Motvind Norge

- Vindkraftanlegg er industriområder, uegnet for folk

Del

Nok en gang har et turbinblad på 22 tonn falt i bakken, i et område der folk og dyr nærmest ferdes fritt. 
-Områder med vindkraft er industriareal. Disse må stenges for fri ferdsel før det skjer tap av menneskeliv, sier John Fiskvik i Motvind Norge.

72 meter lange rotorblader, 22 tonn hver. Kim Jonny Karlsen i Nord-Odal tok dette bildet av den ødelagte vindturbinen på Engerfjellet fra verandaen sin i 20.30-tiden onsdag kveld. Han har også delt bildet på Facebook-gruppen Motvind Odal.
72 meter lange rotorblader, 22 tonn hver. Kim Jonny Karlsen i Nord-Odal tok dette bildet av den ødelagte vindturbinen på Engerfjellet fra verandaen sin i 20.30-tiden onsdag kveld. Han har også delt bildet på Facebook-gruppen Motvind Odal. Foto: Kim Jonny Karlsen

Et 72 meter langt turbinblad har knekt og falt av vindturbinen i Odal vindkraftverk på Engerfjellet. På vindkraftverkets nettsider står det at hvert enkelt turbinblad veier hele 22 tonn.

- Jeg er utrolig glad for at ingen ble skadet da bladet falt av, sier ordfører Odd Kjetil Østvand-Sløtte (Ap)

I mars meldte NRK at 14 av vindkraftverkets 42 vindturbiner var ute av drift på grunn av skader på flere av turbinbladene. 

- Vil flere rotorblad falle ned? Vindkraftverket i Nord-Odal er det anlegget i Norge som ligger aller nærmest et drikkevann i bruk. Ironisk nok ble folk stoppet fra å sette opp en uskyldig gapahuk på grunn av fare for forurensing av drikkevannet kort tid før kommunen sa ja til vindkraft der. Siden vindkraftverket kom i full drift høsten 2022 har det allerede vært både oljelekkasje og nå også et turbinhavari, forteller John Fiskvik, leder i Motvind Norge. 

Øyfjellet vindpark i Nordland har også opplevd lignende problemer. Der ligger fortsatt flere turbinblad splintret på bakken etter at de falt ned tidligere i vinter.  På nettsidene deres står det:

Den nye infrastrukturen som er etablert gjør fjellet og nærområdene lett tilgjengelige for fotturer, rekreasjon, sykkelturer, motbakkeløp, fisketurer, skilek og andre aktiviteter. Arealet Øyfjellet vindpark båndlegger er et helårsåpent tilbud for alle. Det er fri tilgang for ikke-motorisert ferdsel i hele fjellet og gevinsten ved å bruke området er udiskutabel.

Nettsidene til Odal Vind reklamerer med at “veiene i anlegget vil gjøre hele området mer tilgjengelig for folk som vil ut på tur."

- At vindkraftbransjen får lov til å promotere industriområdene sine på denne måten er rett og slett farlig, sier Fiskvik i Motvind Norge.

- Å oppholde seg i områder der det er vindindustri medfører risiko, enten for livsfarlig iskast eller at turbinene rett og slett faller fra hverandre. Dette er snakk om svært store installasjoner med omfattende skadepotensiale. 

Fiskvik mener at fri ferdsel i disse industriarealene bør kraftig innskrenkes eller forbys av myndighetene. 

- Når et vindkraftanlegg selges inn til kommuner blir det ofte argumentert med at utbygger vil gjøre området mer tilgjengelig for folk. Slik farlig markedsføring må forbys. Et aktivt industriområde er ikke egnet for rekreasjon, og det fikk vi dokumentert nok en gang i Nord-Odal nå. Sier man ja til vindkraft, er området tapt for befolkningen, avslutter leder i Motvind Norge, John Fiskvik.  

OVERSIKT ULYKKER VED NORSKE VINDKRAFTANLEGG, SISTE ÅR

09.02.2023 Smøla
Knukket rotorblad. Mest sannsynlig pga. lynnedslaghttps://www.nrk.no/mr/knekt-turbinblad-pa-smola-1.16291763https://www.tk.no/turbinblad-har-knekt-mest-sannsynlig-fra-et-lynnedslag/s/5-51-1301285

27.06.2023 Odal vindkraftverk
Oljelekkasje utvendig på tårn. Lekkasje ble ikke varslet iht. forskriften.https://energiwatch.no/nyheter/fornybar/article16296812.ecehttps://www.glomdalen.no/oljelekkasje-fra-lokal-vindturbin-brukte-to-dager-pa-a-varsle-brannvesenet/s/5-19-1369944https://www.glomdalen.no/oljelekkasje-fra-lokal-vindturbin-brukte-to-dager-pa-a-varsle-brannvesenet/s/5-19-1369944

27.01.2024 Øyfjellet
Rotoren med 3 rotorblad løsnet fra turbinhuset og deiset i bakken.https://oyfjelletvind.no/melding-om-tekniske-problemer/?fbclid=IwAR0peAeFvYDwitDQeVT2HjHZZA0e1J8MuYahLfdVGI-5IiqpU21gwCRrTkYhttps://www.helg.no/en-rotor-falt-av-en-vindturbin-lordag-vil-gjore-en-arsaksanalyse/s/5-24-935987?fbclid=IwAR0Tx4KRM94hrt90MpwM8L5B0InD2OmtFEdvORif4gX7l0rdetoxsJjWK_Mhttps://energiteknikk.net/2024/01/vindturbin-i-oyfjellet-vindpark-mistet-en-rotor/

30.01.2024 Havøygavlen
Brann i trafo med 10.000 liter olje. Nedbrent.https://www.tu.no/artikler/brann-ved-havoysund-vindpark-ingen-mulighet-for-slukking/543130

30.01.2024 Smøla
En turbinvinge knekt

30.01.2024 Kvenndalsfjellet Fosen
To turbinvinger knekt

28.02.2024 Sandøy vindkraftverk, Harøya
Brann i en turbin. Totalhavarihttps://www.nrk.no/mr/brann-i-ein-vindturbin-pa-haroya-i-alesund-1.16781527?fbclid=IwAR2g2C1iDE2zx_DhUHWfmBoeHEibhPUJABOFNlRNEmO38vIRUvEPL37kMF0

10.04.2024 Odal Vindkraftverk
Et turbinblad knakk falt i bakken
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/RG3km5/vindkraftverk-i-nord-odal-turbindblad-knakk-og-falt-av

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Motvind Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Motvind Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Motvind Norge

Massiv folkelig avvisning med 7500 høringssvar til EUs Fornybardirektiv23.4.2024 15:56:31 CEST | Pressemelding

Det har kommet inn over 7500 svar på regjeringens høring av EUs reviderte Fornybardirektiv. Dette gjør det til en av høringene som har mottatt flest innspill noensinne. Nesten alle ber regjeringen si nei til direktivet. “Den massive responsen sender et klart signal fra grasrota til regjeringen om at befolkningen ikke kommer til å akseptere at Fornybardirektivet innføres hverken helt eller delvis i Norge» sier John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye