
Norsk region krever utvidelse av døgnet fra 24 til 26 timer
Den nordligste delen av Norge, ved kanten av Barentshavet og grensen til Russland, har bedt EU-kommisjonen om tillatelse til å etablere en egen tidssone som tar hensyn til den lokale livsstilen og verdiene til menneskene som bor lengst nord i landet.

Forespørselen kommer fra Wenche Pedersen, ordfører i Vadsø kommune og styreleder i Øst- Finnmarksrådet.
Regionen, kjent som «Tiltakssonen», ber om et nytt direktiv fra EU-kommisjonen som instruerer norske myndigheter til å godkjenne opprettelsen av en tidssone bestående av 26 timer i døgnet, i stedet for de vanlige 24. «MERtid»-prosjektet har som mål å feire og fremme den unike livsstilen som er å finne i denne avsidesliggende regionen i Europa.
FRED OG RO
«Å bo i denne avsidesliggende og vakre regionen i Norge gir en spesiell følelse av fred og ro, som tillater et annet konsept av tid,» skriver Pedersen i sin henvendelse til EU-kommisjonen. Hun legger også til at: «Menneskene her verdsetter virkelig den ekstra tiden i dagen sin, noe som gjør det mulig for oss å nå personlige mål og drømmer samtidig som vi bidrar til FNs bærekraftsmål og bekjemper klimaendringer.»
Gjennom «MERtid»-prosjektet har våre samfunn, på verdens toppunkt, som mål å feire og fremme sin unike livsstil, samt tilby enkeltpersoner muligheten til å nyte mer kvalitetstid med aktiviteter som fisking, jakt, læring av nye språk eller rett og slett bare være sammen med sine kjære.
VIL NÅ UT TIL UNGE MENNESKER
Ved å ha sin egen sertifiserte tidssone innenfor EU håper regionen å tiltrekke seg flere unge mennesker. Målet om at flere skal oppdage og bosette seg i dette eventyrlige området gjelder ikke bare folk fra Norge, men fra hele verden. Dette er avgjørende både fra et geopolitisk perspektiv, men også med tanke på nasjonal motstandsdyktighet og miljøhensyn.
Det er EU-kommisjonen som har ansvaret for tidsbergening og relevant teknologi, og som fastsetter standardtider for alle landene i EØS-området, inkludert Norge. Dette ansvaret utføres gjennom direktiver, slik som sommertidssystemet. «Derfor henvender vi oss direkte til kommisjonen for å adressere denne presserende utfordringen, i den nordligste delen av Norge,» legger Wenche Pedersen til.
Kommunen ber altså, med henvisning til EØS-avtalen, om at EU-kommisjonen vennligst, gjennom et nytt direktiv, godkjenner at norske myndigheter kan opprette en separat tidssone for den arktiske delen av landet, og dermed utvide døgnet fra 24 til 26 timer.
Kontakter
Wenche PedersenOrdfører i Vadsø kommune og styreleder i Øst-Finnmarksrådet
Tel:+47 906 86 648wenche.pedersen@vadso.kommune.noBilder




Dokumenter
Lenker
Tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms
Målet med tiltakssonen er å skape en attraktiv region å bo, arbeide og drive næringsvirksomhet i. Tiltakssonen omfatter alle kommuner i Finnmark samt sju kommuner i Nord-Troms (Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord). Tiltakssonen som begrep ble innført i 1990 som en samlebetegnelse, men de øknomiske virkemidlene kom både før og etter. Det største virkemiddelet er fritak fra arbeidsgiveravgift. For 2023 gjelder fritaket for lønnskostnader inntil 750 000. For lønnskostnader over 750 000 skal det betales 5 prosent arbeidsgiveravgift av den delen av lønnskostnadene som overstiger 750 000 kroner.
Følg pressemeldinger fra Tiltakssonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tiltakssonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.