CARE

Ett år senere: Kvinner og jenter bærer den tyngste byrden i konflikten i Sudan

Del

En bølge av kjønnsbasert vold brer seg over Sudan. Konflikten har grusomme konsekvenser for millioner av mennesker. Akutt matusikkerhet og hungersnød vokser i omfang.

Bildet er fra en CARE-klinikk i Sudan.
Bildet er fra en CARE-klinikk i Sudan. CARE International / Shakir Elhassan

– Vi er vitne til en krig mot kvinner og jenter, midt i en grusom bølge av vold som påvirker hele landet, sier Abdirahman Ali, landdirektør for CARE i Sudan.

15. april i fjor brøt det ut krig mellom den sudanske hæren og den paramilitære gruppa Rapid Support Forces (RSF). Også før den siste konflikten eskalerte, var kjønnsbasert vold en utbredt trussel for jenter og kvinner i landet. Med konflikten har også volden eskalert.

– Spesielt de mange som er tvunget til å legge på flukt lever med stor risiko for å utsettes for vold og overgrep. Vi ser en enorm økning av kvinner og jenter som har behov for hjelp knyttet til kjønnsbasert vold, og situasjonen blir verre for hver dag som går, sier Ali.

Samtidig som behovet for beskyttelse og hjelp har økt, har hjelpetilbudet for kvinner utsatt for seksuell vold minket betraktelig, viser en oversikt fra CARE.

Risikoen for kjønnsbasert vold er over alt: I private hjem i konfliktområder, og i overbefolkede flyktningeleire hvor folk søker trygghet. Rapporter fra FN peker på utbredt bruk av voldtekt som våpen i krigen, og stor utbredelse av trafficking og utnyttelse.

Kvinner og jenter utgjør et flertall av de mer en 8.5 millionene mennesker som er internt fordrevne i Sudan. Rundt 150.000 gravide kvinner mangler tilgang på adekvat helsehjelp, ettersom de fleste helsesenterene er ute av drift. Av de mer enn 5.86 millioner menneskene som står ansikt til ansikt med akutt sult, er 1.2 gravide og ammende mødre som lider av underernæring.

Siden begynnelsen av konflikten har CARE blant annet nådd 66.112 mennesker med mat og ernærings-hjelp og 238.000 mennesker med helsehjelp.

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, til stede i mer enn 100 land globalt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Medisiner leveres i Øst-Darfur.
Medisiner leveres i Øst-Darfur.
Last ned bilde
CARE Sudan gir gratis behandling til underernærte barn. Teamet undersøker helsetilstanden til barn under fem år, og gir behandling til de som er underernærte. Bildet er tatt i may 2023.
CARE Sudan gir gratis behandling til underernærte barn. Teamet undersøker helsetilstanden til barn under fem år, og gir behandling til de som er underernærte. Bildet er tatt i may 2023.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye