Uenige om likestilling på gården
Et knapt flertall av norske bønder mener de har like muligheter til å utøve yrket sitt uavhengig av kjønn. Men kvinnene i næringen ser litt annerledes på det.
En undersøkelse utført av Agri analyse for Landkreditt viser at fem av ti bønder mener forholdene er godt nok tilrettelagt for at kvinner og menn reelt sett kan anses likestilt når det gjelder muligheten til å utøve yrket.
35 prosent svarer nei. De øvrige oppgir at de er usikre.
– Når vi ser på hvem som har svart hva, blir bildet noe annerledes. Blant kvinnelige bønder er det bare fire av ti som mener de er likestilt, og nesten 50 prosent svarer nei, sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt Forsikring.
Graviditet og småbarn
Andelen som mener at forholdene er godt nok tilrettelagt med tanke på likestilling er lavest blant de yngre bøndene.
– Det har nok sammenheng med at likestillingen særlig utfordres på områder som gjør seg gjeldende tidlig i yrkeslivet, ikke minst i forbindelse med graviditet og ansvar for småbarn, sier Wiig Syvertsen.
I undersøkelsen har bøndene også rangert betydningen av en del felter som antas å kunne være til hinder for likestillingen i yrket. Velferdsordninger som ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til belastninger knyttet til graviditet og familieforpliktelser, heises her opp til førsteplass.
– Mange peker også på området helse, miljø og sikkerhet, for eksempel ved at tunge løft, fysisk risiko og eksponering for giftige stoffer gjør yrket utrygt for gravide.
Andre temaer som omfattes er ulikheter når det gjelder forpliktelser og organisering av familielivet, utilstrekkelige avløser-ordninger samt betingelser ved samlivsbrudd og skilsmisse.
Bondelaget følger opp
– Svarene er i tråd med de tilbakemeldingene vi får fra egne medlemmer. Bedre tilrerettelegging for yngre bønder med små barn vil bety mye også for likestillingen på gården, og er et område vi jobber mye med, sier Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag.
Organisasjonen lanserte i fjor høst en egen telefontjeneste, der bønder kan få svar på spørsmål om velferdsordninger, NAV-regler og relevante bestemmelser i jordbruksavtalen særlig for småbarnsforeldre.
– Vi har hatt velferdsordningene som et prioritert tema i de senere jordbruksoppgjørene, og arbeider aktivt for å gjøre dem bedre og mer målrettet. Dagens bønder, og de som skal inn i næringen, vil ha et moderne, familietilpasset liv på gården i tillegg til å produsere mat, sier Hjørnegård.
Kontakter
Ane Wiig Syvertsen, adm. dir. i Landkreditt Forsikring, ane.wiig.syvertsen@landkreditt.no / 468 25 576
Line Sollie Karlsen, kommunikasjonsrådgiver i Landkreditt, line.sollie.karlsen@landkreditt.no / 924 91 750
Bilder
Om Landkreditt
Landkreditt er et solid, mellomstort norsk finanskonsern, som tilbyr de produktene du trenger innen bank, fond, forsikring og eiendomsmegling. Kundene våre befinner seg i både person- og næringslivsmarkedet, hvor landbruk utgjør hovedtyngden.
Følg pressemeldinger fra Landkreditt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landkreditt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landkreditt
Ny stor avtale til Landkreditt Forsikring12.11.2024 09:21:52 CET | Pressemelding
Landkreditt Forsikring opplever sterk vekst, og har det siste året inngått avtale med tre store interesseorganisasjoner om å forsikre deres medlemmer.
Landkreditt Forsikring inngår avtale med Juristforbundet30.10.2024 08:42:34 CET | Pressemelding
Etter en omfattende anbudsrunde har Juristforbundet valgt Landkreditt Forsikring som ny leverandør av forsikringer til sine medlemmer.
Landkreditt Bank er først ut til å bruke flomteknologi29.10.2024 13:41:30 CET | Pressemelding
Landkreditt har inngått avtale om å bruke datamodeller som skal gjøre det lettere å vurdere risiko for flom og skred. Avtalen gjelder både bank og forsikring, og Landkreditt vil med dette være første bank som tar i bruk denne teknologien.
Vi setter ned lånerentene23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Landkreditt Bank setter i dag ned rentene på lån. Størst kutt får landbrukslånene, med inntil 0,25 prosentpoeng. Innskuddsrentene får stå i fred. – Sterke resultater for banken skal komme kundene til gode, sier konsernsjefen.
Nå koster en landbrukseiendom i Trøndelag i snitt over 3,4 millioner kroner25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Nye tall fra SSB viser at gjennomsnittlig kjøpesum for landbrukseiendommer i Trøndelag økte mye i 2023.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom