Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Færre heller ut melk etter at merkeordning ble innført

Del

Langt færre nordmenn heller ut melk nå enn for syv år siden. Antall husstander som aldri heller ut melk har doblet seg siden 2017, viser en landsrepresentativ undersøkelse fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Dét er godt nytt på verdens miljødag 5. juni. 

Mange nordmenn har datofrykt, noe som fører til at mange matvarer, inkludert melk, ikke blir brukt etter utgått dato.
Mange nordmenn har datofrykt, noe som fører til at mange matvarer, inkludert melk, ikke blir brukt etter utgått dato. Melk.no

Onsdag 5. juni markeres verdens miljødag, der årets tema er «Global reparasjon av jordkloden vår». Et viktig tiltak for å en friskere klode er å begrense unødvendig avfall, derav også matsvinn, noe nordmenn tilsynelatende blir bedre på. 

For mens 20 prosent av husstandene i 2017 opplyste at de heller ut melk månedlig, sa bare åtte prosent av husstandene i 2023 at de heller ut melk månedlig. Dette er en nedgang på hele tolv prosentpoeng, viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter i november 2023.

På samme tid har antall husstander som opplyser at de aldri heller ut melk doblet seg, fra 21 prosent i 2017 til 42 prosent i 2023. I samme periode har en samlet meieribransje hatt fokus på å formidle at melken ikke nødvendigvis er dårlig etter utgått dato. 

- Det er veldig gode nyheter at så mange nordmenn har fått med seg budskapet om ikke å kaste melk før de har vurdert om den fortsatt er god. At det er dumt å kaste mat er noe alle er enige om. Når det gjelder melk vil den i de fleste tilfeller være holdbar lenge etter datostemplingen hvis den er håndtert riktig. Så bruk sansene, og lukt og smak på melken før du heller den ut, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter.

«Best før»-datoen angir kun hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til produktet, forutsatt at det håndteres riktig av forbrukeren. Datoen har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra.

null
MELK

Kontakter

Bilder

Flere nordmenn opplyser at de ikke heller ut melk i det hele tatt.
Flere nordmenn opplyser at de ikke heller ut melk i det hele tatt.
Last ned bilde
Mange nordmenn har datofrykt, noe som fører til at mange matvarer, inkludert melk, ikke blir brukt etter utgått dato.
Mange nordmenn har datofrykt, noe som fører til at mange matvarer, inkludert melk, ikke blir brukt etter utgått dato.
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye