UiS vil ha senter for bruk av kunstig intelligens
Universitetet i Stavanger har de siste ti årene bygd opp flere sterke fagmiljø innenfor anvendt kunstig intelligens. Nå vil UiS søke midler fra regjeringens kunstig intelligens-pott for å styrke den norske KI-satsingen.

Regjeringen øker forskningsinnsatsen på kunstig intelligens (KI) og digitale teknologier med minst én milliard kroner de neste fem årene.
Forskningsrådet lyser ut inntil 850 millioner til fire til seks KI-sentre i størrelsesorden 75–200 millioner. Universitetet i Stavanger ønsker å eie ett av disse sentrene, og være med på flere av dem.
Se UiS sin ekspertliste på kunstig intelligens.
Sterke på energi, helse og utdanning
Alvaro Fernandez Quilez er leder for Stavanger AI-lab og er førsteamanuensis i kunstig intelligens ved UiS:
– UiS har blant annet stor kompetanse på anvendt kunstig intelligens innenfor energi, helse og utdanning. Her har vi flere pågående og planlagte forskningsarbeid. I tillegg har vi gode relasjoner med næringsliv og offentlig sektor, spesielt innen energifeltet, som også er viktig i denne sammenhengen, påpeker Fernandez Quilez.
Tirsdag 23. april inviterer Stavanger AI-lab potensielle samarbeidspartnere til en workshop om bruk av kunstig intelligens.
– For å få best mulig effekt er det viktig med samarbeid på tvers av fagområder, forskning- og utdanningsinstitusjoner og ikke minst samarbeid med industri og offentlig sektor. Det smarte er å bygge videre på det som allerede finnes av kompetanse, mener Tom Ryen, instituttleder ved Institutt for data- og elektroteknologi ved UiS.
Hjelper nyfødte, hjertesyke og kreftrammede
UiS har gjennom mer enn 20 år bygd opp et banebrytende forskningsmiljø innen biomedisinske dataanalyser. Disse analysene brukes i dag innen forskning på kreft, overlevelse hos nyfødte, gjenoppliving av pasienter med hjertesvikt samt hjerne og nevrovitenskap.
UiS-forskere med teknologisk og medisinsk bakgrunn har blant annet utviklet metoder for å avdekke kreft i patologiske bilder ved hjelp av kunstig intelligens.
– Kunstig intelligens åpner for bedre utnyttelse av tid og ressurser i helsesektoren gjennom for eksempel automatisert diagnostisering, hjelpemidler for økt livskvalitet, læring og kvalitetsforbedringssystemer, forklarer Kjersti Engan, professor i informasjonsteknologi og leder for biomedisinsk dataanalyse-laben ved UiS.
Les også: Kunstig intelligens skal gi bedre helsehjelp for nyfødte
Reduserer miljøpåvirkningen
UiS har også forskningstyngde innen energisystemintegrasjon, sammenkobling av ulike energisystemer, for å optimalisere bruken av energi, ressurser og infrastruktur. Målet er mer effektiv utnyttelse av energien vi produserer og mer pålitelig energitilførsel.
Forskningen handler også om å integrere ulike energikilder som solenergi, vindkraft, vannkraft og termisk energi bedre, i tillegg måten vi lagrer energi på, om det er batterier eller gjennom hydrogendrift eller varmelagring.
UiS-forskerne jakter på de optimale løsningene for hvordan vi best mulig kan veksle mellom ulike energityper for å øke effekten av den energien vi produserer og redusere miljøpåvirkningen.
– Ved hjelp av kunstig intelligens kan vi optimalisere både produksjon og distribusjon og forbruk av energi på en måte som gir økonomiske og miljømessige fordeler, forklarer Mohsen Assadi, professor i energiteknologi ved Institutt for energi- og petroleumsteknologi.
– Vi har blant annet et geotermisk laboratorium på UiS. Sammen med UiS sitt mikrogassturbinanlegg i Risavika utgjør dette unike fasiliteter for anvendt kunstig intelligens-forskning på energifeltet, påpeker Assadi.
UiS har også ledende fagmiljø innen risiko, forvaltning og samfunnssikkerhet og en sterk forskergruppe innen søkemotorer og informasjonssøk, alt teknologier som er relevante for bruk av kunstig intelligens.
Kontakter
Alvaro Fernandez-QuilezStavanger AI-lab ved Universitetet i Stavanger
Tel:+47 934 26 123alvaro.f.quilez@uis.noTom RyenInstitutt for data- og elektroteknologi, Universitetet i Stavanger
Tel:+47 934 26 123tom.ryen@uis.noBilder

Om oss
Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Mobbeforskningens «far» fikk ærespris under verdens største konferanse om mobbing12.6.2025 12:29:44 CEST | Pressemelding
Over 700 mennesker fra hele verden har vært samlet i Stavanger denne uka for å diskutere et av de største globale utfordringene i utdanningssektoren – mobbing.
Nye funn endrer Stavangers historie4.6.2025 06:33:00 CEST | Pressemelding
Prøver fra innsiden av veggene i Stavanger domkirke viser at katedralens historie må skrives om.
Søkertall 2025: UiS øker til tross for nasjonal stillstand28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Søkningen til Universitetet i Stavanger fortsetter å øke og går opp 3,6 prosent, til tross for en liten nasjonal nedgang på 0,3 prosent i søkning til høyere utdanning.
UiS har dei tredje mest produktive forskarane i landet10.4.2025 15:35:54 CEST | Pressemelding
Universitetet i Stavanger ligg på ein tredjeplass i vitskapleg produksjon per vitskapleg tilsett, berre slått av UiO og UiB blant universiteta, ifølge ny statistikk.
Flere består juss-eksamen i barnevern27.3.2025 16:15:08 CET | Pressemelding
På master i barnevernsarbeid ved Universitetet i Stavanger har beståttandelen blant studenter på nasjonal deleksamen i rettsanvendelse økt betydelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom