hundrevis av campingvogner befinner seg i faresonen for å bli ødelagt av vårflom. Eierne har plikt etter loven til å gjøre tiltak for å unngå skader. Planlegg for flom, oppfordrer If.

Ved hver eneste storflom får mange campingvogner omfattende vannskader, opplyser forsikringsselskapet If. Grunnen er at mange av de mest populære campingplassene her i landet ligger tett opptil flomutsatte vassdrag.
– Eiere av campingvogner bør allerede nå planlegge for tiltak som evakuering og flytting av vognen til et trygt sted. Selv om det er usikkert om det blir skadeflom i år, er en slik plan er nødvendig. En rekke campingplasser ligger svært utsatt til ved skadeflom, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Hvis det blir bråvarmt, med masse regn i tillegg til den vanlige vårflommen, er det en dårlig kombinasjon, understreker If.
Plikt etter loven til å gjøre tiltak
– Selv om det foreløpig er usikkert hvordan vårflommen blir i år, bør alle campingvogneiere som har vognen stående fast på campingplass ha en plan for sikringstiltak ved flom. Etter forsikringsavtalelovens paragraf 4-10 har du plikt til å gjøre rimelige tiltak for å unngå skade dersom du vet det er overhengende fare for skade, sier Clementz.
Det kan også være bestemmelser i forsikringsavtalen og sikkerhetsforskriftene hos forsikringsselskapet som sier noe om hvor campingvogner kan stå og ikke.
– Det kan være lurt å sjekke dette, for det kan ha betydning for hvilken erstatning du får hvis det blir flom, sier han.
Plassen bør også ha planer
– Som campingvogneier bør du ta kontakt med campingplassen din for å sjekke om den har planer for flytting og evakuering av vogner eller andre tiltak for sikring ved flom. Likevel er det ditt ansvar som vogneier å gjøre ditt etter forsikringsavtaleloven for å unngå eller begrense skade, sier han.
– Vi får håpe det ikke blir storflom, men å ha en plan for flom er viktig. Gjennom vårflomanalysen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og løpende flomvarsler er det mulig å være forberedt i lang tid på forhånd før vannstanden oversvømmer campingplassen. Dermed er det praktisk mulig å gjøre sikringstiltak, sier Clementz i If.
Erstatningen kan bli kuttet
Dersom det ikke er gjort rimelige tiltak for å unngå eller begrense skade, har forsikringsselskapene anledning til å kutte i erstatningen.
– Det skjer heldigvis ikke ofte, og er ikke noe forsikringsselskapene ønsker å gjøre. Det hender i de tilfellene hvor man ikke har truffet rimelige tiltak, til tross for man har hatt ukes- eller dagesvis på å evakuere campingvognen til en trygg plass, sier Clementz.
– Oppbevares campingvogn eller -bil på egen tomt, og den er flomutsatt, er det selvsagt viktig å gjøre tiltak der også. Å flytte vogn eller bil til et sikkert sted for vannet, er jo det mest åpenbare, sier han.
Skadde campingvogner som flyter i flommen kan utgjøre fare og bidra til forurensning av naturen.
– Plastforurensning fra deler som river seg løs fra vognen er ikke bra. Skadeforebygging er derfor viktig. Det beste miljøtiltaket i en slik situasjon er skader som ikke skjer, sier Clementz i If.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund ClementzKommunikasjonssjef
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder


Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Hyttefolk kommer til innbrudd og vannskader i påsken10.4.2025 07:33:30 CEST | Pressemelding
Ødeleggelser fra frost og innbruddd er det første som møter mange på hytta i påsken, ifølge forsikringsselskapet If.
Forbudt tvillingkjøring kan gi millionregning3.4.2025 07:01:04 CEST | Pressemelding
Forbudet mot flere personer på samme elsparkesykkel brytes av mange, ifølge forsikringsselskapet If. Skjer en alvorlig ulykke kan du som fører kreves for millionbeløp.
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
Heathrow: Dette dekker reiseforsikring og ikke21.3.2025 09:52:01 CET | Pressemelding
Fredag innstilles flere flygninger mellom Gardermoen og Heathrow nær London. Den store flyplassen er rammet av strømbrudd. Slik forholder du deg som flypassasjer.
Her er steinspruten verst i Norge (full fylkesoversikt)5.3.2025 08:02:05 CET | Pressemelding
I fjor var det rekordmange glasskader, ifølge nye tall fra forsikringsbransjen. Risikoen for å rammes av steinsprut på bilruta er mer enn tre ganger så høy i Oslo som i Vestland fylke. Det viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom