Bleke tenner? Da skal du vite hva du gjør
Tannblekemidler markedsføres aggressivt på nett, ofte mot barn og unge. Flere slike produkter mangler ofte ingrediensliste eller annen merking, og i verste fall alt for mye av det farlige stoffet hydrogenperoksid. Det viser en kampanje Mattilsynet har gjennomført, og hvor sju ulike tannblekemidler ble trukket fra markedet.

Høsten 2023 undersøkte Mattilsynet nettsider og markedsføring til rundt 30 aktører med ulike tannblekingsprodukter rettet mot det norske markedet. Åtte produkter hos fem virksomheter ble valgt ut. Kriterier for aktørenes nettsider var bruk av norsk språk, priser i norske kroner, kontaktinformasjon i Norge og bruk av norsk domenenavn (.no). Produktene ble kjøpt anonymt.
Vi valgte både virksomheter hvor vi hadde registrert aktiv villedende markedsføring, og produkter som hadde fått positiv omtale. Produktene ble sendt til Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM) for analyse av hydrogenperoksid. Dette stoffet er et blekemiddel som i store menger kan være helsefarlig. Dersom produkter har en konsentrasjon av hydrogenperoksid fra 0,1 til seks prosent, skal behandling gjøres hos en tannlege. Produktene skal ikke brukes på personer under 18 år. Nivåer av hydrogenperoksid over seks prosent er ikke tillatt i kosmetiske produkter.
To produkter hadde ulovlig høye nivåer av hydrogenperoksid, ytterligere to produkter var ikke merket med ingrediensliste og flere manglet annen obligatorisk merking. Aksjonen førte til at sju produkter ble trukket fra markedet. Det ble fattet vedtak rettet mot tre av de fem virksomhetene.
- Denne kontrollen av tannblekemidler er kun en liten andel av et stort og omfattende marked, hvor det absolutt er lovlige produkter til salgs. Likevel viser aksjonen nedslående resultater, med omsetningsforbud til tre virksomheter og skriftlig veiledning til de to resterende. Vi opplevde generelt lite forståelse for regelverket når vi tok kontakt med de ansvarlige for produktene, sier seniorinspektør Birgitte Lyrån i Mattilsynet.
Selv om Mattilsynet gjennomfører kontroller av virksomheters etterlevelse av regelverket, er ikke dette en fullstendig kontroll av produktene og deres sikkerhetsvurderinger. Dette er en av forpliktelsene til den ansvarlige for produktet. Det vil si produsent i EU/EØS, eller den som plasserer produktet på markedet i EU/EØS. De skal via sikkerhetssakskyndige få på plass riktige vurderinger og tester for produktet. Det er viktig at ingredienser vurderes opp mot tiltenkt bruk og applisering. Mattilsynet understreker at dokumentasjon for tryggheten til produkter skal være på plass før et kosmetisk produkt omsettes.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
Sirkulær økonomi sentralt i ny gjødselvareforskrift3.2.2025 10:51:29 CET | Pressemelding
Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025. Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom