Hvordan skaper vi en tryggere by?
Det var spørsmålet under torsdagens seminar kalt «Folk og røvere i Oslo by», der over hundre eiendomsutviklere, politi og byrådsmedlemmer var samlet for å diskutere løsninger og tiltak rundt kriminalitetsforebygging i byutviklingsprosjekter.
– Bystrukturen er nøkkelen til å skape trygge omgivelser og bærekraftige nabolag. Folk som tar eierskap til bygulvet forebygger kriminalitet og gjør at byen oppleves tryggere. Vi er helt avhengig av deres erfaring for å kunne forebygge, for det er dere som kan deres fag best, sier Christina Thomassen Rooth fra Oslo Politiet til de oppmøtte.
Rooth fortalte om de utfordringene de særlig er opptatt av i forbindelse med byutviklingen og hvilke grep som bør gjøres for å unngå å bygge åsteder. Dette krever økt kompetanse hos alle parter. Politiet skal ikke diktere, men ønsker å samarbeide med bransjen ved å dele sin kunnskap, erfaring og den forskningen de sitter på.
Kenneth Dahlgren fra Aspelin Ramm fulgte opp tematikken med betraktninger rundt «Crime Prevention through Environmental Design» (CPTED), og hvilke dilemmaer som kan oppstå.
Louise Fiil Hansen fra SLA delte erfaringer og konkrete eksempler på hvordan bevissthet og involvering i utforming av byrom er utslagsgivende for å skape trygge steder.
Byutvikling for mennesker
Den politiske samtalen mellom Tamina Sheriffdeen Rauf (Byutviklingsutvalget, AP) og James Stove Lorentzen (Byråd for Byutvikling, Høyre) fremmet konkrete tiltak for å inkludere mennesker, fellesarealer og vekstområder for å skape sosiale, trygge og bærekraftige nabolag.
– Vekstområder til sosial og bærekraftig nabolagsutvikling er en del av pakken i tilbudet utviklere kommer med til byen. Det må være praktiske ting som fyller byen og møter innbyggerne med meningsfylt innhold, sier Lorentzen.
Rauf trekker blant annet frem at kvinner kan føle på utrygghet grunnet manglende eierskap til byrommet, som mange føler at ikke er skapt for dem, som en av flere utfordringer.
– Kanskje politikere kan bidra til den mer menneskesentrerte delen av byutviklingen, og inkludere hele lokalbefolkningen i større grad. Det er viktig å forstå lokale kulturer når vi skal transformere et område, og medvirkning kan kanskje få en ny dimensjon, forteller Rauf.
Forskning fremfor synsing
Paneldebattens deltakere var Sissel Engblom (Urbaniq), Louise Fiil Hansen (SLA Architects), Joakim Prytz Frivoll (Oslo Politiet), Andreas Vaa Bermann (PBE), og Kenneth Dahlgren (Aspelin Ramm). Det er bred enighet om at kriminalitetsforebygging er viktig, men hvordan gjøre det i praksis?
Involvering av politiet i byutviklingen har vært et hett tema, og paneldebatten belyste at tverrfaglig samarbeid og eierskap til utfordringene, samt inkludering av lokal kunnskap og medvirkning fra beboere tidlig i byutviklingsprosesser, er avgjørende for å forebygge kriminalitet.
– Det er få fag i Norge hvor det er så mye synsing. Det er viktigere å se på kunnskapen til land som ligger foran oss i både byutvikling og kriminalitet, som Sverige og Danmark. 60 år med forskning viser at det er sammenheng mellom fysiske omgivelser og kriminalitet, forklarte Engblom.
Det var bred enighet om at uformell sosial kontroll i form av tidlig medvirkning fra befolkningen, sosiale bygulv, grøntområder og fellesskap er viktige faktorer som forebygger kriminalitet.
– Selv om det ikke er så inntektsbringende, er det viktig å sette av areal til fellesområder, slik som Fontenehus eller Kirkens bymisjon, som er verdifullt for både kvinner, ungdom og barn, sier Bermann.
– Vi trenger bedre samarbeid for å skape steder med mangfold, kultur, respekt og en bykultur som fremmer positivitet og trygghet. Skal man løse dette er det mange instanser som må kobles på og eie problemstillingen for å kunne løse den, sier Dahlgren.
Nøkkelord
Kontakter
Grete SivertsenMarkeds- og kommunikasjonssjefAspelin Ramm
Tel:+ 47 92 85 81 52gs@aspelinramm.noBilder
Om Aspelin Ramm
Aspelin Ramm Eiendom har stor respekt for omgivelsene, miljøet og brukerne av byen og prosjektene kjennetegnes av god, gjennomtenkt arkitektur, materialbruk og fokus på de det bygges for; beboerne, leietakerne og byen rundt. Selskapet utfører komplekse prosjekter hvor målet er å skape gode bymiljøer og attraktive byrom. De har blant annet vært sentrale i utformingen av Tjuvholmen, Vulkan, VIA og Sommerro i Oslo, samt Union Brygge i Drammen.
Følg pressemeldinger fra Aspelin Ramm Eiendom
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Aspelin Ramm Eiendom på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Aspelin Ramm Eiendom
CICERO signerer leiekontrakt med Campus Ullevål12.8.2024 08:15:13 CEST | Pressemelding
CICERO, Norges ledende institutt for tverrfaglig klimaforskning, flytter inn i Campus Ullevål når bygget ferdigstilles i 2026. Med dette styrker Campus Ullevål sin rolle som forskningsnode innen klima, miljø og samfunnssikkerhet.
Når sluttet vi å bry oss om bokvalitet?18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hver sommer tar Aspelin Ramm og Sweco byutvikling til nye høyder gjennom et ambisiøst studentprosjekt, som utfordrer konvensjonene i byplanleggingen. Under årets tema «Livet inni husene» skal fem talentfulle studenter utforske konseptet «bokvalitet».
Aspelin Ramm selger seg ut av Clarion Hotel The Edge14.6.2024 08:19:38 CEST | Pressemelding
Pellerin kjøper Aspelin Ramm Eiendoms eierandel i Clarion Hotel The Edge, og blir heleier av hotellet i Tromsø.
Inngår avtale med Campus Ullevål om servering28.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Når Campus Ullevål står ferdig i 2026, er det Furset Kantine som skal stå for bevertningen til de 1500 ansatte og deres besøkende.
Aspelin Ramm selger Tjuvholmen allé 1116.2.2024 11:22:09 CET | Pressemelding
KLP Eiendom har inngått avtale med Aspelin Ramm Eiendom om kjøp av Tjuvholmen allé 11. Brutto eiendomsverdi i transaksjonen er 844 millioner kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom